Jihlavský radniční právovárečný pivovar byl slavnostně otevřen v květnu roku 2011, čímž oživil právovárečnou tradici ve městě Jihlava. Vaří pivo čerstvé, nefiltrované a nepasterované. Vše, co zde dělají, dělají s láskou k pivu!
Obecně můžeme říct, že pivo v Radniční se vaří
klasickou technologií dvourmutovým způsobem. Srdcem pivovaru je varna, kde dochází k prvním procesům vaření: rmutování a zcezování. Tzv. mladina se přesouvá do
kvasných kádí, tzv. spilek, kde probíhá proces kvašení. To je třeba jeden z hlavních rozdílů mezi tradiční výrobou piva a moderní průmyslovou výrobou, kde se místo spilek používají CK tanky. Po kvašení se pivo přečerpává do ležáckých tanků, kde zraje a
dokvašuje při velmi nízkých teplotách. Odtud se pivo stáčí do sudů nebo přímo z tanku proudí do výčepu a na stůl do vašich kríglů.
Naše pivo
není filtrované ani pasterované, a proto se v něm zachovávají všechny původní výživné látky. Pivo je na první pohled mírně zakalené a méně průzračné než piva filtrovaná, ale právě díky tomu obsahuje výhradně přírodní látky (vysoký obsah
vitamínů řady B, cukry, kvasinky atd.). Pivo je hutnější a působí velmi blahodárně na lidský organizmus.
Celoroční nabídku Radničního pivovaru tvoří piva
IGNÁC - světlý ležák 12°,
ZIKMUND - polotmavý speciál 13°, ovocná piva
ZUZANA 12° (višeň, borůvka, zázvor, ...) a pšeničné pivo – Weizenbier 12°. Specializuje se ale i na další – především svrchně kvašená piva, která se v nabídce střídají zejména v návaznosti na sezónu.
Radniční speciály: Amber Ale 14°, e-IPA 15°, Jiskra 10°, Stout 15°, dýňové pivo Pumpkin Ale 12°, Vánoční zázvorový speciál s medem 13°, Velikonoční ležák 12°. V roce 2013 zde odstartovali také ojedinělý projekt Single Hop "Ejl". Sládek každý měsíc vaří limitovanou várku piva typu Pale Ale, kdy zachovává stejný postup vaření, pouze každý měsíc použije jiný chmel. Stal se z toho tzv. kontrolovaný experiment, díky němuž je možné porovnávat vliv konkrétních druhů chmele na chuť, barvu a vůni piva.
Ale dost bylo teorie. Teď je na vás, abyste pivní proces za doprovodu sládka přišli shlédnout osobně, a blahodárné účinky zlatavého moku z Radniční odzkoušeli, co hrdlo ráčí. Zajít si na pivo někam do hospůdky – to vůbec nezní špatně. Ale
zajít si na čerstvé pivo přímo do pivovaru? Tak to zní víc než dobře. V Radniční si popíjíte pivko téměř na dosah varny nebo spilky a vůně chmele je naprosto jedinečná. Zlatý mok putuje na jeden z šesti výčepů přímo z ležáckých tanků a před Vámi už stojí zatraceně dobré pivo z jihlavského podzemí.
K pivečku samozřejmě nesmí chybět něco
dobrého k zakousnutí od českých specialit počínaje po pivní specialitky konče. Zkrátka přijďte k nám ochutnávat, degustovat a užívat si pivní kulturu se vším, co k tomu patří.
Přijďte ochutnat tradičně vařené pivo a prožít jedinečný pivní proces v srdci Jihlavy, který zahrnuje místní gastronomii a speciální edice piva.
Jihlavský radniční právovárečný pivovar byl otevřen v květnu 2011.
Pivo je vařeno tradiční klasickou technologií dvourmutovým způsobem.
V Jihlavském pivovaru se používají kvasné kádě zvané spilky, na rozdíl od průmyslové výroby, kde se místo spilek používají CK tanky.
Po dokvašování a zrání v ležáckých tankech se pivo stáčí do sudů nebo proudí přímo do výčepů.
Pivo není filtrované ani pasterované, a proto obsahuje všechny původní výživné látky včetně vysokého obsahu vitamínů, cukrů a kvasinek.
Nabídka zahrnuje světlý ležák, polotmavý speciál, ovocná piva, pšeničné pivo a další druhy svrchně kvašených piv.
V roce 2013 zde začal projekt Single Hop Ejl, kde sládek vaří limitovanou várku piva Pale Ale a každý měsíc použije jiný chmel.
Díky tomu, že pivo není filtrované ani pasterované, má blahodárné účinky na lidský organizmus.
Můžete se zúčastnit prohlídky pivovaru za doprovodu sládka a osobně sledovat pivní proces.
Nabízí se české speciality i jídla speciálně připravená pro kombinaci s pivem.
Otázky i odpovědi jsou strojově generované a neprošly redakční úpravou.