Během programu
Adventních dnů si můžete na
Státním hradu a zámku v Jindřichově Hradci užít příjemnou atmosféru. Tak jako každý rok se
tradičního tržiště budou účastnit prodejci známí i noví. Návštěvníci se mohou těšit na
originální zboží a sladké i slané pochutiny.
Novinkou letošního ročníku bude
rozšíření tržiště na II. nádvoří. Program obou víkendových dnů nabídne hudební, taneční a divadelní vystoupení. Jistě nejen dětské návštěvníky potěší
malý zvěřinec, výstava sokolnicky cvičených dravých ptáků nebo lukostřelba na II. nádvoří. V provozu bude opět
500 let stará Černá kuchyně. Své dovednosti předvedou umělečtí
řezbáři, kováři a hrnčíři a v malých tvůrčích dílnách budou zájemci moci vyzkoušet svou vlastní zručnost.
I v letošním roce bude pořádána
nedělní bohoslužba v kapli sv. Ducha. V rámci
Adventních dnů mohou návštěvníci jindřichohradeckého zámku rovněž zavítat do
Domu gobelínů (vstup z Dobrovského náměstí), kde si budou moci prohlédnout ukázky řemesel, a připravena bude také
dílna pro děti i dospělé. Děti si na pokladně muzea vyzvednou plán stanovišť, budou sbírat za své dovednosti razítka a po splnění úkolů obdrží v pokladně muzea zaslouženou odměnu. Vstupné do areálu je
20 Kč.
Legendami obestřená Černá kuchyně
O Černé kuchyni na zámku v Jindřichově Hradci se traduje, že vždy o Zeleném čtvrtku velikonočním v ní Bílá paní, jinak Markéta z Hardeggu, vařívala sladkou medovou kaši, kterou pak rozdávala chudým z města a okolí. Snažila se tak prý odčinit zlé skutky svého manžela – a patrně úspěšně, protože dobročinná událost si během staletí získala veliký věhlas a do jindřichohradeckého zámku prý na Zelený čtvrtek přicházelo téměř deset tisíc hladových krků. Protože zdejší Černá kuchyně patří k nejlépe dochovaným hradním kuchyním na českých šlechtických sídlech, je součástí jedné z prohlídkových tras a vaří se v ní dodnes. Jak už jsme zmínili, v provozu bude také letos o Adventních dnech.