ÚvodAktualityZelené Velikonoce se zeleným pivem
Gurmánská turistika

Zelené Velikonoce se zeleným pivem

  • 14. března 2024
Ochutnejte velikonoční zelené pivo, které je čím dál více populární. Zelená třináctka Starobrna již slaví devatenácté narozeniny, se zeleným pivem se ale můžete setkat i v Plzeňském Prazdroji a mnohých menších pivovarech. Letošní novinkou budou klášterní poutní speciály.

zelené pivoSvátky jara jsou ve znamení barev – a barví se nejenom vajíčka, ale barvami může hrát také pivo. Zelené pivo vzniká spojením kvalitní vody, ječného sladu, chmele a bylin. Pivo se poté vaří na dva rmuty. Do mladinového kotle se spolu s chmelem během varu přidává i bylinný výluh, který vzniká louhováním několika druhů bylin včetně kopřivy v horké vodě. Zelené pivo se většinou začíná prodávat na Zelený čtvrtek (letos 28. 3. 2024) a v prodeji je jen pár dní, než dojdou zásoby.

Zelenou třináctku potkáte již devateáct let v tuzemských hospodách, kde se čepuje Starobrno. Letos sládkové připraví 4570 hektolitrů! Zelená barva piva je zde výsledkem kombinace několika faktorů – technologie, surovin, výluhu a likéru, který se do piva nakonec přidává. Také pivovar Černá hora, která spadá pod značku Lobkowicz, nabízí každoročně Zelený Krasličák o síle 14°. Příznivce si našlo i díky mírně nasládlé chuti a jemnou hořkostí. Jihlavský pivovar Ježek pro milovníky netradičního piva připravil tzv. Krasličák. Silná zelená 14° vás osvěží nejen na Zelený čtvrtek. Nefiltrovaný Klenot 12° ve velikonočním zeleném provedení nabízí pivovar Hradecký Klenot.
 

Jarní jedenáctky v zeleném

zelené pivoKopřivovou jedenáctku si můžete dopřát ve svitavském Pivovárku Na Kopečku. Příjemně pitelnou speciální jedenáctku s přírodním bylinným extraktem z kopřiv nabízí i pivovar Moravia v Brně. V pivovaru Regent v Třeboni přidávají do svého velikonočního ležáku patero bylin a Třeboňskou Chlorellu. Z pivovaru Primátor v Náchodě pochází Jarní pivo. Jde o spodně kvašený ležák s výraznou zlatozelenou barvou. Pivo je barveno přírodně, mladým zeleným ječmenem. V pivovaru Litovel vaří zelené pivo nejdříve na počest svatého Patrika a poté k příchodu jara o Velikonocích unikátní zelený ležák Patrik 11°. Chuť sedmi pečlivě vybraných bylin v něm zjemňují také exotické podtóny v čele s citrusy a skořicí. A zelenou jedenáctku na počest jara letos poprvé nabídne pivovar Ferdinand v Benešově.
 

Velikonoční piva z Prazdroje i klášterů

Břevnovský klášterPlzeňský Prazdroj připravuje nejen na Velikonoce program pivních speciálů Volba sládků a své síly spojil hned s pěti malými pivovary působícími v českých klášterech. Společně tak letos během jarních měsíců seznámí milovníky piva s historickými pivními ingrediencemi. Speciály připraví všechny fungující klášterní pivovary: Klášterní pivovar Strahov, Břevnovský klášterní pivovar, Pivovar Ossegg, Pivovar klášter Želiv a Pivovar Porta Coeli. Každý klášterní pivovar vaří velikonoční speciály podle vlastních receptur, ovšem všechna piva spojuje použití historických přísad, které se v pivech dnes už příliš neobjevují, jako je nakuřovaný slad, bylinky, nebo dokonce dřevo, na němž pivo dozrává. Pivní speciály poznáte jednoduše – všechny jsou označené jako "Poutní" a k dostání budou v březnu a dubnu.

pivoTak například speciál Poutní z Plzeňského Prazdroje je spodně kvašené silné polotmavé pivo 14°, charakteristické jemným aroma sušenek a karamelu, dominantním kouřovým aroma a příjemnou střední chmelovou hořkostí. Poutní Grätzer 8° ze Strahova je pšeničné, svrchně kvašené, lehké, nakuřované pivo s přídavkem šafránu. V Břevnovském klášterním pivovaru vám natočí pšeničné Poutní Rauch Weizenbock 16° s tóny hřebíčku a banánů. V Pivovaru Ossegg uvařili Poutní Herb Honig Bock 14° s mateřídouškou, vřesem a medem Krušných hor. Pivo Poutní Velikonoce 16° nabízí klášterní pivovar Želiv, jehož základem je dubem nakouřený slad, bylinky, vřes a puškvorec. Pivovar Porta Coeli nabídne silné, spodně kvašené pivo Vorkloster Poutní velikonoční märzen, kterému dominuje vůně sladu s chlebovou kůrkou. Po napití jsou cítit tóny pražených oříšků a sušeného ovoce.

Prohlídka pivovaru Pilsner Urquell Zážitky

Prohlídka pivovaru Pilsner Urquell

Věděli jste, že ležák Pilsner Urquell inspiroval více než dvě třetiny všech světových piv, dodnes označovaných jako pils, pilsner, pilsener? Přijďte na prohlídku pivovaru Plzeňský Prazdroj a poznejte příběh legendy zrozené v roce 1842.

Želivský klášterní pivovar Gurmánská turistika

Želivský klášterní pivovar

V areálu premonstrátského kláštera se pivo pravděpodobně začalo vařit už ve 13. století. Zdejší piva nesou jména dřívějších představených kláštera a mají zajímavou chuť, např. višňovou nebo medovinovou.

Pivovar Regent v Třeboni Gurmánská turistika

Pivovar Regent v Třeboni

Zajímá vás, jak se v Třeboni vaří pivo? Seznamte se s více než 600 let starou historií vaření piva v jednom z nejstarších pivovarů na světě. Rodinný pivovar Bohemia Regent a.s. pořádá exkurze, při ktrerých si můžete prohlédnout prostory, v nichž se vaří třeboňské pivo zblízka a nejen to.

Pivovar Černá Hora – exkurze do pivovaru Gurmánská turistika

Pivovar Černá Hora – exkurze do pivovaru

Návštěva historických i moderně zařízených provozů Pivovaru Černá Hora, který je nejstarším fungujícím pivovarem na Moravě. Prohlídku pivovaru objednávejte prosím s minimálně týdenním předstihem.

Pivovar Ferdinand v Benešově – výroba skutečného piva Gurmánská turistika

Pivovar Ferdinand v Benešově – výroba skutečného piva

Pivovarnictví v Benešově má dlouhou tradici. Není známo, kdo a kdy pivo první vařil, víme pouze, že původně feudální právo vařit pivo přešlo koncem 14. století do rukou měšťanů.

Svitavský pivovárek Na Kopečku Gurmánská turistika

Svitavský pivovárek Na Kopečku

Stylová staročeská restaurace s typicky českými jídly, které jsou připravovány z čerstvých surovin. Součástí restaurace je i minipivovar, který mimo světlého a tmavého ležáku nabízí také nejrůznější pivní speciály.

Exkurze s ochutnávkou piva v Litovelském pivovaru Gurmánská turistika

Exkurze s ochutnávkou piva v Litovelském pivovaru

Přišel, viděl, Litovel! O dobrý zvuk litovelského piva se ve své době přičinil i slavný zápasník Frištenský, který měl za ženu dceru prvního sládka. V Minipivovaru Litovel můžete navštívit muzeum, přijít na prohlídku nebo si uvařit vlastní pivo. Otevřené je i návštěvnické centrum.

Pivovar Hradecký Klenot Gurmánská turistika

Pivovar Hradecký Klenot

Středně velký pivovar se zázemím v raně gotických sklepích domů čp. 25, 26 a 27 na Velkém náměstí v Hradci Králové. Rádi vás zde pohostí v pivnici a na požádání také provedou pivovarem.

Klášterní pivovar Porta Coeli v Předklášteří Gurmánská turistika

Klášterní pivovar Porta Coeli v Předklášteří

Pivovar při klášteře Porta Coeli v Předklášteří u Tišnova vznikl již ve středověku a zanikl v roce 1942. V současné době se pracuje na obnovení tradice.

Pivovar Primátor v Náchodě Gurmánská turistika

Pivovar Primátor v Náchodě

Během 60minutové komentované prohlídky vás seznámíme s provozem pivovaru, jeho historií a současností. Dozvíte se vše podstatné o výrobě piva a navštívíte prostory varny, spilky, ležáckého sklepa a stáčíren.

Exkurze v Pivovaru Jihlava Gurmánská turistika

Exkurze v Pivovaru Jihlava

Zajímá vás, jak se vyrábí pivo? Zájemcům o pivovarnictví se nabízí exkurze do Pivovaru Jihlava. Součástí prohlídky je návštěva varny, spilky a ležáckých sklepů, kde je zakončena ochutnávkou.

Pivovar Starobrno – pivo s moravským srdcem Gurmánská turistika

Pivovar Starobrno – pivo s moravským srdcem

Starobrno má v současnosti výsadní postavení na jižní Moravě a přestože opravdové začátky pivovaru je těžké určit, sahají zřejmě až do 14. století. Starobrněnské pivo je vyráběno z těch nejkvalitnějších surovin a sládci mu věnují maximální péči.

Další aktuality

Užijte si Mezinárodní den pizzy!

Každoročně 9. února si můžete připomenout Mezinárodní den pizzy. Jedno z nejpopulárnějších italských jídel se těší velké oblibě i u nás, dle průzkumů Češi snědí za rok víc než 31 milionů pizz. Muži mají prý nejraději Capricciosu, ženy si nejčastěji objednávají Hawai. Další nejoblíbenější pizzou je v Česku Quattro Formaggi. Oslavte tedy Den pizzy stylově a dopřejte si voňavou pochoutku s vláčným sýrem. Odkud si pizzu objednat, vám napovíme v dnešních tipech. Určitě si vyberete tu svoji, vždyť pizz údajně existuje asi 22 tisíc druhů.
5. únor 2025 10:00
Gurmánská turistika

Ochutnejte valentýnské menu v restauracích CzechSpecials

Překvapte svou drahou polovičku a vezměte ji nebo jeho na valentýnské menu do některé z certifikovaných restaurací Czech Specials. Vyzkoušejte jedinečné pokrmy skvělých šéfkuchařů, zažijte neopakovatelnou atmosféru a romantické chvíle při svíčkách. A co pro vás jednotlivé restaurace připravují?
3. únor 2025 14:15
Gurmánská turistika

50 tipů na akce na Velký pátek

První jarní úplněk určuje datum Velikonoc – nejvýznamnějšího křesťanského svátku. Na jarmarcích můžete i na Velký pátek nakoupit čerstvá vajíčka z volného výběhu, kopřivy, velikonoční sladkosti, nebo také tradiční výzdobu – osení a kraslice. Pátek 18. dubna 2025 nabídne turistům tradiční velikonoční programy a prohlídky vyzdobených hradů i zámků, spoustu divadelních i hudební vystoupení, kejklířů nebo širokou nabídkou zboží na velikonočním jarmarku. Pestrý výběr kulturních akcí o prodlouženém velikonočním víkendu je inspirací pro zajímavé zážitky po celém Česku.
2. únor 2025 0:58
Gurmánská turistika

10 tipů na restaurace CzechSpecials s nabídkou prvorepublikových specialit

Co si má vlastně host představit pod pojmem Prvorepubliková kuchyně? První republika trvala od roku 1918 do roku 1938, tedy 20 let. Mladá Česká republika byla tehdy velmi hospodářsky silná a do země proudilo hodně surovin i turistů. Na jídelních lístcích lepších restaurací se objevovaly speciality jako jsou žabí stehýnka, ústřice, mořské ryby i exotické ovoce.
1. únor 2025 6:05
Gurmánská turistika

Přehled certifikovaných restaurací CzechSpecials je zárukou kvality

Pochutnejte si v restauracích, které jsou oceněny certifikátem, který nejlepším tuzemským restauracím a cukrárnám uděluje Česká centrála cestovního ruchu – CzechTourism ve spolupráci s Asociací kuchařů a cukrářů České republiky. Jedním z hlavních kritérií je vaření a příprava jídel podle tradičních i moderních receptů české kuchyně. Projekt CzechSpecials prezentuje téměř sto certifikovaných restaurací! Českou kuchyni v rámci jednotlivých regionů představuje jako rozmanitou, plnou jedinečných pokrmů a reflektující využívání sezónních surovin.
31. leden 2025 15:38
Gurmánská turistika

Tradice pivní kultury: české pivo jako fenomén a symbol národní hrdosti míří do UNESCO

České pivo patří mezi naše národní poklady. I když město Žatec a okolní chmelařská krajina byly v září 2023 zapsány na Seznam světového dědictví UNESCO, samotná pivní kultura na seznamu UNESCO zatím není. Český svaz pivovarů a sladoven se to rozhodl změnit a podnikl první kroky na dlouhé cestě. České pivo patří mezi naše národní poklady. I když město Žatec a okolní chmelařská krajina byly v září 2023 zapsány na Seznam světového dědictví UNESCO, samotná pivní kultura na seznamu UNESCO zatím není. Český svaz pivovarů a sladoven se to rozhodl změnit a podnikl první kroky na dlouhé cestě. V lednu 2025 byla pivní kultura zapsána na Seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury České republiky, což je nutná podmínka pro případný zápis na seznam UNESCO.
31. leden 2025 8:21
Gurmánská turistika

Etiketa a společenská pravidla: návštěva restaurace a jak odcházet s úsměvem

Návštěva restaurace je docela běžná záležitost: na výletech, při pracovních cestách, na dovolené i jen tak s rodinou nebo s přáteli. Možná vás překvapí, na kolik pravidel byste měli pamatovat. Etiketa a pravidla společenského chování jsou plné záludností. Seznamte se s nimi na Kudy z nudy!
29. leden 2025 11:13
Gurmánská turistika

Jaro na talíři: bylinky, tvarůžky, chřest a další dobroty

S jarem nepřichází jen čas chřestu a čerstvých bylinek. Olomouc se těší na další voňavý ročník tvarůžkového festivalu, milovníci streefoodu se sjedou do Neratovic a do Litomyšle zvou všechny mlsné jazýčky Gastronomické slavnosti Magdaleny Dobromily Rettigové. Zkrátka jarní tabule je opět bohatě prostřená a vy můžete cestovat a ochutnávat, co hrdlo ráčí.
27. leden 2025 12:30
Gurmánská turistika