Jste milovníkem piva a zajímá vás jeho výroba? V pivovaru Rychtář se seznámíte s tradičním postupem vaření piva a navíc pocítíte na vlastních chuťových pohárcích jeho jedinečnou chuť. A možná vás zaujme i místní specialita Rychtář 15%.
Pivovar Hlinsko patří mezi pivovary s poměrně krátkou historií. Vznikl v roce 1913, ale tradiční postupy vaření piva dodržuje dodnes. Chuť piva Rychtář není poznamenaná ředěním vodou, ani urychlováním kvasných procesů. Nejoblíbenějším pivem hlineckého pivovaru zůstává světlý ležák Rychtář Premium, za kterým následují výčepní piva Standard, Klasik a nefiltrovaný kvasnicový ležák Natur. Specialitou pivovaru je 15% pivo Rychtář Speciál.
Během prohlídky uvidíte varnu, kde se působením enzymů ze sladu smíchaného s vodou uvolňují zkvasitelné cukry a další látky. Vlastní varní proces začíná ve vystírací kádi, kde se slad míchá s vodou. Na spilce se zchlazená mladina zakvasí s kmenem pivovarských kvasnic, přičemž se uvolňuje oxid uhličitý, alkohol a teplo. Dokvašování piva probíhá v ležáckých sklepích. Pivo se zde nasycuje, vyčeřuje a dozrává v ležáckých tancích pod přetlakem kysličníku uhličitého.
Ve stáčírně sudů se pak pivo plní do třicetilitrových a padesátilitrových sudů a tak je připraveno ke konzumaci.