Expozice představuje a mapuje historii vaření piva v Táboře od roku 1437, kdy se představitelé města smířili se Zikmundem Lucemburským, který jim na oplátku udělil listinu s městskými právy.
Muzeum pivovarnictví Tábor se nachází
v jednom z nejstarších domů na Táborském náměstí. Muzeum bylo slavnostně otevřeno 18. prosince 2015.
Tábor se roku 1437 stal
plnoprávným královským městem. Ceněnou výsadou bylo mimo jiné tzv. právo várečné, které povolovalo výrobu sladu, vaření a šenkování piva. Ve středověku zde bylo na tři sta domů, kde se vařilo pivo, v 16. století počet klesl na 14. V polovině 16. století se v Táborském pivovaře uvařilo přes 45 000 hl piva ročně, ve druhé polovině 20. století to bylo již 85 799 hektolitrů ročně.
Od roku 1612 do roku 1981 byl pivovar v areálu středověkého hradu. Od roku 1981 do roku 1992 byla v pivovaře stáčírna třeboňského piva. V Táboře se vařil rozsáhlý sortiment – mimo jiné světlá 11 s názvem
Parkán, světlá 12 se jmenovala Kotnov.
Soukromá společnost v roce 1993 založila v Táboře minipivovar s restaurací s názvem HBH. Pivovar fungoval do roku 1995. Vařil se
světlý a tmavý ležák pod názvem
Táborský Kalich.
V naší expozici se nacházejí
exponáty z měšťanského pivovaru: pivní lahve, etikety, sklo, cedule…Expozice je doplněna o
fotografie z archivu Šechtl & Voseček. Ve sklepních prostorách muzea se nacházejí
podzemní chodby, které jsou nahlédnutí.
Od roku 2018 je součástí muzea Pivovar pod Besedou. Pivovar vaří
polotmavý nefiltrovaný ležák plné chuti, vařený ze tří druhů sladu. Kombinace těchto sladů pivu dodává jemný karamelový charakter, který je vyvážen chmelovou hořkostí.