Kdo ví, že si může pořídit zásoby kvalitního masa dopředu za čtvrtinovou cenu? Stačí si koupit čtvrtku prasátka a naučit se jak ji rozbourat, rozporovat a uchovat. A hlavně – jak zpracovávat všechny části. Účastníci se to naučí na workshopu Pod jednou střechou.
Řezník Tomáš Aulický je zastánce filozofie „od čumáčku po ocásek“. Znamená to přistupovat ke smrti hospodářského zvířete s respektem a využít maximum možného. Proto se na tomto workshopu účastníci dozví i jak zpracovávat hlavu, lalok, nožičky, vnitřnosti nebo kolena. U příležitosti masopustních veselí se tak budou moci ponořit do tradičního řemesla. Právě v období masopustů se prasata porážela. Následoval totiž čtyřicetidenní půst, během kterého by maso až do Velikonoc jíst nemělo.
Na workshopu budou účastníci rozděleni do skupin po třech. Každá skupina dostane na stůl čtvrtku prasete a tu společně pod vedením řezníka rozbourají a rozporcují. Každý z účastníků si navíc odnese až 10 kilo masa. A to ne ledajakého, na workshop je objednané to „nejlepší“ – vepříci z Přeštic. Budou konkrétně ze statku Žihle.
Workshop bude trvat 4–5 hodin s přestávkou na oběd. V jeho ceně je jídlo, občerstvení, řeznický nůž i protipořezová ochrana ruky a samozřejmě až 10 kilogramů masa, které mohou účastníci pak doma postupně zpracovávat.
Účastníci workshopu se potkají ve vesnici Mužský v Českém ráji. Workshop se koná v Pod jednou střechou a pokud budou chtít, na místě se mohou i ubytovat a vzít s sebou rodinu. Druhý den se totiž koná workshop výroby masopustních masek.
Praktické informace:
- Workshop bude trvat 4–5 hodin s přestávkou
- Je doporučeno si vzít si teplé oblečení a hlavně teplé boty – bude se pracovat v chladné stodole
- V ceně je oběd, občerstvení, řeznický nůž a kovová ochrana ruky
- V ceně je i 10 kilogramů prémiového masa a vnitřností z přeštického vepříka
- Na místě bude otevřený bar s kraftovým pivem, výběrovou kávou a dalšími nápoji
- Na místě se mohou účastníci i ubytovat a přespat
- Cena za jednoho účastníka je 4 000 Kč