Na hrady, zámky i na venkov: Kde nahlédnete do černé kuchyně?
Už jste si někdy zblízka prohlédli tzv. černou kuchyni? Pokud si nejste úplně jisti, co tento pojem znamená připomeneme, že se jedná o místnost na hradech, zámcích, v hostincích či domech bohatých měšťanů, kde se vařilo na otevřeném ohništi, avšak kouř byl odváděn do komínu ve tvaru trychtýře. I přesto, že byl komín přímo nad ohništěm a odváděl kouř, dým z ohně unikal do místnosti a zbarvoval stěny do černa. Proto tedy černá kuchyně. V bohatších sídlech se objevovala od 16. století, v 18. a 19. století bývala běžnou součástí i skromnějších obydlí. Časem nahradil trychtýřovitý komín účinnější tahový, v chudších domácnostech se však černá kuchyně objevovala až do poloviny 20. století! Kde si černou kuchyni prohlédnete vám Kudy z nudy prozradí v dnešních tipech.