ÚvodAktualityZelené Velikonoce se zeleným pivem
Gurmánská turistika

Zelené Velikonoce se zeleným pivem

  • 14. března 2024
Ochutnejte velikonoční zelené pivo, které je čím dál více populární. Zelená třináctka Starobrna již slaví devatenácté narozeniny, se zeleným pivem se ale můžete setkat i v Plzeňském Prazdroji a mnohých menších pivovarech. Letošní novinkou budou klášterní poutní speciály.

zelené pivoSvátky jara jsou ve znamení barev – a barví se nejenom vajíčka, ale barvami může hrát také pivo. Zelené pivo vzniká spojením kvalitní vody, ječného sladu, chmele a bylin. Pivo se poté vaří na dva rmuty. Do mladinového kotle se spolu s chmelem během varu přidává i bylinný výluh, který vzniká louhováním několika druhů bylin včetně kopřivy v horké vodě. Zelené pivo se většinou začíná prodávat na Zelený čtvrtek (letos 28. 3. 2024) a v prodeji je jen pár dní, než dojdou zásoby.

Zelenou třináctku potkáte již devateáct let v tuzemských hospodách, kde se čepuje Starobrno. Letos sládkové připraví 4570 hektolitrů! Zelená barva piva je zde výsledkem kombinace několika faktorů – technologie, surovin, výluhu a likéru, který se do piva nakonec přidává. Také pivovar Černá hora, která spadá pod značku Lobkowicz, nabízí každoročně Zelený Krasličák o síle 14°. Příznivce si našlo i díky mírně nasládlé chuti a jemnou hořkostí. Jihlavský pivovar Ježek pro milovníky netradičního piva připravil tzv. Krasličák. Silná zelená 14° vás osvěží nejen na Zelený čtvrtek. Nefiltrovaný Klenot 12° ve velikonočním zeleném provedení nabízí pivovar Hradecký Klenot.
 

Jarní jedenáctky v zeleném

zelené pivoKopřivovou jedenáctku si můžete dopřát ve svitavském Pivovárku Na Kopečku. Příjemně pitelnou speciální jedenáctku s přírodním bylinným extraktem z kopřiv nabízí i pivovar Moravia v Brně. V pivovaru Regent v Třeboni přidávají do svého velikonočního ležáku patero bylin a Třeboňskou Chlorellu. Z pivovaru Primátor v Náchodě pochází Jarní pivo. Jde o spodně kvašený ležák s výraznou zlatozelenou barvou. Pivo je barveno přírodně, mladým zeleným ječmenem. V pivovaru Litovel vaří zelené pivo nejdříve na počest svatého Patrika a poté k příchodu jara o Velikonocích unikátní zelený ležák Patrik 11°. Chuť sedmi pečlivě vybraných bylin v něm zjemňují také exotické podtóny v čele s citrusy a skořicí. A zelenou jedenáctku na počest jara letos poprvé nabídne pivovar Ferdinand v Benešově.
 

Velikonoční piva z Prazdroje i klášterů

Břevnovský klášterPlzeňský Prazdroj připravuje nejen na Velikonoce program pivních speciálů Volba sládků a své síly spojil hned s pěti malými pivovary působícími v českých klášterech. Společně tak letos během jarních měsíců seznámí milovníky piva s historickými pivními ingrediencemi. Speciály připraví všechny fungující klášterní pivovary: Klášterní pivovar Strahov, Břevnovský klášterní pivovar, Pivovar Ossegg, Pivovar klášter Želiv a Pivovar Porta Coeli. Každý klášterní pivovar vaří velikonoční speciály podle vlastních receptur, ovšem všechna piva spojuje použití historických přísad, které se v pivech dnes už příliš neobjevují, jako je nakuřovaný slad, bylinky, nebo dokonce dřevo, na němž pivo dozrává. Pivní speciály poznáte jednoduše – všechny jsou označené jako "Poutní" a k dostání budou v březnu a dubnu.

pivoTak například speciál Poutní z Plzeňského Prazdroje je spodně kvašené silné polotmavé pivo 14°, charakteristické jemným aroma sušenek a karamelu, dominantním kouřovým aroma a příjemnou střední chmelovou hořkostí. Poutní Grätzer 8° ze Strahova je pšeničné, svrchně kvašené, lehké, nakuřované pivo s přídavkem šafránu. V Břevnovském klášterním pivovaru vám natočí pšeničné Poutní Rauch Weizenbock 16° s tóny hřebíčku a banánů. V Pivovaru Ossegg uvařili Poutní Herb Honig Bock 14° s mateřídouškou, vřesem a medem Krušných hor. Pivo Poutní Velikonoce 16° nabízí klášterní pivovar Želiv, jehož základem je dubem nakouřený slad, bylinky, vřes a puškvorec. Pivovar Porta Coeli nabídne silné, spodně kvašené pivo Vorkloster Poutní velikonoční märzen, kterému dominuje vůně sladu s chlebovou kůrkou. Po napití jsou cítit tóny pražených oříšků a sušeného ovoce.

Prohlídka pivovaru Pilsner Urquell Zážitky

Prohlídka pivovaru Pilsner Urquell

Věděli jste, že ležák Pilsner Urquell inspiroval více než dvě třetiny všech světových piv, dodnes označovaných jako pils, pilsner, pilsener? Přijďte na prohlídku pivovaru Plzeňský Prazdroj a poznejte příběh legendy zrozené v roce 1842.

Želivský klášterní pivovar Gurmánská turistika

Želivský klášterní pivovar

V areálu premonstrátského kláštera se pivo pravděpodobně začalo vařit už ve 13. století. Zdejší piva nesou jména dřívějších představených kláštera a mají zajímavou chuť, např. višňovou nebo medovinovou.

Pivovar Regent v Třeboni Gurmánská turistika

Pivovar Regent v Třeboni

Zajímá vás, jak se v Třeboni vaří pivo? Seznamte se s více než 600 let starou historií vaření piva v jednom z nejstarších pivovarů na světě. Rodinný pivovar Bohemia Regent a.s. pořádá exkurze, při ktrerých si můžete prohlédnout prostory, v nichž se vaří třeboňské pivo zblízka a nejen to.

Pivovar Černá Hora – exkurze do pivovaru Gurmánská turistika

Pivovar Černá Hora – exkurze do pivovaru

Návštěva historických i moderně zařízených provozů Pivovaru Černá Hora, který je nejstarším fungujícím pivovarem na Moravě. Prohlídku pivovaru objednávejte prosím s minimálně týdenním předstihem.

Pivovar Ferdinand v Benešově – výroba skutečného piva Gurmánská turistika

Pivovar Ferdinand v Benešově – výroba skutečného piva

Pivovarnictví v Benešově má dlouhou tradici. Není známo, kdo a kdy pivo první vařil, víme pouze, že původně feudální právo vařit pivo přešlo koncem 14. století do rukou měšťanů.

Svitavský pivovárek Na Kopečku Gurmánská turistika

Svitavský pivovárek Na Kopečku

Stylová staročeská restaurace s typicky českými jídly, které jsou připravovány z čerstvých surovin. Součástí restaurace je i minipivovar, který mimo světlého a tmavého ležáku nabízí také nejrůznější pivní speciály.

Exkurze s ochutnávkou piva v Litovelském pivovaru Gurmánská turistika

Exkurze s ochutnávkou piva v Litovelském pivovaru

Přišel, viděl, Litovel! O dobrý zvuk litovelského piva se ve své době přičinil i slavný zápasník Frištenský, který měl za ženu dceru prvního sládka. V Minipivovaru Litovel můžete navštívit muzeum, přijít na prohlídku nebo si uvařit vlastní pivo. Otevřené je i návštěvnické centrum.

Pivovar Hradecký Klenot Gurmánská turistika

Pivovar Hradecký Klenot

Středně velký pivovar se zázemím v raně gotických sklepích domů čp. 25, 26 a 27 na Velkém náměstí v Hradci Králové. Rádi vás zde pohostí v pivnici a na požádání také provedou pivovarem.

Klášterní pivovar Porta Coeli v Předklášteří Gurmánská turistika

Klášterní pivovar Porta Coeli v Předklášteří

Pivovar při klášteře Porta Coeli v Předklášteří u Tišnova vznikl již ve středověku a zanikl v roce 1942. V současné době se pracuje na obnovení tradice.

Pivovar Primátor v Náchodě Gurmánská turistika

Pivovar Primátor v Náchodě

Během 60minutové komentované prohlídky vás seznámíme s provozem pivovaru, jeho historií a současností. Dozvíte se vše podstatné o výrobě piva a navštívíte prostory varny, spilky, ležáckého sklepa a stáčíren.

Exkurze v Pivovaru Jihlava Gurmánská turistika

Exkurze v Pivovaru Jihlava

Zajímá vás, jak se vyrábí pivo? Zájemcům o pivovarnictví se nabízí exkurze do Pivovaru Jihlava. Součástí prohlídky je návštěva varny, spilky a ležáckých sklepů, kde je zakončena ochutnávkou.

Pivovar Starobrno – pivo s moravským srdcem Gurmánská turistika

Pivovar Starobrno – pivo s moravským srdcem

Starobrno má v současnosti výsadní postavení na jižní Moravě a přestože opravdové začátky pivovaru je těžké určit, sahají zřejmě až do 14. století. Starobrněnské pivo je vyráběno z těch nejkvalitnějších surovin a sládci mu věnují maximální péči.

Další aktuality

České značky: Mlékárny Hlinsko, značka Tatra a Piknik, Pikao a Jesenka

Jesenka, Piknik a Pikao, mléko, máslo, smetany a tvarohy, mléčné dezerty a nápoje, zmrzliny a ledové tříště: to je hlavní sortiment Mlékárny Hlinsko. Seznamte se na Kudy z nudy s podnikem, který na trh dodává výrobky s tradiční českou značkou Tatra!
30. říjen 2024 1:51
Gurmánská turistika

Dvacet výletů za svatým Martinem, vínem a pečenými husami

Přiveze letos svatý Martin do Česka sníh? I když to vypadá, že by to stihnout mohl, s jistotou to tvrdit nemůžeme. Ale už teď je jisté, že společně s ním dorazí 11. listopadu v průvodu svatomartinská vína, pečené husy a zábava pro malé i velké. Za svatomartinskými oslavami, kratochvílemi a radovánkami vás zve portál Kudy z nudy.
21. říjen 2024 11:00
Gurmánská turistika

Připomeňte si Mezinárodní den kuchařů návštěvou dobré restaurace

Mezinárodní den kuchařů, který připadá na 20. října, patří všem kuchařům, ať už se jedná o profesionální mistry svého řemesla anebo nadšeným hobby kuchtíkům, kteří vaří prostě proto, že je vaření baví. Oslavte tento den třeba tím, že si zajdete do vyhlášené restaurace na něco dobrého. Tipy na ty nejvyhlášenější restaurace, hospody a hospůdky vám přináší Kudy z nudy.
20. říjen 2024 7:06
Gurmánská turistika

Připravte se na Svatomartinská vína ročníku 2024! Budou skvělá – vyniknou svěží chutí a vysokou kvalitou

Den otevření prvních Svatomartinských vín, 11. listopad 2024, se blíží a moravští a čeští vinaři hlásí dobré zprávy. Tradičně se první Svatomartinská vína otevírají 11. listopadu v 11 hodin na mnoha slavnostních akcích po celém Česku. Letos připadá 11. 11. na pondělí, prodeje Svatomartinských vín ročníku 2024 tak budou zahájeny už v pátek 8. 11. Pod značkou Svatomartinské mohou vinaři vyrábět pouze vína suchá s odpovídajícími vlastnosti, jakými jsou právě svěžest a ovocitost. Na to dohlíží každoročně odborná komise, která rozhoduje, zda dané víno odpovídá požadavkům a může známku Svatomartinské používat.
19. říjen 2024 9:49
Gurmánská turistika

Užijte si tradiční výlovy během října i listopadu

Sedm hodin ráno, ranní mlhy. Desítky postav v dlouhých pláštích a vysokých botách roztáhnou sítě a vydají se do studeného bahna. Tradiční výlov rybníků začíná! Portál Kudy z nudy vás zve na desítky akcí, na nichž se rybáři rozloučí se sezonou a nebudou chybět rybí speciality i dobrá nálada.
15. říjen 2024 10:00
Gurmánská turistika

Nevíte, kam za dobrým jídlem? Vyzkoušejte tipy na oběd či večeři jako od maminky

Vzpomínáte na dobroty, které vám vařila maminka nebo babička nebo na nepřekonatelný oběd či večeři v nově objevené restauraci? Poradíme vám vyrazit za dobrým jídlem a pitím. Nabízíme vám tipy na oblíbené restaurace, hospody a kavárny. Pokud máte vlastní tip, podělte se o něj s námi...
12. říjen 2024 12:00
Gurmánská turistika

Už jen jeden měsíc zbývá do otevření prvních Svatomartinských vín!

Už za měsíc, tedy od pátku 8. do pondělí 11. 11. 2024, se začnou po celé zemi otevírat první láhve svěžích a aromatických Svatomartinských vín. Díky teplému a slunečnému srpnu, tedy nejdůležitějšímu měsíci pro dozrávání hroznů raných odrůd, lze očekávat výborný ročník. Po celé republice také odstartují svatomartinské slavnosti a restaurace budou nabízet speciálně připravená svatomartinská menu, kde kromě vynikajících vín nebudou chybět ani různé úpravy hus a jiné gastronomické speciality.
11. říjen 2024 6:51
Gurmánská turistika

100 tipů, kam jít na víno do vinařství nebo přímo k vinařům

Naše vinice nabízí vína neobyčejně rozmanitá, která vynikají originálními ovocnými tóny a kořenitostí, bohatým spektrem aromatických látek a harmonickou plnou chutí. Právě proto jsou moravská a česká vína vyhledávána milovníky kvalitních a optimálně vyzrálých vín. Poznejte a ochutnejte jedinečná vína z malých a středních vinařství!
11. říjen 2024 6:42
Gurmánská turistika