ÚvodAktualityŠéfkuchaři uvaří vánočního kapra

Šéfkuchaři uvaří vánočního kapra

  • 9. prosince 2012
Ochutnejte vánočního kapra od brněnských šéfkuchařů – 10. prosince jej můžete koštnout v rámci Terra Madre Day, tedy dne Matky Země – světové oslavy místních potravin a pochoutek. Tři řemesla znalí pánové připraví rybu na tři různé způsoby.
Terra Madre Day, den Matky Země, který se koná 10. prosince, je celosvětová oslava místních potravin a pochoutek a propagace udržitelné produkce a spotřeby jídla. Slow Food Brno se k letošním oslavám připojuje s tématem již brzy velmi aktuálním – příprava vánočního kapra.
 
Pořadatelé akce oslovili jsme tři výborné brněnské kuchaře, kteří vás naučí tři méně běžné úpravy tradiční české vánoční ryby, kapra. Použijí  kapra z Pohořelic, který se vyznačuje i svou vlastní ochrannou známkou Pohořelický kapr.
 
Všechny pokrmy budete moct samozřejmě ochutnat, abyste si mohli vybrat svého favorita, kterého předvedete na své štědrovečerní tabuli.
 
Kdy a kde?  Dílna proběhne v pondělí 10. prosince v zasedací místnosti Nadace Partnerství, na Údolní 33 v Brně. Začíná v 17:30, předpokládaný konec bude v 21:00. Své místo si rezervujte na brno@slowfoodbrno.cz. Vstupné 450 Kč bude zahrnovat ochutnávku a sklenku dobrého vína.
 
Radim Procházka z kuchařského studia Divoká vařečka / restaurace Avia připraví karbanátek ze sekaného kapřího masa s cibulovým salátem, domácí majonézou a chlebem.
 
Lukáš „Jamie“ Greguš z restaurace La Bouchée vám předvede přípravu kapra zauzeného na hruškovém dřevě s křenovou pěnou.
 
Specialitou Jana Rimplera z restaurace Noem Arch bude staročeský kapr na černo, podávaný se šťouchanými brambory s tvarohem.

Další aktuality

Bzenecké vinobraní nabídne vinařské slavnosti ve městě Bzenecké lipky

Využijete v pátek a sobotu 20. až 21. září 2024 možnost se seznámit s historickými tradicemi předků, užít si pestré kroje Slovácka a prožít si všudypřítomnou lidovou muziku četných hudců ve Bzenci. Dobré bzenecké víno zachutnalo již nejedné známé osobnosti. Při svých cestách zde zastavili básník Petr Bezruč, mistr Josef Suk, malíř Mikoláš Aleš, ale i Auguste Rodin, Svatopluk Čech, F. X. Šalda a jiní.
18. září 2024 15:00
Gurmánská turistika, Jihomoravský kraj

O víkendu bude v Boskovicích vonět husí pečínka: ochutnáte i husí játra nebo chleba s husím sádlem

Boskovice, malebné město uprostřed Moravy svého času proslulo vyhlášeným chovem husí. Už o víkendu 21. a 22. září 2024 se tu koná další ročník stále oblíbenějších slavností, které připomínají někdejší proslulost boskovických chovů husí, ceněných zejména na vídeňských trzích. Pečené husy, husí paštiky a chleba s husím sádlem táhnou ale stále. Během slavností skončí každoročně na pekáči přes 250 hus. Přijeďte ochutnat pravé husí hody!
18. září 2024 13:00
Gurmánská turistika, Jihomoravský kraj

Moravská metropole patří jazzu – začíná JazzFestBrno

Milovníci jazzu se od 17. září do 22. října 2024 mohou těšit na skvělé muzikanty a nezapomenutelnou atmosféru mezinárodního jazzového festivalu Jazzfest Brno. Do moravské metropole přijede jeden z největších jazzových kytaristů všech dob Al Di Meola, americký zpěvák, kytarista a skladatel José James, těšit se můžete také na Cabaret des Péchés nebo Jiřího Slavíka a jeho Polka-boys.
17. září 2024 17:00
Kultura, Jihomoravský kraj

Brno nostalgické: hrad Špilberk zve na výstavu Obraz města v proměnách staletí

Muzeum města Brna zve zájemce o historii na výstavu s názvem „Brno nostalgické: Obraz města v proměnách staletí“, která se uskuteční od 19. září 2024 do 30. března 2025 na hradě Špilberku. Tato výstava návštěvníkům přiblíží historický vývoj Brna prostřednictvím vedut, tedy uměleckých topografických vyobrazení města, které zachycují jeho proměny během staletí. Nejde však jen o historický pohled – moderní výstava vizuálně atraktivní a plná interaktivních prvků, vtáhne návštěvníky do atmosféry minulých dob.
17. září 2024 12:00
Památky, Jihomoravský kraj

Titul Vinař roku České republiky 2024 patří Vinařství Jiří Uherek

Na základě hodnocení mezinárodních komisí, které posuzovaly výhradně kvalitu vín byl koncem srpna vyhlášen na Žofíně vítěz soutěže Vinař roku České republiky, kterým se pro rok 2024 stal Jiří Uherek ze Sudoměřic. Ten navíc získal i ocenění za Nejlepší rodinné vinařství v soutěži a dokonce i Titul Národního Šampiona bílých vín!
16. září 2024 18:00
Gurmánská turistika, Jihomoravský kraj

Tour de burčák se pojede po vinařských stezkách Kyjovska

Seriál výletů Krajem vína po Moravských vinařských stezkách protíná cílovou pásku. Poslední zářijovou sobotu 28. 9. 2024 čeká sportovně laděné turisty "Tour de burčák po vinařských stezkách Kyjovska". Na výlet mohou vyrazit jak cyklisté, koloběžkáři i pěší. Připraveny jsou tři trasy různých délek a obtížností, na všech najdete řadu zastávek na zajímavých místech Moravského Toskánska.
15. září 2024 15:00
Gurmánská turistika, Jihomoravský kraj

Dny židovské kultury v Mikulově budou plné kulturních i gastronomických specialit

Dějiny hebrejského obyvatelstva v Mikulově, jejich osudy i rozmanitost kultury a gastronomie, život v současném Izraeli, to vše připomene již čtrnáctý ročník festivalu Dny židovské kultury. Ten se na různých místech v Mikulově uskuteční ve dnech 19. do 22. září 2024.
11. září 2024 6:47
Památky, Jihomoravský kraj

Amatérská jeskyně v Moravském krasu zve na prohlídky – slaví letos 55 let

Před pětapadesáti lety, začátkem roku 1969, objevili speleologové v Moravském krasu Amatérskou jeskyni, nejdelší jeskynní systém České republiky. Měří přes 40 km a řadí se do první stovky nejdelších jeskynní světa. Při této unikátní příležitosti letos speleologové mimořádně otevřou část jeskyně veřejnosti k nahlédnutí. Amatérskou jeskyni zpřístupňují ochranáři jen při mimořádných příležitostech.
11. září 2024 6:00
Zážitky, Jihomoravský kraj