Pivovar obnovil Holanďan Bob Best do Čech, který sem přesídlil svou úspěšnou firmu. Navázal na hraběte Jana Rudolfa Chotka, který v roce 1791 založil u zámku pivovar a vínopalnu. Díky Bobově nadšení pro výrobu kvalitního řemeslného piva, můžete ochutnat pivo Holanďan s českou tradicí.
Pivovar Holanďan není pouze místem, kde vzniká řemeslné pivo, je to místo, jehož historie sahá hluboko do minulosti. O vesnici, kde se pivovar nachází, tedy Hlízov, dříve známý jako Hlídov, je možné najít první písemnou zmínku, která pochází již z roku 1143, kdy byla darována nově vzniklému cisterciáckému klášteru v Sedlci. Od těch dob se vesnice postupně měnila, ale zásadní roli sehrál Jan Rudolf Chotek, který zde na počátku 19. století vybudoval rozsáhlé hospodářské zázemí ke svému novodvorskému panství.
V Hlízově tak vznikl menší pivovar a vinopalna. Pivo a víno zde hrály důležitou roli, patřili mezi každodenní součást života tehdejší šlechty.
Na tuto zapomenutou tradici navázal až v moderní době Bob Best, Holanďan, který se při svých cestách usadil v Čechách a rozhodl se přetvořit chátrající dvůr v moderní pivovar. V roce 2017 začal s přestavbami a během tří let zde vznikl prostor, v němž se vytváří řemeslné pivo se zázemím s bohatou historií.
Dnes je pivovar Holanďan plně funkčním a otevřeným místem, kam si můžete přijít nejen na pivo, ale také na zážitky. Možností jsou také prohlídky prostorů, při kterých vás čeká cesta napříč výrobou, tedy od mletí sladu, přes vaření, až po filtraci a stáčení do sudů. Dozvíte se, proč se zde nejprve vaří limonáda, a jak zásadní roli hraje přesná teplota i načasování celého procesu.
O kvalitu výsledného nápoje se stará hlavní sládek Jaroslav Malkovský, který má za sebou řadu let praxe nejen v českých, ale i zahraničních pivovarech.
Prohlídka pivovaru s možností ochutnávky