Gurmánská turistika
Palírna Radlík u Jílového
Řízené kvašení, pomalé pálení na klasické dvoukotlové měděné aparatuře, řemeslný a osobní přístup je kombinován s moderními postupy a inovacemi. Řadíme se k těm, kteří povznášejí ovocné pálenky mezi prestižní ušlechtilé destiláty.
Mnohokrát oceněný autorský řemeslný lihovar se pyšní řízeným kvašením ovoce, originální destilační aparaturou s tradičními prvky i vlastními inovacemi a zejména nadšeným tvůrčím přístupem a otevřeností. Pěstitelská pálenice Radlík vyrábí vynikající pravé ovocné destiláty z ovoce, ale i z pěstitelských přebytků či kvasu dodaného pěstiteli v systému tzv. pěstitelského pálení. V Radlíku najdete nejen řemeslný lihovar, ale i pro místnost určenou ke koštům. Bonusem je možnost podívat se do okolní krajiny z věže, v níž se proměnila bývalá sýpka. V roce 2022 získal podnik v rámci Pálenkafestu titul „Palírna roku“. Zdejší vínovice z dubového sudu se stala pálenkou roku a tím i absolutním vítězem.
Ochutnat a zakoupit si tu můžete rozličné druhy pálenek, jako je například slivovice, hruškovice, vínovice, jablkovice, kdoulovice, rybízovice, meruňkovice nebo višňovice. Ze vzácnějších destilátů je k mání i bezinkovice, ananasovice, mangovice, mandarinkovice, vínovice z muškátových hroznů, banánovice, zázvorový a ořechový likér, malinovice, jahodovice, jeřabinovice nebo exkluzivní pálenky zrající v dubových sudech.
Některé destiláty najdete v nabídce téměř vždy. Jiné jsou ovšem o něco vzácnější a mají je tu pouze v limitovaných sériích – suroviny, ze kterých jsou vyráběny, se dají sehnat jen v omezeném množství, v určitém ročním období a u některých pálenek, například bezinkovice, je to dokonce otázka pár dní, kdy je pro sklizeň květů vhodná doba i počasí. Tyto pálenky bývají pro svou vzácnost oblíbenější a často jsou vyprodané i během několika týdnů. Destiláty skladem lze zakoupit na firemním e-shopu nebo přímo v palírně na Radlíku.
Pěstitelské pálení
Palírna Radlík zpracovává veškeré běžné ovoce vypěstované na vašem pozemku. Musí však být dobře vyzrálé, nesmí být nahnilé nebo naplesnivělé. Třešně a višně je nutné odstopkovat. Broskve se ale na zpracování nepřijímají. Na výrobu 1 litru ovocné 50 % pálenky je potřeba cca 10–20 kg zralého ovoce v závislosti na cukernatosti a druhu ovoce. Tradičním ovocem, které se v palírně běžně zpracovává jsou švestky, jablka a hrušky, třešně, višně, mirabelky (špendlíky), hroznové víno, meruňky, kdoule, bezinky a jeřabiny.
Pálenka se stáčí do přinesených nádob. Dárkové lahve s originální etiketou, stejně jako levné demižony si zde lze zakoupit. Nádoby na kvašení (sudy) si můžete bezplatně zapůjčit proti složení zálohy. Palírna nabízí i přípravky pro kvašení ovocných kvasů (ušlechtilé kvasinky, živné soli, enzymy). Prodává rovněž dubové soudky na zrání destilátu.