Ovčí statek Michala Hrdličky najdete v Brníčku u Zábřeha. Nabízejí čerstvé ovčí a kravské sýry. Sýry můžete nejen zakoupit, ale podívat se i osobně na jejich výrobu.
Michal Hrdlička s rodinou hospodaří pátým rokem na farmě v Brníčku. Chovají se zde dojné ovce francouzského plemene Lacaune, dojné krávy Jersey, masné krávy a také koně. Z vlastního nepasterovaného mléka na statku vyrábějí sýry tradičními způsoby.
Můžete tu zakoupit čerstvé, uzené, pařené sýry a bryndzu dle slovenských tradičních sýrů i zrající sýry italského typu. Při práci s dobytkem pomáhají ovčáčtí psi a border kolie. Že je na statku vše tak, jako to bývalo dříve, se můžete přesvědčit osobně, sýry se prodávají ze dvora" a při té příležitosti si můžete prohlédnout i statek se zvířaty. Výrobky z farmy potkáte také na farmářských trzích a prodejnách v regionu.
Sýry jsou vyráběny ručně, z nepasterovaného ovčího a kravského mléka, ovčí mléko se neodtučňuje (6-10 % tuku), kravské ano. Díky tomu se na farmě vyrábí domácí máslo. Ovce se dojí od velikonoc do dušiček, krávy celoročně. Zraní sýrů, probíhá za pomoci přirozených mléčných kultur, čerstvě vyrobené sýry tak chutnají smetanově, nasládle a po čase se jejich chuť mění na kyselou – tu svou chuť si tak jistě najde každý zákazník. Zrající sýry, specialita dle italského receptu, zrají ve vlastních sklepech minimálně 3 měsíce.