V mlýně v místní části Kopaná ve Frenštátě pod Radhoštěm loupou pohanku již od roku 1861 mechanickým způsobem. Po telefonické domluvě můžete využít exkurzi s možností ochutnávky pohankových výrobků.
Vydejte se do mlýna, kde se pohanka loupe již od roku 1861 mechanickým způsobem, při němž nejsou znehodnocovány vitamíny. Po telefonické domluvě se můžete zúčastnit exkurzí s prodejem pohankových výrobků.
Mlynáři z rodu Šmajstrlů z Kopané melou pohanku už po čtyři generace. Používají přitom technologii mechanického loupání obilnin, při němž zůstávají v pohance zachovány vitamíny i další hodnotné látky. Pohankové výrobky si zde můžete i koupit.
Základním výrobkem při zpracování pohanky mletím jsou celá semena (endosperm), obchodně označovaná jako pohankové krupky celé, případně pohankové krupky lámané (lámanka). Mezi samostatné výrobky patří dále pohanková krupice a pohanková mouka. Kromě mlynářských výrobků určených pro potravinářské účely vznikají při vyloupávání pohanky i odpady, které lze použít ke krmení (semenné obaly, tj. plevy, a krmná mouka).
Přáním majitele je, aby pohanka i nadále přinášela lidem zdraví, které stále zůstává tím největším bohatstvím každého člověka.