Džemy ze Strážného obsahují vysoké procento ovoce nebo zeleniny. Naopak obsahují nižší obsah cukru. Z tohoto důvodu výrobky nemají název džem (podle SZPI), ale ja-mík.
U některých výrobků je chuť doladěna různým
kořením (např. u červené řepy, cukety, hrušky …). Všechny regionální suroviny jsou bez chemických přísad. Obal ja-míků a medu je přizpůsoben vesnickému prostředí. Je dobře recyklovatelný. Výrobky si můžete zakoupit v Obchůdku u dvou sojek ve Strážném, Studenci a
Jilemnici. Ja-míky jsou ohodnoceny certifikátem
Krkonoše originální produkt®.
A jak Ja-míky vznikají?
Jako za starých časů – nejprve je třeba vypěstovat v krkonošské zahrádce
domácí kvalitní ovoce, samozřejmě mimo druhů, které se u nás nepěstují – a pak to přijde. Pecky ven a do hrnce, za stálého míchání vařit a tvořit. Ale nejdříve je třeba umýt sklenice, vytisknout
etikety, nalepit viněty, uvázat
mašličku a doufat, že si na našem výrobku někdo pochutná a přijde si pro další druhy ja-míků, protože ochutnat a zkusit se má všechno.