Fairmont Golden Prague Hotel (bývalý Intercontinental Prague) je luxusní hotel v centru města, jen pár minut od turistických památek. Prochází generální rekonstrukcí, otevřen by měl být v březnu 2025.
Fairmont Golden Prague Hotel byl vystavěn jako hotel
Intercontinental v letech 1968–1974 podle projektu atelieru Epsilon. Na projektu pracovali architekti Karel Filsak, Karel Bubeníček a Jaroslav Švec. Stavební parcela byla z části
volná plocha po zásahu bombou za 2. světové války a zčásti vznikla demolicí několika domů obrácených dvorní fasádou do
Pařížské třídy. Stavební styl, ve kterém je hotel vystavěn je označován za brutalismus.
Bývalý hotel InterContinental Praha v současné době prochází kompletní rekonstrukcí, aby mohl být otevřen na konci 2024 pod ikonickou značkou Fairmont. Hotel
bude disponovat s 297 luxusními pokoji a apartmány, nabídne
rozsáhlý lázeňský komplex s vnitřním i venkovním bazénem, 3 restaurace, 3 bary a velký taneční sál pro 400 hostů.
Rekonstrukce budovy 2021 – 2025
Fairmont Golden Prague Hotel prochází od roku 2021 celkovou rekonstrukcí. Jedním ze současných požadavků je
energetická nenáročnost objektu, který měl v předešlých letech ohromné energetické ztráty. Stavba se nacházela v žalostném stavu nejen ze statického hlediska, ale také v exteriérových i interiérových částech. Původní socialistická výstavba byla provedena nekvalitně a budově nepomohla ani necitlivá částečná rekonstrukce v 90. letech.
Typický
beton jako základní materiál doplňují zejména
sklo a dřevo v různých formách. Rukama restaurátorů procházejí interiérové prvky a umělecká díla hotelu, který byl koncipován jako „Gesamtkunstwerk“, tedy objekt umělecky pojednaný do každého detailu. Dřevo se do interiérů navrátí v podobě kompozice sloupových soch s názvem
Začarovaný les od sochaře Miroslava Hejného a
stropních plastik na motivy cechovních erbů od Čestmíra Kafky. Do znovuotevřené střešní restaurace se pak vrátí kovové lustry v podobě shluků zlatých bublin od českého sochaře Huga Demartiniho.
V "novém hotelu" budou zachovány
původní čtyři restaurace. Ta v horním patře si ponechá název
Zlatá Praha. Zachovala se v ní kovová svítidla v podobě shluku zlacených mosazných bublin od sochaře Huga Demartiniho. Velkolepý výhled na Pražský hrad nabídne vedlejší
Sky Bar. V přízemí vedle konferenčního sálu, kde býval restaurant Primátor, zůstane další
restaurace s výhledem na Vltavu. Novinkou bude
plzeňská restaurace propojená s Dvořákovým nábřežím pomocí lávky pro pěší. V suterénu naleznete sportovní klub s
wellness a kavárnou.
K
ubytování bude stejně jako dříve sloužit
druhé až osmé podlaží, k dispozici bude téměř 300 pokojů. Ty dostanou zcela nové
moderní interiéry, které navrhne londýnské studio Richmond, jež stojí například za interiérovým designem hotelů Four Seasons nebo Trianonského paláce ve Versailles.
Proměněné okolí
Rekonstrukce hotelu je součástí
urbanistického projektu Staroměstská brána, který zahrnuje také revitalizaci okolí a jeho otevření širší veřejnosti. Autorem obnovy i celé architektonické vize Staroměstské brány je architekt Marek Tichý z TaK Architects, který stojí například za rekonstrukcí budovy bývalých Elektrických podniků v Praze na Vltavské. Záměr přinese i
novou horizontální budovu s tělem
levitujícím nad plochou náměstí, zelenou střechou a prstencem, který je výzvou pro design skla. Pavilon povede souběžně spolu s Pařížskou ulicí. Vytvoří tak komornější prostor doplněný o
parkovou zónu s posezením a vodními prvky.
Restaurace Zlatá Praha
Restaurace Zlatá Praha spolu s
venkovní terasou se nachází v
devátém patře hotelu InterContinental Prague a řadí se k nejlepším požitkům, které může naše hlavní město v oblasti gastronomie nabídnout. Patří také k
oceňovaným podnikům Maurerova výběru, gastronomického průvodce ČR.
Hosté zde mohou ochutnat z nabídky jak
české, tak i
mezinárodní kuchyně spojené s magickou atmosférou pohledu na panoramata pražského
Starého Města, jenž jsou zejména v noci opravdu nezapomenutelná. Zárukou spokojenosti je také
vysoce profesionální a zkušený personál, který svým hostům připraví neopakovatelný gastronomický zážitek. Tým kuchařů pod taktovkou šéfkuchaře Romana Dolejše, připravuje
bohatou nabídku jídel, která vychází vstříc moderním požadavkům z pečlivě vybraných surovin, jenž vám zaručí neopakovatelný kulinářský zážitek.