Firma Martenz ze Zlína se zabývá produkcí pálenek, a to ne ledajakých! Vybrala si snad nejtěžží „disciplínu“ v tomto oboru, a to výrobu malinovice. Unikátní destiláty si rychle získaly oblibu a slaví úspěchy doma i v zahraničí. Kromě malin zpracovává Matenz také třeště a švestky.
Dříve tady Baťa vyráběl holinky, dnes tu firma
Martenz kvasí maliny pro svou pálenku. Společnost, která sídlí v budově bývalých
Baťových závodů ve
Zlíně, dělá
jednu z mála malinovic v Česku. Zrádnost výroby tohoto nápoje spočívá v tom, že maliny velmi rychle podléhají zkáze a kvašení jim trvá poměrně dlouho, protože obsahují jen velmi málo cukru. Navíc malin není nikdy dost – firma má svůj
vlastní sad ve
Velké nad Veličkou, ale mimo to nakupuje maliny nakupuje od farmářů v Česku i na Slovensku.
Kromě klasických malin tu v roce 2018 vsadili také na
černou odrůdu Bleck Jewel a vyrábí z ní s velkým úspěchem
Malinovici Black. Vedle toho Martenz vyrábí také menší edice slivovice nebo třešňovice, ale ve větším je zde pálit nebudou.
Společnost Martenz založil v roce 2016 pan
Zdeněk Jurášek a jméno odvodil podle starého názvu své domovské obce Martinice. Jeho výrobky si můžete zakoupit přes firemní e-shop a částečně také přes internetový obchod Destilerka.cz. K dostání jsou i v pražských restauracích
Tiskárna,
Mincovna nebo
Café Savoy.