ÚvodAktuality

Aktuality Celá ČR

Gurmánská turistika je to pravé pro všechny milovníky dobrého jídla a pití. V České republice najdete známé restaurace a kavárny, které se zaměřují na zahraniční kuchyni a nabídnou vám speciality ze všech koutů světa. Své místo zde má ale také česká kuchyně a regionální produkty a Čechy tolik oblíbené pivo a pivovary. Pokud preferujete spíše tekuté hrozny, pak vás jistě osloví vinařská turistika a pro ty náročnější s vás je tu zážitková gastronomie, která spojuje prvotřídní kuchyni s příjemným prostředím. Přinášíme vám aktuální trendy a novinky z oblasti gastronomie, stačí si jednoduše vybrat z naší exkluzivní nabídky.

10 tipů na nejlepší snídani v Praze

Ať na pracovní schůzku, na setkání s rodinou, přáteli nebo i sami pro sebe, občas hledáme příjemné místo na dobrou snídani v Praze, kde mají otevřeno už od rána. Anglická snídaně, dortíky, chlebíčky, nebo něco méně obvyklého? Kudy z nudy vám přináší tipy na kavárny, bistra i cukrárny, které v Praze otevírají už ráno a nabízí vydatnou snídani, voňavou kávu, i klidné posezení.
12. prosinec 2024 14:00
Gurmánská turistika, Praha

Jak připravit dokonalou štědrovečerní večeři? Vychutnejte si sváteční chvíle s tradičním českým menu

Jestliže máte rádi romantickou, sněhem pokrytou zimní krajinu, jiskřivý sníh, klid přírody a Vánoce vůbec, pak uspořádejte hostinu podle našeho tradičního menu. Pozvěte své hosty, rodinu, přátele na zimní oslavu, stejně tak jedinečnou, jako je česká kuchyně. Vyberte romantickou hudbu, připravte výzdobu, uvařte vánoční menu podle našich receptů a podávejte k němu tradiční vánoční cukroví a punč.
11. prosinec 2024 13:27
Gurmánská turistika

Je libo čokoládové pokušení? Podlehněte sladkým dobrotám od vyhlášených mistrů

Nechte se zlákat čokoládovým pokušením – podlehněte vábení čokolády a vychutnejte si ji na jazyku i jako pleťovou masku. Za sladkým potěšením můžete však vyrazit také do vyhlášených cukráren nebo pralinkáren. Milovníky sladkého a historie nadchnou určitě také naše tipy na zajímavé výstavy a muzea týkající se sladkých pochutin.
10. prosinec 2024 16:00
Gurmánská turistika

Návrat ke kořenům aneb toulky světem fermentovaných potravin: od kefírů přes kysané zelí a okurky až po kimči

Fermentované potraviny zažívají v posledních letech svou renesanci. Jogurty, kefíry, kysané zelí nebo okurky zná kdekdo, ale škála kvašených potravin je mnohem širší: sahá od kvašených zelenin přes mléčné výrobky až po kváskový chléb nebo různé nápoje. Patří sem i oblíbený burčák nebo medovina. Zkrátka kdo vymyslel fermentování potravin, udělal pro lidstvo velmi záslužný čin.
8. prosinec 2024 10:42
Gurmánská turistika

O Vánocích najdete Tvarůžkovou cukrárnu výjimečně v Olomouci

Udělejte si výlet za vůní a chutí tvarůžkových dezertů! A nemusíte kvůli tomu jezdit až do Loštic – od poloviny listopadu až do 23. prosince 2024 je v centru Olomouce otevřena pop-up prodejna Tvarůžkové cukrárny.
3. prosinec 2024 9:00
Gurmánská turistika, Olomoucký kraj

Velkopopovický pivovar oslaví 150. výročí uvaření první várky speciálními prohlídkami s pivním kvízem

Ve středočeských Velkých Popovicích se pivo vaří bez přerušení už 150 let. Pivovar nechal postavit průmyslník František Ringhoffer II. v roce 1874 a první várku piva zde sládci uvařili 15. 12. téhož roku. Úctyhodné výročí o víkendu 14. a 15. prosince vždy od 15.00 připomenou speciální prohlídky přímo s baronem Ringhofferem.
2. prosinec 2024 16:40
Gurmánská turistika, Středočeský kraj

Tradiční české Vánoce si nelze představit bez vánočního kapra

Nakupujte čerstvé ryby na Vánoce 2024 přímo u třeboňských rybářů. Tradičním místem pro nákup vánočního kapra od rybářů jsou sádky společnosti Rybářství Třeboň (Chlum u Třeboně, Mladá Vožice, Soběslav, Planá – Strkov). Otevřeno tu mají od 2. do 24. prosince 2024, včetně. Společnost Rybářství Třeboň navíc získala k 1. 12. 2023 certifikát, který potvrzuje, že chová ryby tradičním a šetrným způsobem a splňuje předepsaná kritéria udržitelnosti. Rybářství Třeboň a.s. se tak stalo prvním certifikovaným chovatelem ryb v České republice, a může využívat ochrannou známku Udržitelný chov ryb.
1. prosinec 2024 20:27
Gurmánská turistika, Jihočeský kraj

Velikonoce 2025: velikonoční půst a další tradice postního období

Nejvýznamnější křesťanské svátky se v České republice pojí s množstvím lidových zvyků a tradic. Po masopustních rejích a zábavách přichází na řadu velikonoční půst a množství zvyků připomínajících blížící se konec zimy a příchod toužebně očekávaného jara.
1. prosinec 2024 10:22
Gurmánská turistika

Pivovarem roku se letos stal humpolecký Bernard, který získal čtyři další ocenění pro svá piva

Rodinný pivovar Bernard se stal pivovarem roku 2024. Titul získal od Sdružení přátel piva v soutěži vyhlašované pravidelně již od roku 1990. Pivovar také získal čtyři ocenění pro svá piva, z toho dvě první místa. Soutěž Pivovar roku, kterou pořádá Sdružení přátel piva, je jednou z nejstarších a nejprestižnějších u nás.
1. prosinec 2024 9:00
Gurmánská turistika, Kraj Vysočina

Na Boží hod je třeba hodovat!

Slavnostní oběd na Boží hod vánoční a svatého Štěpána si dopřávají nejen věřící lidé. 25. a 26. prosinec jsou velmi slavnostní dny, které se nesou ve znamení rodinných návštěv, slavnostních obědů a večeří. Obvykle se podává typicky český pokrm pečená kachna nebo husa se zelím a knedlíky nebo slavnostní svíčková na smetaně. Staňte se mistry kuchyně s našimi recepty!
1. prosinec 2024 5:26
Gurmánská turistika

Nejlepším vínem České republiky 2025 je Ryzlink vlašský z Vinařství Volařík

Absolutním šampionem Salonu vín – národní soutěže vín ČR 2025, a tedy nejlepším vínem pro následující rok se stal Ryzlink vlašský, pozdní sběr, 2022 z Vinařství Volařík. Tuto prestižní soutěž pořádá Národní vinařské centrum za podpory Vinařského fondu a ve spolupráci se Svazem vinařů ČR.
30. listopad 2024 12:00
Gurmánská turistika, Jihomoravský kraj

Hospody a hospůdky CzechSpecials: kam v Praze za dobrým jídlem a pivem?

My, Češi pivo milujeme a jsme na něj právem hrdí. Kam, ale vyrazit na jedno pěkně orosené v hlavním městě? I zde se pivo nejlépe pije hlavně v tradičních hospůdkách, ale v poslední době vzniklo i mnoho moderních pivnic, kam směřují hlavně mladší hosté. K dobrému pivu neodmyslitelně patří také dobré jídlo. Kam si tedy na pivo a vynikající jídlo třeba v Praze zajít? Vodítkem pro vás může být modré logo na dveřích certifikovaných restaurací Czech Specials.
23. listopad 2024 11:19
Gurmánská turistika, Praha