Hraběnka Henrietta Hermína Rudolfína Ferdinanda Marie Antonie Anna Chotková z Chotkova a Vojnína (1863–1946), známá také jako
hraběnka růží byla
výjimečnou pěstitelkou růží, ktetá
založila proslulé rosarium v Dolné Krupé na Slovensku. Ve dvacátých letech 20. století čítalo na 6000 keřů růží. Nezlomila ji ani pozemková reforma po vzniku Československa. Její
obchod s růžemi byl velice úspěšný, hraběnčiny katalogy s odrůdami růží byly
vyhledávané v celé Evropě, zúčastňovala se různých výstav růží, přednášela na kongresech, publikovala v odborných časopisech. Kromě toho vždy
pomáhala chudým. Nepřežila však útrapy 2. světové války. Její zámek byl v roce 1946 vydrancován, kam se poděly obrazy od Tiziana, Rubense, Holbeina, Kupeckého či jiné umělecké artefakty se nikdy nezjistilo. Ani mobiliář se nikdy do zámeckých prostor nevrátil. Pár měsíců ještě přežívala v klášteře, kde 13. února 1946 zemřela.
V České republice se na hraběnku Henriettu vzpomíná každoročně na
zámku Velké Březno, kde se konají zvláštní prohlídky s názvem
Růže pro hraběnku Henriettu. Velkou kuriozitou je také to, že se
zámek Velké Březno se může pochlubit tím, že v jeho areálu
každým rokem rozkvétá pár exemplářů voňavé a historicky cenné květiny -
speciální druh růže, který vypěstovala sama hraběnka a který nese její jméno: růže "
Rosengräfin Marie Henriette".
Růže Rosengräfin Marie Henriette
Růže byla pojmenována na počest růžařky světového formátu, hraběnky Henrietty. Hraběnka Chotková vybudovala (na Slovensku) rozárium, které v době mezi válkami patřilo k největším a nejkrásnějším v Evropě. Růže Rosengräfin Marie Henriette upoutá nejen nádhernými
plnými pevnými květy s romantickým tvarem a barvou, ale rovněž
unikátní vůní. Potěší zvláště příznivce lékořicových a anýzových vůní. Ti si tuto růži totiž zamilují už při prvním přivonění.
Kořeněné tóny se intenzivně, ale nenásilně prolínají s
klasickou růžovou vůní v základu parfému. Spojujícím elementem je příjemně
měkká svěží jablečná vůně v srdci parfému. Přitom dominuje kořeněný aspekt především u čerstvě otevřeného květu, který se zjemňuje při odkvétání, kdy se více prosazuje ovocný charakter vůně.
Svěží a jemná růžová vůně podmalovává přitom ovocné srdce
až do odkvětu.