Restaurace Jakub, nesoucí jméno rožmberského regenta a významného českého rybníkáře Jakuba Krčnína z Jelčan a Sedlčan se nachází stejnojmenné historické budově, která na jaře roku 2012 prošla pečlivou renovací.
Z pocty k Jakubu Krčínovi vychází nabídka kuchyně restaurace Jakub v Českém Krumlově zejména z pokrmů z čerstvých sladkovodních a mořských ryb. Hosté si mohou vybrat pečený filet kapra na kmíně nebo filet z candáta vařený ve vakuu na šafránovém rizotu s mléčnou pěnou či pražmu královskou v sezamové krustě.
Šéfkuchař ale také nezapomíná na hosty vyhledávající českou klasiku, například jihočeskou kulajdu nebo konfitované kachní stehno či lívance s borůvkovou omáčkou.
Do vinného lístku byla pečlivě vybrána vína snoubící se těmito pokrmy. Hosté zde najdou vína především moravská, ale též z Alsaska, Burgundska, Wachau či Friuli. Ve spolupráci se skvělým vinařem Petrem Nejedlíkem z vinařství Dobrá vinice se restauraci podařilo zajistit prvotřídní bílé i červené Cuvée Jakub určené pouze pro tuto provozovnu.