Gurmánská turistika
Jihlavský radniční právovárečný pivovar – uzavřeno
Jihlavský radniční právovárečný pivovar byl slavnostně otevřen v květnu roku 2011, čímž oživil právovárečnou tradici ve městě Jihlava. Vaří pivo čerstvé, nefiltrované a nepasterované. Vše, co zde dělají, dělají s láskou k pivu!
Obecně můžeme říct, že pivo v Radniční se vaří klasickou technologií dvourmutovým způsobem. Srdcem pivovaru je varna, kde dochází k prvním procesům vaření: rmutování a zcezování. Tzv. mladina se přesouvá do kvasných kádí, tzv. spilek, kde probíhá proces kvašení. To je třeba jeden z hlavních rozdílů mezi tradiční výrobou piva a moderní průmyslovou výrobou, kde se místo spilek používají CK tanky. Po kvašení se pivo přečerpává do ležáckých tanků, kde zraje a dokvašuje při velmi nízkých teplotách. Odtud se pivo stáčí do sudů nebo přímo z tanku proudí do výčepu a na stůl do vašich kríglů.
Naše pivo není filtrované ani pasterované, a proto se v něm zachovávají všechny původní výživné látky. Pivo je na první pohled mírně zakalené a méně průzračné než piva filtrovaná, ale právě díky tomu obsahuje výhradně přírodní látky (vysoký obsah vitamínů řady B, cukry, kvasinky atd.). Pivo je hutnější a působí velmi blahodárně na lidský organizmus.
Celoroční nabídku Radničního pivovaru tvoří piva IGNÁC - světlý ležák 12°, ZIKMUND - polotmavý speciál 13°, ovocná piva ZUZANA 12° (višeň, borůvka, zázvor, ...) a pšeničné pivo – Weizenbier 12°. Specializuje se ale i na další – především svrchně kvašená piva, která se v nabídce střídají zejména v návaznosti na sezónu. Radniční speciály: Amber Ale 14°, e-IPA 15°, Jiskra 10°, Stout 15°, dýňové pivo Pumpkin Ale 12°, Vánoční zázvorový speciál s medem 13°, Velikonoční ležák 12°. V roce 2013 zde odstartovali také ojedinělý projekt Single Hop "Ejl". Sládek každý měsíc vaří limitovanou várku piva typu Pale Ale, kdy zachovává stejný postup vaření, pouze každý měsíc použije jiný chmel. Stal se z toho tzv. kontrolovaný experiment, díky němuž je možné porovnávat vliv konkrétních druhů chmele na chuť, barvu a vůni piva.
Ale dost bylo teorie. Teď je na vás, abyste pivní proces za doprovodu sládka přišli shlédnout osobně, a blahodárné účinky zlatavého moku z Radniční odzkoušeli, co hrdlo ráčí. Zajít si na pivo někam do hospůdky – to vůbec nezní špatně. Ale zajít si na čerstvé pivo přímo do pivovaru? Tak to zní víc než dobře. V Radniční si popíjíte pivko téměř na dosah varny nebo spilky a vůně chmele je naprosto jedinečná. Zlatý mok putuje na jeden z šesti výčepů přímo z ležáckých tanků a před Vámi už stojí zatraceně dobré pivo z jihlavského podzemí.
K pivečku samozřejmě nesmí chybět něco dobrého k zakousnutí od českých specialit počínaje po pivní specialitky konče. Zkrátka přijďte k nám ochutnávat, degustovat a užívat si pivní kulturu se vším, co k tomu patří.