Tato akce již proběhla a není tedy aktuální. Prohlédněte si
aktuální akce v okolí této již neaktuální akce, prozkoumejte
aktuální akce v regionu Praha nebo navštivte
Lidová řemesla a trhy v celé ČR.
Přijďte si do Národopisného muzea připravit tradiční velikonoční pokrmy.
Velikonoce, které i dnes chápeme jako jeden z vrcholů jarního slavení, jsou spojeny s oslavou nového života, s plodností a hojností. Ve velikonoční symbolice lidového křesťanství se tak dochovaly stopy představ starých tisíce let, včetně lidové magie. Tomu odpovídají i pokrmy, které se v tomto období připravují. Vejce na mnoho způsobů, první jarní byliny přidávané do polévek, kaší, dušených pokrmů. Sváteční sladkosti.
Ode všeho trochu se nejen naučíme připravovat, ale především také ochutnáme. Šmorn ze žemličky, řeřichová pomazánka či kopřivová hastrmanka. Chodské klechtny, boží milosti, mazanec. Nebude chybět ani nádivka s jarními bylinami.
Kurzem provede Alena Anežka Gajdušková.
Zúčastněte se kurzů přípravy tradičních velikonočních pokrmů v Národopisném muzeu s degustací, pod vedením Aleny Anežky Gajduškové.
Akce se koná v Národopisném muzeu.
Budou se připravovat vejce na mnoho způsobů, první jarní byliny přidávané do polévek a jiné pokrmy, sváteční sladkosti jako šmorn ze žemličky, řeřichová pomazánka, kopřivová hastrmanka, chodské klechtny, boží milosti a mazanec.
Pokrmy jsou spojené s oslavou jara, plodnosti a hojnosti a zachovávají elementy lidového křesťanství a starých tradic.
Kurzem provede Alena Anežka Gajdušková.
Ano, během akce si účastníci nejenom naučí připravovat pokrmy, ale také je ochutnají.
Otázky i odpovědi jsou strojově generované a neprošly redakční úpravou.