Pivovar Dobruška, který byl prohlášen za kulturní památku, vyrábí čtyři hlavní druhy piva. Pro skupiny nabízí zajímavé exkurze výrobního areálu sladovny a pivovaru. Areál pivovaru není jen místem výroby sladu, piva a provozování restaurace, ale i společenským centrem.
První písemnou zmínkou o pivovarnictví v
Dobrušce je text listiny pana Mutiny z Dobrušky, v němž bylo roku
1320 potvrzeno měšťanům právo várečné. Období prosperity ukončila doba pobělohorská.
Vrchnost razantně omezila práva měšťanů, obec musela odebírat pivo z panského pivovaru v Opočně. Dobrušský pivovar byl uzavřen v roce 1624. Měšťanská
práva byla opět přiznána jako
odměna za přestup ke katolictví v roce 1635 císařem Ferdinandem II., kdy byla výroba piva opět obnovena.
Požár ze dne 7. 10. 1866 znamenal definitivní
konec starého pivovaru na dobrušském náměstí a roku 1868 začali právovárečníci se stavbou
moderního provozu v Křovické ulici. Významnou modernizací byla v roce 1904 rekonstrukce na parní pohon. V hospodářském roce 1910/11 bylo vyrobeno již 10 250 hl piva.
Novodobá historie vaření piva v Dobrušce byla ukončena
ke konci roku 1995, kdy byl Pivovar v Dobrušce
uzavřen v rámci tehdejšího státního podniku. Chátrající areál pivovaru byl v roce 2002
odkoupen společností Staročeský pivovárek, s.r.o. Dobruška, která začala s postupnou opravou celého areálu. V roce 2003 tak byla zprovozněna sladovna, pivovar se však nepodařilo obnovit, vzhledem k tomu, že na přelomu února března roku
2006 sladovna a pivovar opakovaně vyhořely. I přes nepřízeň osudu došlo k opětné rekonstrukci zařízení a roku
2008 byla uvařena
první várka piva – 12% Rampušák.
Dnes pivovar vyrábí několik druhů piva -
Dobrušskou 11%, Rampušáka 12%, Muderlant 13% a F.L.Věka 14%. Všechny stáčí do PET lahví o objemu 1,0 a 1,5 litru a do sudů 20, 30, 50 litrů. Piva jsou distribuována
ve filtrované i nefiltrované podobě. K různým příležitostem také pivovar vaří
speciály (Zabijačkový chmelovárek, Velikonoční nebo Vánoční pivo či Kačenčinu 14%).
Skupinovým zájemcům nabízí pivovar
možnost exkurze – prohlídky výrobního areálu sladovny a pivovaru. Je možno zhlédnout provoz sladovny v její původní
řemeslné podobě, dále potom
provoz pivovaru, kde uvidíte prostory klasické výroby piva, jako je
varna, spilka, sklep. Minimální počet účastníků exkurze je
10 osob. Mimo to je zde pivovarská
restaurace,
ubytovací možnost a bowlingová dráha.