Pivovar Rohozec z Českého ráje vaří pivo dle původní receptury z tuzemských surovin. Voda určená na výrobu piva pochází z vlastních pramenů ve Vazoveckém údolí. Pivovar nabízí několik druhů piva (Skalák, Podskalák atd.), ale i limonády (Malina, Cola, Orange).
Pivovar Rohozec se nachází
v Malém Rohozci, okrajové části
Turnova. Postavil jej v polovině 19. století nechal rod Ungrů, kteří vlastnili zdejší panství. V roce 1910 přešel do vlastnictví Společnosti hostinských. V roce
1948 byl znárodněn a stal se součástí národního podniku Severočeské pivovary a poté Východočeských pivovarů Hradec Králové. Blýskat na lepší časy se začalo
v polovině roku 2004, kdy byla založena
nová společnost Pivovar Rohozec, a.s. Byly zahájeny významné investice směřující k zajištění vysoké kvality piva. Toto je asi nejlépe vyjádřeno
návratem tradičních značek, které byly populární v 80. letech 20. století. Nyní má pivovar síť restaurací a hospod
převážně v Českém ráji. Také mnoho sezónních kiosků čepuje Rohozec.
Současný sortiment zahrnuje: světlé výčepní pivo
Podskalák, světlý ležák
Skalák 11%, světlý ležák
Premium Skalák 12%, světlé a tmavé speciální pivo Skalák 13%, tmavé výčepní pivo
Rohozec X, lehké pivo
Skaláczech a nový zimní speciál
Pivní punč – ochucené tmavé výčepní pivo. Pivovar také vyrábí
tradiční limonády v příchuti cola, orange a malina.
Chcete proniknout do
tajů vaření vašeho oblíbeného piva? Prohlédnout si
varnu, spilku a ochutnat zlatavý mok přímo ze zdroje? Tak to je pro vás exkurze Pivovaru Rohozec ta pravá zábava na sobotní den! Zkušený průvodce vás zasvětí do historie pivovaru, současného fungování a samozřejmě výrobního procesu. Dostanete se téměř do všech částí útrob pivovaru a finální třešničkou je ochutnávka piva přímo z tanku. Brrr. Pivo a hlavně samotné kvasnice mají rády
chlad. Nezapomeňte se tedy teple obléknout, teploty ve sklepení klesají až na 5 stupňů!
Sezóna prohlídek pivovaru začíná
v dubnu a končí v říjnu. Exkurze se konají
každou sobotu v 9, 12 a od 15 hodin. Doporučujeme však předchozí rezervaci emailem nebo po telefonu.
Minimální počet osob na exkurzi je 10, maximální počet je 25 osob v jednom termínu. Prohlídka není bezbariérová a není přístupná pro děti mladší 10 let. Ochutnávku poskytujeme pouze návštěvníkům starším 18 let.