Čedičové varhany u Hlinek patří k nejhezčím ukázkám čedičového geologického jevu u nás. Nachází se v opuštěném lomu, asi 1 kilometr od obce Hlinky při levé straně silnice na Přílezy pod vrchem Hůrka ve Žlutické vrchovině.
Jedná se o
čedičový výlev se sloupcovitou odlučností, lidově nazývaný
kamenné varhany. Lomová stěna pod vrchem Hůrka (817 m. n. m.) s obnaženým profilem je vysoká až 20 a dlouhá zhruba 60 metrů.
Těžko si dnes představit, že se u poklidné vísky Hlinky na Karlovarsku, obklopené pastvinami, kdysi valila láva z nedaleké aktivní sopky na Hůrce. Rozžhavený čedič ztuhl a na dlouhé miliony let zůstal ukrytý pod zemí. Až
koncem 19. století přišel člověk a začal na „obyčejném kopci“ začal
dobývat kámen. Těžba však byla včas zastavena a zůstala tak odkrytá vnitřní struktura kopce. Od roku
1997 je oblast v okolí varhan o rozloze asi půl aru
chráněným územím.
Aby monumentální skalní útvar stále hezky vynikal, odstraňuje průběžně
Správa Chráněné krajinné oblasti Slavkovský les v jeho okolí náletové dřeviny. Dno lomu a suťové pole pod jeho stěnou pokrývají běžné druhy rostlin. Z významných druhů lze zmínit orlíček obecný. V okolí pravidelně loví
čáp černý.
Poznejte čedičové varhany u Hlinek, fascinující geologický útvar v Žlutické vrchovině, chráněný jako přírodní památka s bohatou flórou a faunou.
Čedičové varhany u Hlinek jsou geologické útvary v opuštěném lomu s čedičovým výlevem se sloupcovitou odlučností, nazývané lidově kamenné varhany.
Nachází se asi 1 kilometr od obce Hlinky, u silnice na Přílezy pod vrchem Hůrka ve Žlutické vrchovině.
Lomová stěna je vysoká až 20 metrů a dlouhá přibližně 60 metrů.
Oblast byla kdysi vulkanická s lávou valící se z nedaleké aktivity sopky. Od 19. století začala být oblast využívána pro těžbu kamene, ale těžba nakonec zastavila a oblast zůstala chráněná od roku 1997.
Dno lomu a suťové pole pod stěnou pokrývají běžné druhy rostlin.
V oblasti se vyskytuje orlíček obecný.
V okolí Čedičových varhan pravidelně loví čáp černý.
Otázky i odpovědi jsou strojově generované a neprošly redakční úpravou.