Barvité a silné chutě, variace jídel a nápojů, poctivá kuchyně, horské vůně prosycené pramenitou vodou, křišťálový vzduch provátý syrovým vichrem a oheň, který je základem teplého pokrmu na talíři. To je jídlo a pití Jeseníků.
TRADIČNÍ RECEPTY Z MÍSTNÍCH SUROVIN
Navštivte některou ze zapojených restaurací a poznejte chuť nejkrásnějších českých hor. Seznam restaurací a hospůdek, které vám dlouhodobě nabízejí v rámci svého stálého menu několik tradičních jesenických pokrmů naleznete níže. Tyto restaurace musí splňovat dvě podmínky: 1) Jsou připravené podle tradičního receptu pocházejícího z kuchařek původních obyvatel Jeseníků. 2) Pro jejich přípravu byla použita aspoň jedna základní surovina pocházející od místních producentů či výrobců.
LOKÁLNÍ VÝROBCI A DODAVATELÉ
Naší snahou je také seznámit obyvatele a návštěvníky jesenických hor se zdejšími prodejnami biopotravin, produktů a surovin (farmářská zelenina a ovoce, masné produkty, mléčné výrobky, med...). Zároveň chceme upozornit na významné chovatele, pěstitele, výrobce a producenty, kteří působí v jesenických horách.
PATRONI OCHUTNEJTE JESENÍKY
Mgr. Bohumila Tinzová, členka certifikační komise "Jeseníky – originální produkt" (MAS Horní Pomoraví) a autorka publikace Tajemství slezské kuchyně. Odbornice na historii, tradice, původní plodiny a suroviny. Restauracím pomáhá s výběrem jídla ze stávajícího jídelníčku, radí, která regionální surovina by byla vhodná pro jeho přípravu.
Olin Bezchleba, kuchař, který mimo jiné absolvoval stáže a praxe u světoznámých francouzských kuchařů a nyní se vrací z vysoké gastronomie k osvědčeným tradičním recepturám. Radí s přípravou a složením pokrmů.
KDY SE AKCE KONÁ?
Teď a pořád! Naší snahou totiž není krátkodobá iniciativa, která by jednoho dne začala a pak zase skončila. Ochutnávat Jeseníky můžete v létě i v zimě, letos i za rok. Chceme podporovat a představovat tradiční kuchyni a regionální produkty v dlouhodobém horizontu.