Letošní lanýžová degustace známá jako
Noc bílých lanýžů se uskuteční ve
čtvrtek 14. listopadu 2024 v zážitkové restauraci
Vyhlídka ve
Spa hotelu Lanterna, která se jako jedna z prvních začala ve
Zlínském kraji zaměřovat na
zážitkovou gastronomii.
Bílé lanýže se vyskytují jen na několika místech na světě, nejhojněji právě v
Piemontu, kde jsou díky příznivým přírodním podmínkám podle znalců také nejchutnější.
Rostou pod zemí a dají se nalézt jen po čichu, k čemuž zdejší hledači využívají speciálně
cvičené psy. Bílé, ale i černé lanýže, jež se v piemontských lesích rovněž vyskytují, pak vozí na trh v
Albě. Bílý lanýž má
specifickou pronikavou vůni a chuť. Do pokrmů se přidává v
malém množství, nejčastěji do těstovin zvaných tajarin,
syrový a strouhaný na tenké plátky.
Lanýže hledají prasata i psi
Menu
Noci bílých lanýžů představí
typické pokrmy a speciality kuchyně Piemontu a může být dotvořeno či upraveno v inspiraci na suroviny, které kuchaři na trzích vyberou a nakoupí. Ve čtvrtek
14. listopadu se hosté
hotelu Lanterna mohou těšit například na krém z pečených paprik a křepelčí vajíčko,
těstoviny Tajarin s bílým lanýžem, dančí hřbet, kančí kýtu, tramezzini a
risotto s hříbky, vše dochucené právě lanýži. Nebude chybět ani bylinkové zabaglione či dortík z lískových oříšků či
zmrzlina z bílé čokolády s lanýži.
Právě podzim je obdobím, kdy bílé lanýže, označované za nejdražší kuchařskou surovinu světa, dorůstají. Tuto
houbu nelze vypěstovat uměle, roste pouze pod zemí a dá se najít prakticky jen po čichu, k čemuž se využívají
speciálně cvičená prasata i psi.
Cena za bílé lanýže se pohybuje od 100 do 130 tisíc korun za kilogram. Lanýž by se měl
zkonzumovat do deseti dnů od vyjmutí ze země. Kuchaři proto mají se vzácným nákladem naspěch. Hosté
za menu s víny zaplatí 3 990 Kč. Mohou také využít zvýhodněný balíček s ubytováním na jednu noc ve
Spa hotelu Lanterna a neomezeným vstupem do spa za cenu od 5 990 Kč.
Nestihnete lanýže? Ochutnejte pokrmy ze stařeného masa!
Jestliže
Noc bílých lanýžů už letos nestihnete (poslední volná místa jsou stále k dispozici) nemusíte si zoufat.
Gurmánům se nabízí jiná možnost, jak si ve
Velkých Karlovicích užít volno a pochutnat si na speciálních delikatesách. V
hotelu Lanterna se podávají pokrmy z tzv. stařeného masa. Ty se pomalu, ale jistě stávají velkým hitem mezi gurmány. Ve
Velkých Karlovicích si můžete dopřát
zážitek ze stařeného hovězího a vepřového masa, které díky procesu zrání získává jedinečné chuťové vlastnosti.
Jak známo, již naši předkové využívali metodu staření masa: nechávali ho
dozrát ve vhodných klimatických podmínkách (v dobách dávno minulých ho například ukládali do solných jeskyní). Díky dnešním moderním technologiím, které reprezentuje například lednice Dry Ager, je možné toto klima napodobit a přinést tak stařené maso i do nabídky restaurací. Prozatím můžete speciality ze stařeného masa ochutnat
jen v několika podnicích u nás. Ve
Spa hotelu Lanterna pro vás kuchaři staří maso z těch nejlepších chovů. Maso se po dobu zrání potírá lojem, do lednice je navíc doplňována
kamenná sůl pro ještě lepší klima. V nabídce najdete stařenou
vepřovou kotletu,
hovězí Tomahawk steak či
Surf and turf - stařený hovězí rib eye steak s tygřími krevetami.