Řízené kvašení, pomalé pálení na klasické dvoukotlové měděné aparatuře, řemeslný a osobní přístup je kombinován s moderními postupy a inovacemi. Řadíme se k těm, kteří povznášejí ovocné pálenky mezi prestižní ušlechtilé destiláty.
Mnohokrát oceněný
autorský řemeslný lihovar se pyšní řízeným kvašením ovoce, originální destilační aparaturou s tradičními prvky i vlastními inovacemi a zejména nadšeným tvůrčím přístupem a otevřeností. Pěstitelská pálenice Radlík vyrábí vynikající
pravé ovocné destiláty z ovoce, ale i z pěstitelských přebytků či kvasu dodaného pěstiteli v systému tzv. pěstitelského pálení. V Radlíku najdete nejen
řemeslný lihovar, ale i pro
místnost určenou ke koštům. Bonusem je možnost podívat se do okolní krajiny z
věže, v níž se proměnila bývalá sýpka. V roce 2022 získal podnik v rámci Pálenkafestu titul „Palírna roku“. Zdejší
vínovice z dubového sudu se stala pálenkou roku a tím i absolutním vítězem.
Ochutnat a zakoupit si tu můžete
rozličné druhy pálenek, jako je například slivovice,
hruškovice,
vínovice,
jablkovice, kdoulovice,
rybízovice, meruňkovice nebo višňovice. Ze vzácnějších destilátů je k mání i
bezinkovice,
ananasovice, mangovice, mandarinkovice, vínovice z muškátových hroznů,
banánovice, zázvorový a ořechový likér, malinovice,
jahodovice,
jeřabinovice nebo exkluzivní pálenky zrající v dubových sudech.
Některé destiláty najdete v nabídce téměř vždy. Jiné jsou ovšem o něco
vzácnější a mají je tu pouze v
limitovaných sériích – suroviny, ze kterých jsou vyráběny, se dají sehnat jen v omezeném množství, v určitém ročním období a u některých pálenek, například bezinkovice, je to dokonce otázka pár dní, kdy je pro sklizeň květů vhodná doba i počasí. Tyto pálenky bývají pro svou vzácnost oblíbenější a často jsou vyprodané i během několika týdnů. Destiláty skladem lze
zakoupit na firemním e-shopu nebo přímo v palírně na Radlíku.
Pěstitelské pálení
Palírna Radlík zpracovává veškeré
běžné ovoce vypěstované na vašem pozemku. Musí však být dobře vyzrálé,
nesmí být nahnilé nebo naplesnivělé. Třešně a višně je nutné odstopkovat. Broskve se ale na zpracování nepřijímají. Na výrobu
1 litru ovocné 50 % pálenky je potřeba cca
10–20 kg zralého ovoce v závislosti na cukernatosti a druhu ovoce. Tradičním ovocem, které se v palírně běžně zpracovává jsou
švestky, jablka a hrušky, třešně, višně, mirabelky (špendlíky),
hroznové víno, meruňky, kdoule, bezinky a jeřabiny.
Pálenka se stáčí do přinesených nádob. Dárkové lahve s originální etiketou, stejně jako levné demižony si zde lze zakoupit. Nádoby na kvašení (sudy) si můžete bezplatně zapůjčit proti složení zálohy. Palírna nabízí i přípravky pro kvašení ovocných kvasů (ušlechtilé kvasinky, živné soli, enzymy). Prodává rovněž dubové soudky na zrání destilátu.
Poznejte Palírnu Radlík, která kombinuje řemeslné metody s moderními inovacemi ve výrobě ovocných destilátů. Nabídka exkluzivních a oceňovaných pálenek.
Palírna Radlík kombinuje tradiční řemeslný přístup s moderními postupy a inovacemi, včetně řízeného kvašení a pomalého pálení na klasické dvoukotlové měděné aparatuře.
V Palírně Radlík můžete zakoupit různé druhy pálenek, jako jsou slivovice, hruškovice, jablkovice, kdoulovice a exkluzivní pálenky zrající v dubových sudech, a další.
Pěstitelské pálení umožňuje zpracování vlastního ovoce pěstitelů na alkohol. Palírna Radlík přijímá dobře vyzrálé a zdravé ovoce, které zpracuje na ovocné pálenky.
V roce 2022 získala Palírna Radlík na Pálenkafestu titul Palírna roku a její destilát byl vyhlášen pálenkou roku.
Návštěvníci mohou navštívit koštovací místnost, podívat se na okolní krajinu z věže bývalé sýpky a zakoupit destiláty přímo v palírně nebo eshopu.
Palírna Radlík nabízí vzácnější pálenky jako bezinkovice, ananasovice, vínovice z muškátových hroznů, banánovice a další limitované série destilátů.
Pro výrobu pálenek je potřeba dobře vyzrálé ovoce bez závad, jako jsou plísně nebo hniloba. Třešně a višně musí být navíc odstopkovány.
Pro výrobu 1 litru ovocné 50 % pálenky je potřeba přibližně 10-20 kg zralého ovoce, v závislosti na cukernatosti a druhu ovoce.
V Palírně Radlík se běžně zpracovávají ovoce jako švestky, jablka, hrušky, mirabelky, hroznové víno, meruňky, kdoule, bezinky a jeřabiny.
Destiláty lze stáčet do přinesených nádob, koupit v dárkových lahvích s originální etiketou nebo v levných demižonech.
Otázky i odpovědi jsou strojově generované a neprošly redakční úpravou.