Manželé Ivana a Lukáš Spitzer mají v Halenkově na Vsetínsku tradiční valašskou sušárnu ovoce. Oba pracují v Muzeu regionu Valašsko a sušení ovoce se věnují ve svém volném čase.
Kromě sušení ovoce
manželé Spitzerovi využívají volný čas tím, že na
pastvinách u své chalupy v Halenkově budují malý soukromý skanzen, ve kterém zachraňují a oživují stavby, které by jinak padly za oběť zubu času. Jednou takovou stavbou je i
prastará sušárna.
Oba manželé pracují v
Muzeu regionu Valašsko a
sušení ovoce začali zkoumat jako
historický fenomén. Sušené ovoce tradičně sloužilo nejen jako vlastní zásoby na zimu, ale také jako zajímavý způsob přivýdělku. Přebytky se totiž dobře prodávaly na trzích.
Nejčastěji se tak zpracovávají
jablka,
švestky i
hrušky. Prostor je také pro experimenty. Sušit se dají třeba borůvky, šípky, ale i ořechy nebo bylinky. Dnes už se sušené ovoce opět dostává do módy a je vítanou pochutinou na farmářských trzích.
V areálu sušárny je možné si
předem domluvit táboření ve svém stanu.
Poznejte tradiční sušárnu ovoce a jedinečný soukromý skanzen v Halenkově, kde manželé Spitzerovi zachraňují historii.
Sušárnu ovoce provozují manželé Ivana a Lukáš Spitzer.
Nachází se v obci Halenkov na Vsetínsku.
Manželé Spitzerovi se věnují budování malého soukromého skanzenu, ve kterém zachraňují staré stavby.
Nejčastěji suší jablka, švestky a hrušky.
Ano, v sušárně je prostor pro experimenty s různými plody a bylinkami.
Lze sušit borůvky, šípky, ořechy i bylinky.
Ano, sušené ovoce se opět dostává do módy a je oblíbené na farmářských trzích.
Ano, v areálu sušárny je možné si předem domluvit táboření ve svém stanu.