V Černokosteleckém pivovaru z roku 1842 vzniká na ploše 4 000 m² Národní muzeum pivovarnictví představující pivovarnické technologie Rakouska-Uherska. Stane se také muzeem s největší funkční varnou na přímý otop dřevem na světě.
Muzeum v Kostelci nad Černými lesy se nachází v ojedinělých autentických prostorách historické sladovny, Černokosteleckého pivovaru z roku 1842 a sladového žentouru, kde se dochovala mimo jiné funkční historická technologie z 30. let 20. století a zároveň se stavebně dochovaly dvě základní fáze z výstavby pivovarského areálu. Jednak původní pozdně barokní dispozice z roku 1840 a dále přestavba pivovaru na parní pohyb ze samého závěru 19. století. Ve 20. a 30. letech 20. století po převzetí pivovaru akciovou společností místních hostinských došlo k instalaci ve své době nadčasových pivovarských technologických celků, které se z velké části dochovaly dodnes.
Jedinečná sestava technologických zařízení v původních prostorách sladovny a pivovaru představuje zcela unikátní pohled na architekturu industriálních staveb, historickou funkční pivovarskou technologii a samotnou historii pivovarství v českých zemích od výstavby prvních historických pivovarů po současnost. Expozice je v rámci České republiky zcela jedinečná, a dokonce obsahuje technologické sestavy ojedinělé v celosvětovém měřítku: nachází se zde největší varna na přímý otop dřevem na světě, jediný funkční sprchový aparát v ČR, funkční ocelové chladicí štoky, žentour o průměru 17,5 metru s otevřeným krovem je největší v Evropě, bednářská dílna, jediný elevátor na led v ČR, funkční pražírna na slad... apod. Součástí pivovarského muzea je taktéž rozsáhlá databáze cca 4 000 historických pivovarů v Čechách, na Moravě a ve Slezsku.
Muzeum se stále rozrůstá a v květnu 2024 otevře novou expozici. Vznikne tak nový prohlídkový okruh, jehož součástí se stane i expozice o podnikání židovské komunity na Kolínsku, Kostelecku, Českobrodsku a Kouřimsku.
Z historie pivovaru
Černokostelecký pivovar vznikl v letech 1838 až 1841, z tohoto období se dochovala zhruba polovina areálu. Dalších úprav pak doznal v letech 1896 až 1898 a ve 30. letech 20. století. S ročním výstavem 70.000 hektolitrů piva patřil v 70. letech ke středně velkým. Součástí novodobého areálu je vedle muzea také minipivovar, restaurace a ubytování.