ÚvodAktualityZelené Velikonoce se zeleným pivem
Gurmánská turistika

Zelené Velikonoce se zeleným pivem

  • 27. března 2025
Ochutnejte velikonoční zelené pivo, které je čím dál více populární. Zelená třináctka Starobrna již slaví dvacáté narozeniny, se zeleným pivem se ale můžete setkat i v mnohých menších pivovarech. Speciální zelené pivo bude letos k dostání na Zelený čtvrtek 17. dubna 2025.
zelené pivoSvátky jara jsou ve znamení barev – a barví se nejenom vajíčka, ale barvami může hrát také pivo. Zelené pivo vzniká spojením kvalitní vody, ječného sladu, chmele a bylin. Pivo se poté vaří na dva rmuty. Do mladinového kotle se spolu s chmelem během varu přidává i bylinný výluh, který vzniká louhováním několika druhů bylin včetně kopřivy v horké vodě. Zelené pivo se většinou začíná prodávat na Zelený čtvrtek (letos 17. 4. 2025) a v prodeji je jen pár dní, než dojdou zásoby.

Zelenou třináctku můžete ochutnat v době velikonoční již dvacet let všude tam, kde se čepuje Starobrno. Zelená barva piva je zde výsledkem kombinace několika faktorů – technologie, surovin, výluhu a likéru, který se do piva nakonec přidává. Jihlavský pivovar Ježek pro milovníky netradičního piva připravil tzv. Krasličák. Silná zelená 14° vás osvěží nejen na Zelený čtvrtek. Velikonoční zelené 12° alias Nefiltrovaný Klenot ve velikonočním zeleném provedení nabízí pivovar Hradecký Klenot. Z pivovaru Primátor v Náchodě pochází Jarní pivo 12°. Jde o spodně kvašený ležák s výraznou zlatozelenou barvou. Pivo je barveno přírodně, mladým zeleným ječmenem.
 

Jarní jedenáctky v zeleném

zelené pivoPříjemně pitelnou speciální jedenáctku s přírodním bylinným extraktem z kopřiv nabízí i pivovar Moravia v Brně-Medlánkách. V pivovaru Regent v Třeboni přidávají do svého velikonočního ležáku patero bylin a Třeboňskou Chlorellu. Říká se mu Jarní zelené a dostupné je již od 28. 3. 2025! V pivovaru Litovel vaří zelené pivo nejdříve na počest svatého Patrika a poté k příchodu jara o Velikonocích unikátní zelený ležák Patrik 11°. Chuť sedmi pečlivě vybraných bylin v něm zjemňují také exotické podtóny v čele s pomeranči a citróny. A Zelený ležák na počest jara letos nabídne pivovar Ferdinand v Benešově. Zelenou barvu pivu dodává barvivo získané z přírodních zelených pigmentů chlorofylů, kterými se pyšní jarní traviny.
 

Další pivovary, které připravují velikonoční piva

Otázky i odpovědi jsou strojově generované a neprošly redakční úpravou.
Exkurze s ochutnávkou piva v Litovelském pivovaru Gurmánská turistika

Exkurze s ochutnávkou piva v Litovelském pivovaru

Přišel, viděl, Litovel! O dobrý zvuk litovelského piva se ve své době přičinil i slavný zápasník Frištenský, který měl za ženu dceru prvního sládka. V Minipivovaru Litovel můžete navštívit muzeum, přijít na prohlídku nebo si uvařit vlastní pivo. Otevřené je i návštěvnické centrum.

Měšťanský pivovar Dudák Strakonice Gurmánská turistika

Měšťanský pivovar Dudák Strakonice

Dudák – Měšťanský pivovar Strakonice je posledním pivovarem v České republice, který je ve vlastnictví města. Tradice vaření piva je spojená s bohatou historií Pootaví a traduje se do roku 1649.

Pivovar Krušnohor Kraslice Gurmánská turistika

Pivovar Krušnohor Kraslice

V okrajové části města Kraslice, konkrétně v Tisové, stojí rodinný pivovar, jehož originální název Krušnohor prozrazuje, jaké vlastnosti lze od nového chmelového nápoje očekávat a pro koho je určený.

Beskydský pivovárek v Ostravici Gurmánská turistika

Beskydský pivovárek v Ostravici

V nevelké obci Ostravice od jara 2013 vaří vlastní pivo, a to v Beskydském pivovárku. Díky několikanásobnému chmelu je zdejší pivo hořčí než obvykle, zato však splňuje kritéria bavorského Zákona nejvyšší čistoty z roku 1516.

Pivovar v Chotěboři Gurmánská turistika

Pivovar v Chotěboři

V chotěbořském pivovaru se opět vaří pivo. Pivo můžete ochutnat zhruba v 70 hospodách v Chotěboři a okolí. Do provozu je uvedena také linka na stáčení piva do lahví, které budou od konce července 2009 distribuovány do vybraných obchodů.

Pivovar a hotel Krakonoš v Trutnově Gurmánská turistika

Pivovar a hotel Krakonoš v Trutnově

Pivovar a hotelem se nachází v centru města Trutnova. V současné době vyrábí pivovar Krakonoš 5 druhů piva v celkovém objemu přes 100 tisíc hl ročně.

Pivovar Hradecký Klenot Gurmánská turistika

Pivovar Hradecký Klenot

Středně velký pivovar se zázemím v raně gotických sklepích domů čp. 25, 26 a 27 na Velkém náměstí v Hradci Králové. Rádi vás zde pohostí v pivnici a na požádání také provedou pivovarem.

Pivovar Ferdinand v Benešově – výroba skutečného piva Gurmánská turistika

Pivovar Ferdinand v Benešově – výroba skutečného piva

Pivovarnictví v Benešově má dlouhou tradici. Není známo, kdo a kdy pivo první vařil, víme pouze, že původně feudální právo vařit pivo přešlo koncem 14. století do rukou měšťanů.

Pivovar Rohozec v Turnově Gurmánská turistika

Pivovar Rohozec v Turnově

Pivovar Rohozec z Českého ráje vaří pivo dle původní receptury z tuzemských surovin. Voda určená na výrobu piva pochází z vlastních pramenů ve Vazoveckém údolí. Pivovar nabízí několik druhů piva (Skalák, Podskalák atd.), ale i limonády (Malina, Cola, Orange).

Pivovar Starobrno – pivo s moravským srdcem Gurmánská turistika

Pivovar Starobrno – pivo s moravským srdcem

Starobrno má v současnosti výsadní postavení na jižní Moravě a přestože opravdové začátky pivovaru je těžké určit, sahají zřejmě až do 14. století. Starobrněnské pivo je vyráběno z těch nejkvalitnějších surovin a sládci mu věnují maximální péči.

Exkurze v Pivovaru Jihlava Gurmánská turistika

Exkurze v Pivovaru Jihlava

Zajímá vás, jak se vyrábí pivo? Zájemcům o pivovarnictví se nabízí exkurze do Pivovaru Jihlava. Součástí prohlídky je návštěva varny, spilky a ležáckých sklepů, kde je zakončena ochutnávkou.

Pivovar Primátor v Náchodě Gurmánská turistika

Pivovar Primátor v Náchodě

Během 60minutové komentované prohlídky vás seznámíme s provozem pivovaru, jeho historií a současností. Dozvíte se vše podstatné o výrobě piva a navštívíte prostory varny, spilky, ležáckého sklepa a stáčíren.

Chodovar – pivní pohoda, pivní lázně, pivní akce v pivovaru Chodová Planá Životní styl

Chodovar – pivní pohoda, pivní lázně, pivní akce v pivovaru Chodová Planá

Opravdovou raritou pro milovníky piva a odpočinku jsou pivní lázně v pivovaru Chodová Planá. Originální lázeňská terapie využívá kombinací blahodárných účinků teplé minerální vody, tmavého koupelového piva, sušených bylinek a klasické i speciální masáže.

Klášterní pivovar Porta Coeli v Předklášteří Gurmánská turistika

Klášterní pivovar Porta Coeli v Předklášteří

Pivovar při klášteře Porta Coeli v Předklášteří u Tišnova vznikl již ve středověku a zanikl v roce 1942. V současné době se pracuje na obnovení tradice.

Hrabalův Postřižinský pivovárek Gurmánská turistika

Hrabalův Postřižinský pivovárek

Pivovar Nymburk, Bohumil Hrabal a Postřižiny patří neodmyslitelně k sobě. Známý spisovatel Bohumil Hrabal žil v Pivovaru Nymburk v letech 1919-1947. Život v pivovaru popsal ve své knize Postřižiny. Název Postřižinské pivo dal nymburskému pivu sám mistr.

Pivovar Regent v Třeboni Gurmánská turistika

Pivovar Regent v Třeboni

Zajímá vás, jak se v Třeboni vaří pivo? Seznamte se s více než 600 let starou historií vaření piva v jednom z nejstarších pivovarů na světě. Rodinný pivovar Bohemia Regent a.s. pořádá exkurze, při ktrerých si můžete prohlédnout prostory, v nichž se vaří třeboňské pivo zblízka a nejen to.

Pivovar Hubertus Kácov Gurmánská turistika

Pivovar Hubertus Kácov

Pivovar, který tvoří starobylé budovy, které jsou situovány v krásné přírodě na levém břehu řeky Sázavy stojí v malebném městysu Kácov. První zmínka o výrobě piva v Kácově je z roku 1457, čímž se řadí k nejstarším pivovarům u nás.

Pivovar Padochov Gurmánská turistika

Pivovar Padochov

Pivovar má za cíl vyrábět přírodní nefiltrované nepasterizované pivo.

Další aktuality

Sezona borůvek je v plném proudu: vyrazte na výlet na borůvkové hody i farmy

Čas borůvek je tady a jako houby po dešti se v Česku rozšířily farmy na pěstování kanadských borůvek. Řada farem nabízí i možnost samosběru a mnozí farmáři jsou velcí nadšenci, kteří vám i poradí, jak si správně zasadit sazenice a o borůvky pečovat, aby i vaše úroda byla bohatá. Již tento víkend se konají i akce zasvěcené modrým pokladům. Podívejte se s portálem Kudy z nudy, kam vyrazit, a na čem si třeba pochutnat.
12. červenec 2025 10:25
Gurmánská turistika

Věda a historie není nuda: řeznictví a uzenářství, muzea, restaurace a slavnosti masa

Voní to kouřem, pepřem a poctivým řemeslem. Ať už milujete jitrnice, taliány, nebo pršut, česká řeznictví mají co nabídnout. Vydejte se s námi na portálu Kudy z nudy po stopách mistrů řezníků – od šťavnatých specialit přes skvělé restaurace až po muzea plná historie a příběhů.
10. červenec 2025 9:48
Gurmánská turistika

Letní gastrofestivaly: pochutnejte si na tradičních i netradičních dobrotách

Léto přichází a s ním i oblíbené akce pro milovníky dobrého jídla. Letos budou mít všichni gurmáni mnoho příležitostí, jak potěšit své chuťové buňky – nejrůznější gastrofestivaly totiž lákají na rozmanité lahůdky, například na nejrůznější zmrzliny, pochoutky ze sezónního ovoce, francouzské pochutiny, ochutnávky vín i mix světových kuchyní na street food festivalech. Užijte si léto plné chutí!
5. červenec 2025 11:08
Gurmánská turistika

Kam na ovocné knedlíky? Vyberte si: léto patří ovocným knedlíkům!

My Češi, malí i velcí, sladké ovocné knedlíky milujeme, dokonce se pořádají soutěže v jejich pojídání, které jsou velmi oblíbené. Dosud nebyl překonán rekord z roku 2018, kdy pan Radim Dvořáček spořádal ve Vizovicích za hodinu neuvěřitelných 202 švestkových knedlíků! Známý Maxijedlík pan Jaroslav Němec jich zase zvládne 30 za tři minuty. Za historií tohoto pokrmu, osvědčenými recepty i tipy na místa, kde skvělé knedlíky ochutnat, se vydejte s Kudy z nudy.
23. červen 2025 16:30
Gurmánská turistika

Tipy na jahodový zážitek v podnicích CzechSpecials

Jahodová sezóna je v plném proudu a s ní přichází ten správný čas dopřát si sladké potěšení. Svou červenou barvou a sladkou chutí patří jahody mezi oblíbené ovoce letních dnů. Od předkrmů po dezerty, přijďte ochutnat jahodové speciality do kaváren, cukráren i restaurací, které jahody zahrnuly do svých menu.
20. červen 2025 12:37
Gurmánská turistika

Letní výletní ovocný mix: tipy, kde ochutnat jahody, borůvky, maliny, meruňky a další plody léta

Také máte rádi letní sezónu už kvůli tomu, že přináší každoročně vytoužené sladké plody zahrad a lesů? Pokud tomu tak je, pak vás určitě potěší naše tipy na samosběry jahod a dalších plodů, akce, kde hlavní roli hrají borůvky anebo kam se vypravit pro třešně a meruňky. Kam pro ovoce a kde všude na ovocné zážitky natrefíte vám prozradí Kudy z nudy.
17. červen 2025 20:56
Gurmánská turistika

Lesní a luční bary: načerpejte energii uprostřed přírody

Doslova vychutnat si hezké chvíle v přírodě nabízí samoobslužné lesní a luční bary, kterých u nás překvapivě není málo. Narazíte na ně nejen na horách, ale třeba i v hlubokých lesích či na slunných loukách. Ti, kdo se o takové bary starají spoléhají na poctivost kolemjdoucích, kteří za občerstvení zaplatí do kasičky. Udělejte si výlet do některého z nich, na kouzelná místa, kde vám bude příjemně na těle i na duši.
17. červen 2025 12:00
Gurmánská turistika

50 tipů, kde si užít piknik

Vlídné počasí se sluníčkem nad hlavou přímo láká k výletům do přírody. S sebou můžete vzít skvělé jídlo a pití, deku a někde na trávě s dětmi bude hned plno zábavy. Pikniky v přírodě jsou oblíbené už od první poloviny 18. století a mají i svůj mezinárodní den! Využijte i naše tipy a piknikové menu, které nabízí stále více zámků i restaurací. Jste-li romantická povaha a pokud chcete partnera či partnerku mile překvapit, staňte se na chvilku šlechtici na dekách a polštářích, v působivých zákoutích zámecké zahrady a užijte si opravdu romantické stolování!
17. červen 2025 8:28
Gurmánská turistika