Cesta začíná v
železniční stanici Branná, jedné ze zastávek takzvaného
Slezského Semmeringu, což je horská trať s nejvýše položenou rychlíkovou stanicí u nás. Právě tady působil proslulý komiksový a filmový hrdina
Alois Nebel, a kdo patří k jeho fanouškům, může si do svého chytrého telefonu stáhnout aplikaci, která ho místy spjatými se svérázným nádražákem provede.
Vzhůru na Vozku a Keprník!
Z Branné se vydáme
po zelené turistické značce rozlehlými pastvinami
s překrásnými výhledy na masiv
Kralického Sněžníku do Předního Aloisova. Seznámíme se s jedním ze zastavení naučné stezky zvané
"Pasák" a pak už se vydáme nahoru na
Vozku – vrchol dostal jméno podle skály připomínající povoz s koňmi. Jak praví pověst, i s nákladem a zvířaty tady
zkameněl jistý vozka, který v době hladomoru převážel chléb. S plně naloženým povozem uvízl v bahně a na radu ďábla jej začal podkládat právě tím chlebem. To však rozlítilo vládce hor a spřežení i s vozem bez lítosti proměnil v kámen.
Po odpočinku a pokochání se okolními panoramaty vyrazíme přes Trojmezí
na vrchol Keprník, který měří 1423 metrů a je tak
čtvrtou nejvyšší horou Hrubého Jeseníku. Říká se, že Keprník je místo s nejkrásnějším rozhledem v Jeseníkách a za krásného počasí jsou odtud opravdu vidět jak
Krkonoše, tak
Beskydy.
Po horské túře přijde k duhu odpočinek v pivovaru
Dál už budeme klesat zpátky do Branné a cestou si ještě připomeneme pohnutý a nikdy nenaplněný osud předválečného opevnění československých státních hranic. Prohlédnout si můžeme například
pěchotní srub STM 52 Obora, který německý wehrmacht poničil v roce 1938. Další bunkr zvaný řopík pak najdeme na louce N
ad Splavem. Po zdolání dvou z nejhezčích jesenických vrcholů a návratu do Branné budeme nejen patřičně unavení, ale také pořádně vyhladovělí.
Jak známo,
energii svalům nejlépe doplní pivo, a to tady v
restauraci Kolštejn vaří v minipivovaru vlastní, nefiltrované a nepasterované, takže úspěšná regenerace je zaručená. Zdejší jídelní lístek nabízí ochutnávku
tradičních jesenických specialit, vyráběných z čerstvých surovin od místních chovatelů a pěstitelů. Doporučit lze třeba
kachní stehno pečené na domácím dvanáctiprocentním pivě se zelím a špekovým i bramborovým knedlíkem. Sladkou tečkou za celým výletem pak obstará vyhlášená
Staroměstská máslová trubička, vyráběná také přímo v Branné.