Před mnoha a mnoha lety se dva přátelé – Jarda Stejný a Jirka Holý – dohadovali, kdo vaří lepší svíčkovou. Domluvili se, že každý uvaří tu svou a předloží ji společně dalším kamarádům, aby je rozsoudili. Kamarádi se dobře najedli a když měli rozsoudit, dohodli se na remíze. Z této první soutěže se vyvinula myšlenka uspořádat Mistrovství světa ve vaření svíčkové. To probíhá každoročně na zámku Červený Hrádek u Jirkova už od roku 1995.
Soutěžící a porota se sejdou v sobotu 7. září 2019 od 13 hodin na zámku v Jirkově, aby se mohli podrobit prezenci a připravit se do soutěže. Maximální počet soutěžících je omezen na 20. Porota se skládá z "kulinářských odborníků" – všichni mají rádi svíčkovou, hodnotí předložené porce v několika kategoriích (např. chuť omáčky, konzistence omáčky, chuť masa, zpracování, celkový vzhled. Hodnocení je podobné jako ve škole – vítězí ten, kdo má nejnižší počet bodů.