Gurmánská turistika
Svatokopecké pivo v Olomouci
Svatokopecké pivo, jak již vyplývá z názvu, se vaří v pivovaru na Svatém Kopečku, což je místní část Olomouce. Pivovar vznikl v červnu 2009, kdy byla uvařena první domácí "hrncová" várka, ale komerčním pivovarem, třetím v Olomouci, se stal až 3.1.2012.
Již od samého začátku se Svatokopecké pivo vaří tradičním způsobem, ze čtyř základních surovin (ječný slad vyrobený převážně z moravského ječmene, upravený chmel, voda a ušlechtilé pivovarské kvasnice). Do budoucna se počítá s výrobou piv, do kterých budou přidávány přírodní přísady, např. koření, bylinky, atd...
Hlavní kvašení probíhá v otevřených spilkách a ležení piva v ležáckých tancích (min. 25 – 60 dní). Pivo je nefiltrované a nepasterované, čímž si uchová všechny zdraví prospěšné látky a vitamíny.
Svatokopecký Hanibal – světlý ležák, alk. 5,2%obj., 2 sladový (český a mnichovský slad, vše humnová sladovna Záhlinice), chmel ŽPČ a Sládek, tekuté pivovarské kvasnice, vařeno na 2 rmuty.
Svatokopecký J.W. – polotmavý ležák, alk. 5,2%obj., 3 sladový (český, mnichovský a karamelový slad, vše humnová sladovna Záhlinice), chmel ŽPČ a Premiant, tekuté pivovarské kvasnice, vařeno na 2 rmuty.
Svatokopecký Karel – tmavý speciál, alk. 6,2%obj., 4 sladový (český, mnichovský, karamelový, barvící slad, vše humnová sladovna Záhlinice), chmel ŽPČ a Premiant, tekuté pivovarské kvasnice, vařeno na 2 rmuty.
Příležitostně se vaří i další speciální druhy piv, jako jsou např. svrchně kvašená piva.