Radniční restaurace z provozních důvodů uzavřena.
Srdcem pivovaru je varna, kde dochází k prvním procesům vaření: rmutování a zcezování. Tzv. mladina se přesouvá do
kvasných kádí, tzv. spilek, kde probíhá proces kvašení. To je třeba jeden z hlavních rozdílů mezi tradiční výrobou piva a moderní průmyslovou výrobou, kde se místo spilek používají CK tanky. Po kvašení se pivo přečerpává do ležáckých tanků, kde zraje a
dokvašuje při velmi nízkých teplotách. Odtud se pivo stáčí do sudů nebo přímo z tanku proudí do výčepu a na stůl do vašich kríglů.
Naše pivo
není filtrované ani pasterované, a proto se v něm zachovávají všechny původní výživné látky. Pivo je na první pohled mírně zakalené a méně průzračné než piva filtrovaná, ale právě díky tomu obsahuje výhradně přírodní látky (vysoký obsah
vitamínů řady B, cukry, kvasinky atd.). Pivo je hutnější a působí velmi blahodárně na lidský organizmus.
Celoroční nabídku Radničního pivovaru tvoří piva
IGNÁC - světlý ležák 12°,
ZIKMUND - polotmavý speciál 13°, ovocná piva
ZUZANA 12° (višeň, borůvka, zázvor, ...) a pšeničné pivo – Weizenbier 12°. Specializuje se ale i na další – především svrchně kvašená piva, která se v nabídce střídají zejména v návaznosti na sezónu.
Radniční speciály: Amber Ale 14°, e-IPA 15°, Jiskra 10°, Stout 15°, dýňové pivo Pumpkin Ale 12°, Vánoční zázvorový speciál s medem 13°, Velikonoční ležák 12°. V roce 2013 zde odstartovali také ojedinělý projekt Single Hop "Ejl". Sládek každý měsíc vaří limitovanou várku piva typu Pale Ale, kdy zachovává stejný postup vaření, pouze každý měsíc použije jiný chmel. Stal se z toho tzv. kontrolovaný experiment, díky němuž je možné porovnávat vliv konkrétních druhů chmele na chuť, barvu a vůni piva.
Ale dost bylo teorie. Teď je na vás, abyste pivní proces za doprovodu sládka přišli shlédnout osobně, a blahodárné účinky zlatavého moku z Radniční odzkoušeli, co hrdlo ráčí. Zajít si na pivo někam do hospůdky – to vůbec nezní špatně. Ale
zajít si na čerstvé pivo přímo do pivovaru? Tak to zní víc než dobře. V Radniční si popíjíte pivko téměř na dosah varny nebo spilky a vůně chmele je naprosto jedinečná. Zlatý mok putuje na jeden z šesti výčepů přímo z ležáckých tanků a před Vámi už stojí zatraceně dobré pivo z jihlavského podzemí.
K pivečku samozřejmě nesmí chybět něco
dobrého k zakousnutí od českých specialit počínaje po pivní specialitky konče. Zkrátka přijďte k nám ochutnávat, degustovat a užívat si pivní kulturu se vším, co k tomu patří.
Prozkoumejte Jihlavský radniční pivovar, degustujte ovocné piva a speciály, a prohlédněte si pivní proces spolu se sládkem.
IGNÁC je světlý ležák 12.
Na Vánoce Radniční pivovar nabízí Vánoční zázvorový speciál s medem 13.
Ovocné piva ZUZANA 12 mají příchutě višeň, borůvka, zázvor atd.
V projektu Single Hop Ejl se každý měsíc vaří limitovaná várka Pale Ale piva s různými druhy chmele, což umožňuje porovnat vliv chmele na chuť, barvu a vůni piva.
Nefiltrované, nepasterované pivo obsahuje vitamíny skupiny B, cukry, kvasinky a jiné přirozeně se vyskytující výživné látky.
Hlavním rozdílem je použití spilků pro kvašení namísto CK tanků, které jsou běžné v průmyslové výrobě.
Stout 15 je speciál typu stout.
Během Velikonoc je vhodné ochutnat Velikonoční ležák 12.
Kromě běžných typů piv nabízí pivovar i speciály jako Amber Ale 14, e-IPA 15, dýňové pivo Pumpkin Ale 12 a další.
Můžete shlédnout pivní proces za doprovodu sládka, ochutnávat různé druhy piv a užívat si pivní kulturu ve specifickém prostředí pivovaru.
Otázky i odpovědi jsou strojově generované a neprošly redakční úpravou.