Dnes se s homolemi cukru běžně nesetkáváme, a tak působí trochu exoticky. V současnosti se vyrábí snadněji než za dob našich prababiček a slouží především jako suvenýr. Stále se však jedná o ruční výrobu a její tvar připomíná počátky řepného cukrovarnictví.
Cukrovar v Dobrovici vyrábí cukrové homole jako za starých časů našich prababiček. Podnik byl založen v roce 1831 knížecím rodem Thurn-Taxisů a je
nejstarším činným cukrovarem ve střední Evropě a zároveň nevýkonnějším cukrovarem v ČR.
Zpočátku byl
řepný cukr vyráběn právě v podobě
cukrových homolí. Uvařený řepný sirob s krystalky cukru se naléval do homolových forem (kadlubů). V nich se nechal cukr krystalizovat (hranit). Po částečném vychladnutí se cukrovina ve formě promíchávala, aby krystalizace lépe probíhala (tzv. protloukání). Na tom závisela
kvalita a stejnoměrnost krystalů, snadnost vyklopení a čistota homole. Jakmile byly špičky homolových forem chladné, odstranily se zátky a sirob se nechal vytéct. Po 14 dnech byly homole z formy
vyklopeny a dosušeny. Siroby z homolí se dále svařovaly a zpracovávaly.
V dnešní době se cukrová homole vyrábí snadněji –
z cukru krupice a slouží především
jako suvenýr. Stále se však jedná o
ruční výrobu a její tvar připomíná počátky řepného cukrovarnictví. Výrobek nese označení
Polabí regionální produkt®. Kromě certifikované cukrové homole společnost Tereos TTD vyrábí cukr, líh pro pitné i energetické účely, pelety (krmivo) nebo vápenná, draslíkatá a dusíkatá hnojiva. Ročně společnost vyrobí 300 000 t cukru, 1 000 000 hl lihu a 90 000 t pelet.
Cukrové homole si lze prohlédnout i ve zdejším
Dobrovickém muzeu, kde
velké cukrové homole překvapí každého návštěvníka. Největší je
vysoká přes 70 centimetrů. Takové homole se používaly například v restauracích. V domácnostech si hospodyně musely poradit s menšími homolemi o váze přibližně dvou kilogramů. Na sekání cukru měly
speciální sekáčky, které jsou rovněž vystaveny ve vitrínách. Hroudy nasekaného cukru se pak v hmoždíři drtily na drobné krystalky.