ÚvodAktualityZelené Velikonoce se zeleným pivem
Gurmánská turistika

Zelené Velikonoce se zeleným pivem

  • 27. března 2025
Ochutnejte velikonoční zelené pivo, které je čím dál více populární. Zelená třináctka Starobrna již slaví dvacáté narozeniny, se zeleným pivem se ale můžete setkat i v mnohých menších pivovarech. Speciální zelené pivo bude letos k dostání na Zelený čtvrtek 17. dubna 2025.
zelené pivoSvátky jara jsou ve znamení barev – a barví se nejenom vajíčka, ale barvami může hrát také pivo. Zelené pivo vzniká spojením kvalitní vody, ječného sladu, chmele a bylin. Pivo se poté vaří na dva rmuty. Do mladinového kotle se spolu s chmelem během varu přidává i bylinný výluh, který vzniká louhováním několika druhů bylin včetně kopřivy v horké vodě. Zelené pivo se většinou začíná prodávat na Zelený čtvrtek (letos 17. 4. 2025) a v prodeji je jen pár dní, než dojdou zásoby.

Zelenou třináctku můžete ochutnat v době velikonoční již dvacet let všude tam, kde se čepuje Starobrno. Zelená barva piva je zde výsledkem kombinace několika faktorů – technologie, surovin, výluhu a likéru, který se do piva nakonec přidává. Jihlavský pivovar Ježek pro milovníky netradičního piva připravil tzv. Krasličák. Silná zelená 14° vás osvěží nejen na Zelený čtvrtek. Velikonoční zelené 12° alias Nefiltrovaný Klenot ve velikonočním zeleném provedení nabízí pivovar Hradecký Klenot. Z pivovaru Primátor v Náchodě pochází Jarní pivo 12°. Jde o spodně kvašený ležák s výraznou zlatozelenou barvou. Pivo je barveno přírodně, mladým zeleným ječmenem.
 

Jarní jedenáctky v zeleném

zelené pivoPříjemně pitelnou speciální jedenáctku s přírodním bylinným extraktem z kopřiv nabízí i pivovar Moravia v Brně-Medlánkách. V pivovaru Regent v Třeboni přidávají do svého velikonočního ležáku patero bylin a Třeboňskou Chlorellu. Říká se mu Jarní zelené a dostupné je již od 28. 3. 2025! V pivovaru Litovel vaří zelené pivo nejdříve na počest svatého Patrika a poté k příchodu jara o Velikonocích unikátní zelený ležák Patrik 11°. Chuť sedmi pečlivě vybraných bylin v něm zjemňují také exotické podtóny v čele s pomeranči a citróny. A Zelený ležák na počest jara letos nabídne pivovar Ferdinand v Benešově. Zelenou barvu pivu dodává barvivo získané z přírodních zelených pigmentů chlorofylů, kterými se pyšní jarní traviny.
 

Další pivovary, které připravují velikonoční piva

Otázky i odpovědi jsou strojově generované a neprošly redakční úpravou.
Exkurze s ochutnávkou piva v Litovelském pivovaru Gurmánská turistika

Exkurze s ochutnávkou piva v Litovelském pivovaru

Přišel, viděl, Litovel! O dobrý zvuk litovelského piva se ve své době přičinil i slavný zápasník Frištenský, který měl za ženu dceru prvního sládka. V Minipivovaru Litovel můžete navštívit muzeum, přijít na prohlídku nebo si uvařit vlastní pivo. Otevřené je i návštěvnické centrum.

Měšťanský pivovar Dudák Strakonice Gurmánská turistika

Měšťanský pivovar Dudák Strakonice

Dudák – Měšťanský pivovar Strakonice je posledním pivovarem v České republice, který je ve vlastnictví města. Tradice vaření piva je spojená s bohatou historií Pootaví a traduje se do roku 1649.

Pivovar Krušnohor Kraslice Gurmánská turistika

Pivovar Krušnohor Kraslice

V okrajové části města Kraslice, konkrétně v Tisové, stojí rodinný pivovar, jehož originální název Krušnohor prozrazuje, jaké vlastnosti lze od nového chmelového nápoje očekávat a pro koho je určený.

Beskydský pivovárek v Ostravici Gurmánská turistika

Beskydský pivovárek v Ostravici

V nevelké obci Ostravice od jara 2013 vaří vlastní pivo, a to v Beskydském pivovárku. Díky několikanásobnému chmelu je zdejší pivo hořčí než obvykle, zato však splňuje kritéria bavorského Zákona nejvyšší čistoty z roku 1516.

Pivovar v Chotěboři Gurmánská turistika

Pivovar v Chotěboři

V chotěbořském pivovaru se opět vaří pivo. Pivo můžete ochutnat zhruba v 70 hospodách v Chotěboři a okolí. Do provozu je uvedena také linka na stáčení piva do lahví, které budou od konce července 2009 distribuovány do vybraných obchodů.

Pivovar a hotel Krakonoš v Trutnově Gurmánská turistika

Pivovar a hotel Krakonoš v Trutnově

Pivovar a hotelem se nachází v centru města Trutnova. V současné době vyrábí pivovar Krakonoš 5 druhů piva v celkovém objemu přes 100 tisíc hl ročně.

Pivovar Hradecký Klenot Gurmánská turistika

Pivovar Hradecký Klenot

Středně velký pivovar se zázemím v raně gotických sklepích domů čp. 25, 26 a 27 na Velkém náměstí v Hradci Králové. Rádi vás zde pohostí v pivnici a na požádání také provedou pivovarem.

Pivovar Ferdinand v Benešově – výroba skutečného piva Gurmánská turistika

Pivovar Ferdinand v Benešově – výroba skutečného piva

Pivovarnictví v Benešově má dlouhou tradici. Není známo, kdo a kdy pivo první vařil, víme pouze, že původně feudální právo vařit pivo přešlo koncem 14. století do rukou měšťanů.

Pivovar Rohozec v Turnově Gurmánská turistika

Pivovar Rohozec v Turnově

Pivovar Rohozec z Českého ráje vaří pivo dle původní receptury z tuzemských surovin. Voda určená na výrobu piva pochází z vlastních pramenů ve Vazoveckém údolí. Pivovar nabízí několik druhů piva (Skalák, Podskalák atd.), ale i limonády (Malina, Cola, Orange).

Pivovar Starobrno – pivo s moravským srdcem Gurmánská turistika

Pivovar Starobrno – pivo s moravským srdcem

Starobrno má v současnosti výsadní postavení na jižní Moravě a přestože opravdové začátky pivovaru je těžké určit, sahají zřejmě až do 14. století. Starobrněnské pivo je vyráběno z těch nejkvalitnějších surovin a sládci mu věnují maximální péči.

Exkurze v Pivovaru Jihlava Gurmánská turistika

Exkurze v Pivovaru Jihlava

Zajímá vás, jak se vyrábí pivo? Zájemcům o pivovarnictví se nabízí exkurze do Pivovaru Jihlava. Součástí prohlídky je návštěva varny, spilky a ležáckých sklepů, kde je zakončena ochutnávkou.

Pivovar Primátor v Náchodě Gurmánská turistika

Pivovar Primátor v Náchodě

Během 60minutové komentované prohlídky vás seznámíme s provozem pivovaru, jeho historií a současností. Dozvíte se vše podstatné o výrobě piva a navštívíte prostory varny, spilky, ležáckého sklepa a stáčíren.

Chodovar – pivní pohoda, pivní lázně, pivní akce v pivovaru Chodová Planá Životní styl

Chodovar – pivní pohoda, pivní lázně, pivní akce v pivovaru Chodová Planá

Opravdovou raritou pro milovníky piva a odpočinku jsou pivní lázně v pivovaru Chodová Planá. Originální lázeňská terapie využívá kombinací blahodárných účinků teplé minerální vody, tmavého koupelového piva, sušených bylinek a klasické i speciální masáže.

Klášterní pivovar Porta Coeli v Předklášteří Gurmánská turistika

Klášterní pivovar Porta Coeli v Předklášteří

Pivovar při klášteře Porta Coeli v Předklášteří u Tišnova vznikl již ve středověku a zanikl v roce 1942. V současné době se pracuje na obnovení tradice.

Hrabalův Postřižinský pivovárek Gurmánská turistika

Hrabalův Postřižinský pivovárek

Pivovar Nymburk, Bohumil Hrabal a Postřižiny patří neodmyslitelně k sobě. Známý spisovatel Bohumil Hrabal žil v Pivovaru Nymburk v letech 1919-1947. Život v pivovaru popsal ve své knize Postřižiny. Název Postřižinské pivo dal nymburskému pivu sám mistr.

Pivovar Regent v Třeboni Gurmánská turistika

Pivovar Regent v Třeboni

Zajímá vás, jak se v Třeboni vaří pivo? Seznamte se s více než 600 let starou historií vaření piva v jednom z nejstarších pivovarů na světě. Rodinný pivovar Bohemia Regent a.s. pořádá exkurze, při ktrerých si můžete prohlédnout prostory, v nichž se vaří třeboňské pivo zblízka a nejen to.

Pivovar Hubertus Kácov Gurmánská turistika

Pivovar Hubertus Kácov

Pivovar, který tvoří starobylé budovy, které jsou situovány v krásné přírodě na levém břehu řeky Sázavy stojí v malebném městysu Kácov. První zmínka o výrobě piva v Kácově je z roku 1457, čímž se řadí k nejstarším pivovarům u nás.

Pivovar Padochov Gurmánská turistika

Pivovar Padochov

Pivovar má za cíl vyrábět přírodní nefiltrované nepasterizované pivo.

Další aktuality

50 tipů, kde ochutnat burčák na Moravě i v Čechách od konce léta až do podzimu

Koncem léta nejen vinaři, ale také milovníci vína a produktů révy vinné netrpělivě čekají, až přijde čas burčáku. Jedná se o částečně zkvašený mošt z hroznů, který obsahuje chuťově harmonický poměr alkoholu, cukru a kyselin. Většinou se setkáte s burčákem vyrobeným z bílých hroznů, který mívá světle žlutou barvu, burčák z červených rév je vzácností, neboť nejprve dozrávají bílé odrůdy a pak následně až ty modré. Letos vinaři sklízejí hrozny později než předchozí roky. Pokud se vám sbíhají sliny, vyberte si už nyní z nabídky Kudy z nudy, kam se za burčákem vypravíte.
24. srpen 2025 19:29
Gurmánská turistika

100 tipů, kam jít letos na vinobraní

Myslíte, že za dobrým vínem musíte až do Francie? Zkuste nejprve zůstat doma. V Česku najdete zástupce lahodného moku, za něž by se zahraniční konkurence rozhodně nestyděla. Pěstování a zpracování hroznů rozvíjeli na jižní Moravě již staří Římané. Slavnosti vinobraní lákají na víno, burčák, dobré jídlo nebo i na pochodňovou show, historické průvody, řemesla, dobové tržnice, národopisné soubory, cimbálovou muziku i dechové hudby, koncerty hvězd české hudební scény, stánky s vínem, burčákem a gastro specialitami. Vyberte si z nejlepších tipů na vinobraní na jižní Moravě, v Praze i na dalších místech Česka!
24. srpen 2025 7:43
Gurmánská turistika

Nastává doba vinobraní – burčák již netrpělivě duní v sudech!

Podzimní slavnosti vinobraní mají u nás dlouhou tradici. Na Moravě i v Česku se sklizeň vína spojená s burčákem a rozličnými radovánkami stala každoroční vítanou kratochvílí. Nedílnou součástí mnoha vinobraní se stává kromě ochutnávek skvělých vín a burčáků také pestrý doprovodný program spolu s průvody králů, folklórní hudbou nebo prohlídkami sklepů. Přehled těch nejatraktivnějších akcí vám přináší portál Kudy z nudy – stačí si jen vybrat a dobře rozplánovat. Slavnosti vinobraní se konají až do konce září!
22. srpen 2025 6:00
Gurmánská turistika

Kam za letním osvěžením? Letní tipy z certifikovaných podniků CzechSpecials

Léto v Česku chutná po ovoci a bylinkách. Ať už vyrážíte na výlet, cyklotoulky nebo za poznáváním památek, nezapomeňte se osvěžit – nejlépe v certifikovaných restauracích CzechSpecials. Přinášíme vám několik tipů, kde si dopřát domácí limonády, nealko drinky a zmrzlinové koktejly, které vás zchladí i potěší.
4. srpen 2025 14:20
Gurmánská turistika

Čtrnáct krajů & čtrnáct tipů: netypické restaurace v jeskyních, na věžích, ve skalách i v Pekle

K cestování a výletům nelákají jen památky, muzea nebo přírodní zajímavosti, ale také restaurace. Pojďte s Kudy z nudy poznat neobvyklé podniky, které se od ostatních liší svým umístěním. Znáte restaurace, které našly domov v jeskyni, na vodě, rozhledně nebo ve věži? My ano! Pojďte je prozkoumat s Kudy z nudy!
4. srpen 2025 14:05
Gurmánská turistika

Ostružina černá kráska aneb 10 tipů, kde si je ochutnat i nasbírat

Ostružiny patří do české kuchyně od dávných dob. Kromě konzumace v čerstvém stavu se využívají pro přípravu zavařenin, kompotů, džemů, šťáv, sirupů, lze z nich vyrábět ovocná vína, likéry a výborné pálenky. Ostružina roste po celém světě, mimo Antarktidy, a to ve více než 1500 druzích. Jen u nás rostou divoce čtyři druhy, a k tomu je nutné připočítat i vyšlechtěné druhy velkoplodých i beztrnných ostružin. Právě v tuto dobu dozrávající plody ostružiny obsahují především třísloviny, vitamíny A, C anebo draslík, hořčík, železo, měď, vlákninu a kyselinu listovou. Tak hurá do lesa či sadů na voňavé ostružiny!
1. srpen 2025 14:11
Gurmánská turistika

30 tipů na skvělá jídla z grilu v restauracích CzechSpecials

Léto a grilování patří neodmyslitelně k sobě – ať už doma na zahradě, nebo při posezení v některé z restaurací certifikovaných značkou CzechSpecials. Pokud hledáte inspiraci, kam vyrazit za skvělými grilovanými dobrotami, připravili jsme pro vás letní speciál plný chutí, vůní a tipů na místa, kde si grilování opravdu užijete. Na jakou grilovanou dobrotu vyrazíte? Léto ještě nekončí a možností mnoho.
1. srpen 2025 6:18
Gurmánská turistika

Kalendář 2025: Dožínky, vinobraní, dočesná i posvícení napříč Českem

I když se léto přehupuje do druhé poloviny, před námi jsou ještě krásné dny, které jistě budou pro výlety příjemné. Přelom léta a podzimu je také dobou sklizně vína a posvícení, proto se nechte pozvat na některé z oslav dobrého jídla a pití. Vydejte se s Kudy z nudy na příjemné putování po Česku.
29. červenec 2025 14:11
Gurmánská turistika