Sušení ovoce má v České republice dávnou tradici, ještě v 19. století byly sušárny běžnou součástí krajiny.
Sušárny se v minulosti využívaly k sušení ovocí a jiných výpěstků rostlinného původu, což bylo rozšířeným způsobem konzervace potravin.
Tradičně se v České republice suší jablka, švestky a hrušky.
V současnosti je sušené ovoce opět populární a lze ho zakoupit například na farmářských trzích.
Historické sušárny jsou často součástí skanzenech nebo jsou stále v provozu, najít je můžete na místech doporučených portálem Kudy z nudy.
Envicentrum Pro krajinu ve Vysokém Poli se nachází na rozhraní mezi vesnicí a okolní přírodou, čímž nabízí mnoho turistických zajímavostí.
V bylinkovém workshopu na farmě Vitenplant se naučíte sbírat bylinky, a poté si z nich připravíte bylinkový čaj a koupelovou sůl.
Ve skanzenu Chanovice můžete vidět dobové formy bydlení, zemědělskou činnost a dobová řemesla, včetně staveb jako kaplička či kamenný smírčí kříž.
Centrum Veronica Hostětín organizuje semináře, exkurze, workshopy a školení zaměřené na ochranu životního prostředí a environmentální výchovu.
Centrum slováckých tradic nabízí ochutnávku ovocných destilátů a vína, k prodeji jsou zde také regionální produkty.
Otázky i odpovědi jsou strojově generované a neprošly redakční úpravou.