Tomáš Trejbal je mělnický rodák, jehož rodina se zde usadila již před několika generacemi. Dlouhou dobu víno dovážel, až se rozhodl k tvorbě vlastních výjimečných vín. Jsou plná autentických vůní, na jazyku lahodná i lehce kontroverzní. Dost možná nebudou pro každého, ani nemají být.
Vína jsou příběhy. Ta z vinařství
Trejbal vypráví bez příkras historky z minulosti, současnosti i budoucnosti. Tomáš Trejbal je
mělnický rodák, s jeho předky se můžete potkat na
expresivních etiketách jeho vín. K vinaření se ale dostal z druhé strany, dlouhá léta víno vozil ze zahraničí, až ho ovlivnila filozofie několika
naturálně smýšlejících vinařů, se kterými se dostal do kontaktu. V jeho produkci je cítit stoupající kvalita a velký potenciál.
Delší
macerace na slupkách,
zrání v sudech, nerezu nebo
amforách. Tomáš Trejbal zkrátka ke svým vínům přistupuje s úctou k tradici a se zalíbením nahodilosti a experimentování. S odvážnou zvědavostí dává vínům prostor se vyjádřit a ta jen kvetou! Drzá poezie chutí, punk i Postřižiny. Síla okamžiku
obvykle bývá v jeho jedinečnosti. Esenciální hloubka i aroma našich vín vzniká s
úctou a láskou k původním postupům a recepturám stejně, jako k magii nahodilosti a experimentování. Zkrátka příběh. Příběh jako víno, stačí jenom naslouchat.
Mělnický kalamář
Tomáš Trejbala je velký
mělnický patriot, na jehož popud vznikl projekt nového mělnického kalamáře. Jde o tradiční „mělnický“
tvar vinné lahve. Nejstarší zachovaný mělnický kalamář pochází z období okolo roku
1812, kdy jej používalo vinařství Lobkowitz. Po téměř 100 letech se tato lahev stala nedílnou součástí Mělnické vinařské oblasti. Mělnický kalamář se vyráběl v
novoborské huti z ručně foukaného skla podle vzoru lahví z roku okolo 1910. Tmavě zelený kalamář užíval Spolek českých hostinských a černý kalamář měl „léčivý lékárník Vávra“. Vzhledem k ruční výrobě má kalamář
netradiční objem 0,9 l (objem vína je 0,895 l). Tomáš Trejbal jej plní například vínem
Pinot Noir, Pinot Blanc,
Rýnský ryzlink nebo Donfelder Qvevri.