Vařit kvalitní regionální pivo. To byl prvotní záměr, který dal dohromady Radka Padrtku z Rozsoch, Jiřího Mazala z Věžné a Jana Ludvíka z Kozlova, aby založili I. Bystřický pivovar a začali v Bystřici s odkazem na dlouholetou těžbu uranové rudy v okolí vařit pivo nazvané Štajgr.
K tomuto účelu si pronajali zařízení
minipivovaru v
Centru Eden, od roku 2015 známého pivem Mitrovský. Záchrana bystřického minipivovaru přišla takřka v poslední chvíli, neboť bystřická radnice se chystala nevyužité technické zařízení prodat.
Pivo vaří trojice kamarádů jako koníček, všichni mají svou hlavní práci. V
Bystřici chtějí vařit kvalitní pivo, takže mají jeden druh –
spodně kvašený světlý ležák Štajgr 12°. Jeden den se vaří, pak dva týdny kvašení a šest týdnů zrání. Pivo prodávají v soudcích i litrových PET lahvích, i když točené je prostě točené, to ví každý pivař. Kapacita minipivovaru je pět tisíc hektolitrů, hobby sládci uvaří ročně asi
dvě stě hektolitrů.
Bystřické pivo Štajgr se dá
objednat v soudcích, v
PETkách přímo v minipivovaru a v
lahvích na recepci
Centra Eden, ve firmě Radka Padrtky Kovo Ropák v průmyslové zóně a obohatit by mohlo i sortiment
infocentra na Masarykově náměstí či farmářské trhy.
Možnost
exkurzí pro veřejnost do minipivovaru zůstává zachována, a to při sezonních akcích v
Edenu.