Dolní nádvoří
hradu Křivoklát se stane místem přehlídky
vybraných českých pivovarů, zejména speciálních řemeslných piv.
Budete moci shlédnout
ukázky středověkého způsobu vaření piva podle historického receptu
Tadeáše Hájka z Hájku z roku 1585, tak i základní suroviny pro výrobu piva. O výrobě piva mohou diskutovat s kvalifikovaným sládkem. Ke koupi bude i unikátní
křivoklátské pivo Karel Egon II. a Magistr Kelley.
Vše vyvrcholí v průběhu sobotního dne, kdy bude na dolním nádvoří ochutnávka různých druhů piv. Návštěvníci se budou moci aktivně zapojit do vyhodnocení nejlepšího piva a do slosování o zajímavé ceny: 1. cena – noc na hradě pro 2 osoby, 2.–3. cena – soukromá večerní prohlídka hradu pro celou rodinu.
Podle historického receptu z knihy Tadeáše Hájka z Hájku z roku 1585, je na replice dobového zařízení ukázána první část výroby piva – příprava mladiny. Vaření probíhá v měděném kotli přímo nad ohněm, sladina je filtrována přes vrstvu slámy v dřevěné kádi. K výrobě je použit slad vyrobený rovněž tradičním způsobem sušením nad ohněm a divoký chmel. Doba trvání ukázky je přibližně 4 – 5 hodin. Při výrobě mají účastnící možnost poznat jak základní suroviny pro výrobu piva, tak vlastní práci při vaření.
Už při příchodu před hradní bránu návštěvníci zjistí, že se stávají svědky výjimečné pivovarnické události. V době od 10 do 17 hodiny bude v prostoru hejtmanství probíhat
zajímavý program. Na dolním nádvoří bude přichystána řada dětských i dospěláckých klání.