JahodyHody aneb jahodové hody na Heřmaňáku
V
sobotu 22. června můžete na
farmářském tržišti Heřmaňák oslavovat sladké, červené a oblíbené české ovoce – jahody. Probíhat zde budou totiž
JahodyHody se vším jahodovým na co si jen dokážete vzpomenout.
Jahody se sklízejí brzy ráno a dopoledne, dřív než začne hřát slunce, aby byly plody svěží. A nejen čerstvými jahodami se můžete potěšit, ale třeba i
cheescaky, jahodovými koláči, chladivým
jahodovým mojitem, jahodovými
koktejly z českých jahod nebo speciálními jahodomátovými a jahodozázvorovými
marmeládami.
Mimo to zde bude
zmrzlinový foodtruck, kuřecí a vepřové špízy na grilu, indonéská kuchyně QQ Asian Kitchen jenž připraví
jahodovo-kokosový shake s tapiocou, Marmelinda se
sirupy, čatní a marmeládami nebo mlékárna BioVavřinec s mlékem a mléčnými výrobky v biokvalitě.
Novobystřické jahodobraní 2019
Předposlední červnový víkend se v městském parku v
Nové Bystřici uskuteční již 12. ročník oblíbené akce
Novobystřické jahodobraní. V pátek
21. června 2019 odstartuje v 19:00 hodin koncertem
Brutální Jahody, na kterou naváže skupina Seven. V
sobotu 22. června ve 14:00 hodin jsou zvány všechny děti a jejich rodiče na muzikálovou pohádku Princezna ze mlejna. Od 16:00 hodin je na programu soutěž v
pojídání jahodových knedlíků pro děti, o hodinu později pak budou soutěžit dospělí. Večer zpestří kapela Kabát Revival.
Těšit se můžete na
jahodové pochoutky a také na
doprovodný program, který bude probíhat po celý sobotní den – k dispozici bude dětská dílnička, malování na obličej, třpytivé tetování, fotokoutek, ale také
skákací hrad s velkou skluzavkou, aquazorbing pro děti i dospělé, nafukovací bungee trampolíny, vodní autodrom,
dům hrůzy s živými herci a spousty dalšího.
Jahodobraní k
Nové Bystřici už neodmyslitelně patří, tak neváhejte a určitě dorazte!
…a jednoduchý recept na závěr
Dort z kysané smetany a šlehačky, prokládaný piškoty a ovocem, je jednoduchý a mohou vám s ním pomáhat i malé děti.
Neexistuje lepší než s čerstvými jahodami, které jste si právě přinesli ze zahrady nebo z některé z našich jahodových slavností, ale dejte pozor, aby byly pořádně vyzrálé; tvrdé plody vám budou bánit v krájení. Takže jak na to?
- Co budete potřebovat: 2 kelímky zakysané smetany, 1 kelímek smetany ke šlehání, 1 až 2 lžíce moučkového cukru podle chuti, balíček kulatých dětských piškotů a zhruba kilo čerstvých jahod.
- Jahody nakrájejte na čtvrtky nebo na plátky.
- Připravte si krém z vyšlehané šlehačky, kterou smícháte s cukrem a zakysanou smetanou.
- Dortovou formu nebo mísu vyložte potravinovou fólií a na dno naskládejte piškoty, rovnou stranou dolů. Piškotovou vrstvu pak zamáznete smetanovým krémem a do něj rozsázíte jahody. Takhle pokračujete dál, dokud nespotřebujete všechny suroviny. Horní vrstvu můžete pojmout jako umělecké dílo, fantazii se meze nekladou.
- Pokud po dokončení chcete dort vyklopit, postupujte opačně – piškoty dávejte na stěny nádoby rovnou stranu dovnitř a poslední vrstvu udělejte rovněž piškotovou, rovnou stranou nahoru.
- Dort nechte přes noc v lednici; dobře se krájí jedině dobře vychlazený.