ÚvodAktualityOchutnejte tradiční krkonošské pokrmy
Krkonošské kyselo
Gurmánská turistika

Ochutnejte tradiční krkonošské pokrmy

Kyselo, kucmoch, sejkory, houbový kuba nebo zelníky… to jsou tradiční pokrmy Krkonoš. Hospodyňky si ve zdejším kraji musely vystačit se skromnými potravinami, jako je zelí, brambory, houby, čerstvé bylinky a luštěniny. Jestliže se chystáte do našich nejvyšších hor na výlet nebo dovolenou, určitě nějaký ten tradiční pokrm vyzkoušejte. Budete překvapeni, jak nápaditě uměli naši předci zpracovat to málo, co v Krkonoších vyrostlo na poli nebo v lese. Kam se za krajovými specialitami vypravit vám poradí Kudy z nudy.

Jak má chutnat krkonošské kyselo

kyseloZkuste si doma udělat krkonošské kyselo, recept není nikterak složitý. Jak moc bylo rozšířené, napovídá úsloví, že s kyselem se vstávalo a s kyselem se šlo spát. Na tuto vydatnou polévku budete potřebovat 120 g chlebového kvásku, 40 g másla nebo sádla, hrst sušených hub, 300 g brambor, 1 středně velká cibule, 900 ml vody, 200 ml mléka, 2–4 vejce, sůl a kmín.
 
Chlebový kvásek zředíme malým množstvím vlažné vody a necháme několik hodin, nejlépe přes noc, vykynout. Houby s kmínem vložíme do hrnce, přidáme oloupané, omyté a na kostičky nakrájené brambory. Přilijeme vodu, osolíme a uvaříme doměkka. Poté přidáme vykynutý kvásek a povaříme. Na másle nebo sádle osmažíme drobně nakrájenou cibuli a přisypeme ji do polévky. Nachystáme si řídká míchaná vajíčka nebo ještě lépe ztracená vejce, která servírujeme přímo do talířů nebo je vložíme do polévky.

V některých částech Krkonoš se jí kyselo s brambory na loupačku, jinde se brambory vaří zvlášť – nakrájejí se na kostičky a přidají do polévky.
Otázky i odpovědi jsou strojově generované a neprošly redakční úpravou.
Restaurace Farma Gurmánská turistika

Restaurace Farma

Moderní panoramatická restaurace se nachází na vrchu malebného údolí Svatý Petr ve Špindlerově Mlýně. Kulinářský zážitek doplní exkluzivní výhled do údolí Svatého Petra.

Horský hotel Štumpovka – Dvoračky na hřebenech Krkonoš Gurmánská turistika

Horský hotel Štumpovka – Dvoračky na hřebenech Krkonoš

Horský hotel Štumpovka v Krkonoších leží v nadmořské výšce 1 140 m n.m. mezi Lysou horou a horou Kotel na křižovatce turistických cest Dvoračky – Rokytnice nad Jizerou, Studenov, Harrachov, Mísečky, Špindlerův Mlýn, Rezek.

Pension Hoffmanova bouda v Jánských Lázních Ubytování

Pension Hoffmanova bouda v Jánských Lázních

Pension Hoffmanova bouda z konce 19. století se nachází v klidném prostředí Jánských Lázní.

Za borůvkovými pochoutkami a ovečkami do Pece pod Sněžkou Gurmánská turistika

Za borůvkovými pochoutkami a ovečkami do Pece pod Sněžkou

Hledáte-li klid a pohodu bez stresu, Chata Borůvka je idealním místem pro vaši relaxaci s nezapomenutelným výhledem. Kdo si chce odpočinout od civilizace, není nic lepšího. Restaurace s celodenním provozem je zaměřená na tradiční českou kuchyni a krkonošské speciality.

Pension Horské Zátiší Horní Mísečky Ubytování

Pension Horské Zátiší Horní Mísečky

Horský rodinný pension ležící přímo na Horních Mísečkách v Krkonoších v krásné přírodě vás zve v zimních měsících na lyžování a v letních měsících na pěší turistiku. Pension nabízí příjemné ubytování s možností snídaně v letě a nebo polopenzi v zimě. Pokoje mají vlastní sociální zařízení.

Krkonošská pivní stezka – poznejte chuť krkonošských piv Gurmánská turistika

Krkonošská pivní stezka – poznejte chuť krkonošských piv

Chcete vyzkoušet chuť krkonošských piv a zároveň objevit krásy zdejších lesů a kopců? Potom se projděte po Krkonošské pivní stezce, která spojuje pět minipivovarů umístěných na samých vrcholcích České republiky.

Krkonošské sirupy z Klášterské Lhoty Gurmánská turistika

Krkonošské sirupy z Klášterské Lhoty

Šípek, rakytník, meduňka, jitrocel, heřmánek, to vše jsou příchutě krkonošských sirupů. A je jich ještě mnohem více. Sirupy jsou vyráběny podle starých, rodinných receptů pocházejících z let 1920–1925, kdy bylinkářství bylo na úrovni lékařství a od moderních receptů se diametrálně liší.

Domácí Ja-mík od babičky Jarušky ze Strážného Gurmánská turistika

Domácí Ja-mík od babičky Jarušky ze Strážného

Džemy ze Strážného obsahují vysoké procento ovoce nebo zeleniny. Naopak obsahují nižší obsah cukru. Z tohoto důvodu výrobky nemají název džem (podle SZPI), ale ja-mík.

Vysocké zelí Gurmánská turistika

Vysocké zelí

Vysoké nad Jizerou a jeho okolí je už drsným horským krajem. Přesto právě tady roste jedno z nejlepších zelí, o kterém existují už 350 let staré záznamy.

Tradiční krkonošské speciality v restauraci Rusalka Gurmánská turistika

Tradiční krkonošské speciality v restauraci Rusalka

Skvělé lyžování, nezapomenutelný gurmánský zážitek a ubytování ve stylových roubených pokojích vám zaručí Pension Rusalka v Dolní Malé Úpě.

Martinova bouda v Krkonoších Ubytování

Martinova bouda v Krkonoších

Horská chata Martinovka se nachází na hraničním hřebeni Krkonoš v nadmořské výšce 1288 metrů a řadí se tak mezi horské chaty položené v nejdrsnějších a nejvyšších lokalitách našeho nejvyššího pohoří.

Horský hotel Kubát na Benecku Ubytování

Horský hotel Kubát na Benecku

Hosrký hotel Kubát leží v nadmořské výšce 880 m.n.m. na nejvyšším bodě silnice mezi Vrchlabím a Jilemnicí, s panoramatickým výhledem na podhůří Krkonoš a Jizerské hory. Překvapí vás rodinnou atmosférou a chutnou domácí kuchyní.

Le Petit Gourmand – Restaurace Špindlerův Mlýn Gurmánská turistika

Le Petit Gourmand – Restaurace Špindlerův Mlýn

Téměř domácí atmosférou vás překvapí útulná restaurace s 20ti místy u stolu a salónkem s krbem až pro 10 osob. Intimní prostředí je vhodné pro romantické posezení s nevšedními kulinářskými zážitky, rovněž tak pro firemní jednání, nebo setkáni s obchodními partnery.

Chalupa Na Rozcestí u Liščího hřebenu v Krkonoších Gurmánská turistika

Chalupa Na Rozcestí u Liščího hřebenu v Krkonoších

Chalupa Na Rozcestí je jednou z legendárních krkonošských bud. Nachází se skutečně na rozcestí cest na hlavním hřebenu Krkonoš. Od boudy se dá dojít na Sněžku, do Pece, Špindlu nebo na Strážné (Vrchlabí).

Pumprnikl – perník z Krkonoš Gurmánská turistika

Pumprnikl – perník z Krkonoš

Perník vyrobený podle upraveného receptu na krkonošský perník z 18. století. Jedná se o slepovaný kulatý perník (jedlý suvenýr z Krkonoš) ve tvaru “bonbonu”. Do těsta se přidává podle upraveného receptu šípkový karamel a žaludová a rakytníková mouka.

Další aktuality

Nejlepší koupání: tipy, kde se báječně vykoupat v Královéhradeckém kraji

Jak se zdá, tropické teploty u nás nějakou dobu vydrží, a tak bude nejlépe strávit tento čas příjemně u vody. Pokud bydlíte v Královéhradeckém kraji, naše dnešní tipy vám určitě přijdou vhod. Prožijte letní tropické dny u písečných plážích zatopených pískoven, retro plováren nebo v pohodlí moderních koupališť a aquaparků, stačí si jen vybrat.
2. červenec 2025 18:00
Letní sporty, Královéhradecký kraj

Zámek Opočno provoní stovky růží

Perlou Opočna je bezesporu renesanční zámek. Architektonický skvost se může pochlubit unikátní sbírkou zbraní nebo obrazů. Víkendové prohlídky zámku nesou název Svátky růží a návštěvníci se mohou těšit na interiéry provoněné bohatými historickými vazbami ze stovek květin, zejména jejich královny – růže. Jedinečné květinové prohlídky se uskuteční 4. až 6. července 2025.
2. červenec 2025 16:00
Zážitky, Královéhradecký kraj

Stezka korunami stromů v Janských Lázních oslaví osmé narozeniny

Krkonošská Stezka korunami stromů oslaví letos své osmé narozeniny a při té příležitosti láká v sobotu 5. července 2025 na narozeninovou oslavu! Začněte letošní letní prázdniny výletem do Krkonoš a vydejte se na trasu od kořenů až ke korunám stromů. Nejen krásná příroda, ale i bohatý doprovodný program na vás čekají od 10:00 do 17:00 hodin přímo na Stezce.
1. červenec 2025 15:00
Zážitky, Královéhradecký kraj

V Babiččině údolí se chystají Mlynářské slavnosti

Když počasí dovolí, sejdeme se v údolí. Plno veselí v Rudrově mlýně s bodrým Panem otcem a letní folklorní tradice můžete zažít v Babiččině údolí v Ratibořicích, kde se jako každý rok konají oblíbené Mlynářské slavnosti. Letos se sem vypravte 5. až 6. července.
1. červenec 2025 13:00
Kultura, Královéhradecký kraj

U Hradce Králové se bude opět bojovat

V letošním roce si připomínáme 159. výročí jedné z největších bitev 19. století. Vzpomínkové akce pořádá již více než 25 let Garda města Hradce Králové a za tu dobu se podařilo vytvořit projekt, který každoročně přiláká do Hradce Králové a okolí tisíce milovníků historie. Hlavní program probíhá od pátku 4. do soboty 5. července 2025. Vyvrcholením akcí bude velká sobotní bitevní ukázka s názvem "Königgrätz 1866- Festetics".
1. červenec 2025 11:00
Památky, Královéhradecký kraj

Na zámku Ratibořice se letos o prázdninách setkáte s komtesou Hortensií

Zámek v Ratibořicích bude i letos lákat na speciální prohlídky – v červenci a srpnu provede historickými interiéry děti a jejich rodiče půvabná schovanka paní kněžny z Babičky, komtesa Hortensie. Na tyto speciální prohlídky jsou nejmladší návštěvníci zváni pouze v červenci a srpnu, vždy od úterý do neděle. Komtesa Hortensie bude provázet děti zámkem 6x denně. Prohlídky jsou určeny děti od 4 let a trvají 30 minut.
1. červenec 2025 7:21
Zážitky, Královéhradecký kraj

Začátek prázdnin s češtinou i kulturními zážitky nabízí Šrámkova Sobotka

Na začátku léta 2025 ožívá již tradičně město Sobotka kulturou. V prvním prázdninovém týdnu od 28. 6. do 5. 7. 2025 zde probíhá 69. ročník festivalu českého jazyka, řeči a literatury Šrámkova Sobotka. Festival se koná každoročně první červencový týden na počest významného soboteckého rodáka, básníka Fráni Šrámka, při příležitosti výročí literátova úmrtí.
30. červen 2025 13:00
Kultura, Královéhradecký kraj

Stezka korunami stromů v Janských Lázních v létě přivítá akrobaty, dravce i bytosti z pohádek

Osmé léto své existence oslaví Stezka korunami stromů v Janských Lázních nejbohatším prázdninovým programem ve své historii a současně hrou o ceny v celkové hodnotě 130 000 korun. Své 8. narozeniny oslaví stezka už v sobotu 5. července 2025 bohatým programem, včetně cirkusové show s akrobaty a žongléry.
29. červen 2025 12:00
Příroda, Královéhradecký kraj