Šumavský pivovar Vimperk patří mezi malé pivovary, které se zaměřují na vaření piva podle tradičních postupů a receptur. Pivovar navazuje na tradici pivovarnictví ve Vimperku, která se datuje již od dob založení Vimperského hradu a zámku ve 13. stol. Možná je prohlídka pivovaru.
V minulosti existovaly ve Vimperku dva pivovary – Měšťanský, který ukončil provoz po druhé světové válce a Schwarzenberský, který byl uzavřen v roce 1967. Současný pivovar tak navazuje na dlouhou tradici vaření piva v tomto šumavském městě.
Srdcem pivovaru je dvounádobová varna o objemu 2,5 hl. Pivovar vaří tradiční
spodně kvašené ležáky plzeňského typu. Pivo z Vimperku je
nefiltrované a nepasterizované, což je charakteristické pro většinu malých pivovarů. Základní sortiment tvoří
světlá jedenáctka, polotmavá dvanáctka a tmavá třináctka. Příležitostně se vaří také
pivní speciály. K pivovaru náleží také
pivnice s nabídkou jídel k pivu.Vaření piva dle tradičních receptur je zárukou kvality – místní polotmavý ležák získal v roce 2011 první místo mezi pivy malých pivovarů na Jarní ceně českých sládků, tmavý speciál obsadil 3. místo a v roce 2012 se na 2. místě umístil Vimperský Märzenbier – polotmavý speciál 14°. Pivo se vaří přímo v prostorách restaurace (kde jsou umístěny varny) a v prostorách přilehlého sklepa, kde naleznete spilku, ležácké sudy a související technologii. Kvašení probíhá v tradiční otevřené spilce. Kdykoli po domluvě s majiteli nebo sládky je možná
prohlídka pivovaru s odborným výkladem nebo
účast na vaření piva.
Objevte tradiční Šumavský pivovar Vimperk, kde se vaří nefiltrované a nepasterizované pivo podle receptů starých století.
Šumavský pivovar Vimperk navazuje na tradici pivovarnictví ve Vimperku, která sahá až do 13. století.
Vaří se tradiční spodně kvašené ležáky plzeňského typu, které jsou nefiltrované a nepasterizované.
Ano, prohlídka pivovaru je možná po domluvě s majiteli nebo sládky.
Základní sortiment tvoří světlá jedenáctka, polotmavá dvanáctka a tmavá třináctka. Příležitostně se vaří také pivní speciály.
V roce 2011 získal první místo mezi pivy malých pivovarů na Jarní ceně českých sládků.
Charakteristické je vaření piva podle tradičních receptur a postupů a výroba nefiltrovaného a nepasterizovaného piva.
K pivovaru náleží pivnice, která nabízí jídla speciálně připravená k doplnění nabídky piv.
Otázky i odpovědi jsou strojově generované a neprošly redakční úpravou.