ÚvodAktualityČeské značky: Maple Liqueur, originální nápoj z javorového sirupu a kanadské whisky
Gurmánská turistika

České značky: Maple Liqueur, originální nápoj z javorového sirupu a kanadské whisky

Poslechněte si audio verzi článku
Original Canadian XO Maple Liqueur, unikátní směs čistého přírodního javorového sirupu a jemné kanadské whisky patří do zvláštní a jedinečné rodiny whiskových likérů. Nápoj provází nejenom tajné složení, ale také silný příběh – a hlavně se dnes vyrábí dnes vyrábí na jediném místě na světě: v rodinné likérce kousek od Plzně.
Nápoj, jehož chuť určuje špičková kanadská whisky a čistý javorový sirup, sice pochází z čistých přírodních zdrojů daleké Kanady, ale vyrábí se na Plzeňsku, v Prádle u Nepomuku.
 

Maple Liqueur a jeho cesta do Česka

Na začátku byla náhoda: Roman Hříbal, který tehdy vedl finanční úsek v jednom ze závodů plzeňské Škodovky, potkal na večírku kamaráda Zdeňka Rotha z kanadského Winnipegu. Ten vyprávěl, že v jejich městě je likérka, která vyrábí výborný javorový likér, a že by ho rád vozil do Česka, ale nemá parťáka. Dva pánové, oba těsně před důchodem, do toho tehdy šli společně. Po první várce se jen zaprášilo, když ale chtěli objednat další, už nebylo kde: firma   Angostura Holdings Limited mezitím pobočku ve Winnipegu uzavřela.

Po roce vyjednávání se od původního majitele podařilo koupit licenci a recept na výrobu originálního likéru, který nikdo jiný na světě nevyrábí – ale v Česku nebyl ani javorový sirup, ani kanadská whisky. Všechny ingredience se proto dováží z Kanady, kde by se výroba z ekonomických důvodů nevyplatila. Míchání a stáčení likéru se ujala rodinná likérka Jenčík a dcery v Prádle, a od té doby se v malé obci kousek od Nepomuku vyrábí originální kanadský likér.
 

Příprava javorového likéru

Pro výrobu Original Canadian XO Maple Liqueur se používají stejné suroviny jako dřív, takže si zachovává stejnou kvalitní chuť, která jej proslavila mezi spotřebiteli v Severní Americe. Základem likéru je přírodní javorový sirup z provincie Québec. Ten se smíchá s kanadskou whisky, vyráběnou Higwood Distillers v High Riverprovincii Alberta. K základu se přimísí líh, karamel a javorová esence, výhradně přírodního původu bez jakýchkoliv umělých přísad a konzervantů. Detailní receptura samozřejmě zůstává utajená a přísně chráněná.

Výsledkem je Original Canadian XO Maple Liqueur, dočasně ztracený a znovu zachráněný pro budoucnost. Nápoj s tmavě nazlátlou barvou a výraznou vůní, jemnou vyrovnanou chutí a jedinečným kanadsko-českým původem.
 

Javorový sirup

Javorový sirup je přírodní sladidlo z mízy cukrového javoru. Nestačí ale jen postávat u stromu a čekat, až hotový sirup nateče do připravené nádoby. Na výrobu litru kvalitního javorového sirupu je potřeba asi 40 litrů mízy. Ta podle druhu javoru obsahuje pouze 1–6 % cukru, takže se musí vařit, a to tak dlouho, dokud nezhoustne a obsah cukru nevyšplhá zhruba na 66 %. Hlavním výrobcem javorového sirupu je Kanada, tři čtvrtiny světové produkce pochází z provincie Quebec. Vyrábí se také ve Spojených státech, Jižní Koreji a v Japonsku.

Chuť a barva javorového sirupu se během roku mění. Na začátku sezóny má sirup velice jemnou, sladší chuť, zatímco ten podzimní má méně cukru, musí se proto vařit déle, má tmavší barvu a výraznější chuť. Kanadská klasifikace používá jako stupnici hodnocení kvality prostupnost světla sirupem, přičemž kategorii 1 je přiřazená nejsvětlejší barva a kategorii 3 barva nejtmavší. Na míchání s whisky při výrobě javorového likéru se používá sirup první kategorie.
 

Kanadská whisky

Podobně jako v USA i v Kanadě sehráli klíčovou roli při pálení whisky osadníci. Dělali ji z toho, co zbylo z úrody, tedy většinou z pšenice. Časem přišli na to, že když se k pšenici přidá trochu žita, whisky bude mít kořenitější chuť a lehký a hebký charakter. Žito se na oblíbeném kanadském stylu whisky podílí dodnes, pracuje se ale i s dalšími druhy obilí.

Avy whisky mohla mít přívlastek Kanadská, musí se splnit několik podmínek. Musí být vyrobená v Kanadě, destilovaná z obilného kvasu, uložená nejméně na tři roky v dřevěných sudech s obsahem menším než 700 litrů, a výsledek musí mít „vůni, chuť a charakter všeobecně přisuzovaný kanadské whisky“. Na rozdíl od „čisté“ žitné z USA, která musí zrát v nových dubových vypálených sudech, pro Kanadskou whisky se smí používat sudy již použité. Tak se podobně jako u barrique vín do nápoje mísí další příchutě, které whisky z nových sudů nemá. Možná i proto je kanadská whisky považovaná za daleko jemnější, lehčí a velmi vhodná pro mixování.
České značky: Kofola, Vinea a Targa Florio aneb když je milujete, není co řešit

České značky: Kofola, Vinea a Targa Florio aneb když je milujete, není co řešit

Původně měla jmenovat Kofocola. V roce 2001 nastartovala reklamní kampaň se sloganem Když ji miluješ, není co řešit, který si získal srdce nejen zamilovaných. Vánoční reklama se živým „zlatým“ prasátkem (ano, s těmi zuby zahnutými nahoru) nás od roku 2003 věrně provází adventní dobou. Zkrátka Kofola: báječná, bublinková a skrz naskrz česká. A společně s Kofolou také další pochoutky – máte rádi třeba Vineu anebo Ondráškovku? I ty patří do skupiny Kofola.

Tipy na místa, kde zblízka poznáte (a někdy i ochutnáte) české tradiční značky

Tipy na místa, kde zblízka poznáte (a někdy i ochutnáte) české tradiční značky

Mluví se o nich jako o rodinném stříbru a patří k nejobvyklejším suvenýrům, které si od nás odvážejí cizinci. České sklo, pivo a becherovka, porcelán i strojírenské výrobky mají skvělý zvuk, a tak se s portálem Kudy z nudy pojďte podívat na ty, které nabízejí něco navíc.

Pět voňavých a barevných tipů na výlety do mýdláren a svíčkáren

Pět voňavých a barevných tipů na výlety do mýdláren a svíčkáren

Vyrobit si vlastnoruční mýdlo nebo svíčku není žádná věda, ale jen málokdo se pustí do experimentů s vosky, oleji, louhem a bylinkami ve vlastní kuchyni. Jak na to se dozvíte při exkurzích v mýdlárnách a svíčkárnách, kam vás na báječně voňavé výlety zve portál Kudy z nudy.

Becherovka – třináctý léčebný pramen Karlových Varů

Becherovka – třináctý léčebný pramen Karlových Varů

Bylinný likér známý také jako třináctý léčebný pramen Karlových Varů vyrábí společnost Jan Becher podle tradičního tajného receptu ze směsi bylinek a koření.

Další aktuality

Objevte kouzlo předvánoční Plzně

Říká se, že na Vánoce vedou všechny cesty domů. Nechť vedou vaše cesty taky do Plzně, která je v předvánočním čase opravdu kouzelná! Užijete si zde provoněné vánoční trhy s kulturním programem, tradiční adventní prohlídky selského statku U Matoušů anebo plzeňského pivovaru. Nalaďte se na předvánoční atmosféru Plzně, užívejte si společně strávený čas se svými blízkými a myslete na to, že Vánoce nejsou jen datum. Je to stav mysli!
21. listopad 2024 14:00
Zážitky, Plzeňský kraj

Plzeň si připomene dobytí města stavovskými vojsky generála Mansfelda

Listopad nabízí zajímavá výročí z dějin města Plzně. Jedna z nejvýznamnějších událostí se odehrála 21. listopadu 1618, kdy byla Plzeň poprvé ve své historii dobyta. Stalo se tak nedlouho po pražské defenestraci, kdy se stavovská vojska pod vedením hraběte Arnošta Mansfelda rozhodla postavit se tehdy velmi dobře opevněné katolické Plzni. Rekonstrukce dobytí města se odehraje 23. listopadu 2024 na dochovaných hradbách v centru Plzně.
18. listopad 2024 12:00
Zážitky, Plzeňský kraj

Jak poznat Plzeň za jeden den

Máte před sebou cestu do západních Čech, rádi byste se zastavili v Plzni, ale tlačí vás čas? Z mnoha zajímavostí, které západočeská metropole nabízí, jsme na Kudy z nudy vybrali pár míst, která snadno projdete a poznáte během několika hodin. Takže honem zabalit a hurá na cestu, máme na ni přece jediný den!
11. listopad 2024 8:23
Zážitky, Plzeňský kraj

Ochutnejte svatomartinské víno a husu na zámku Zbiroh

Na zámku Zbiroh proběhne v sobotu 9. listopadu 2024 Svatomartinské posvícení, na kterém nebude chybět koštování mladých vín, středověký jarmark s ukázkami tradičních řemesel nebo komentované prohlídky. A na bílém koni samozřejmě přijede i svatý Martin.
8. listopad 2024 20:20
Gurmánská turistika, Plzeňský kraj

Šumavský Špičák se připravuje na start zimní sezony

Lyžaři a snowboardisté se již mohou dočkat přicházejí zimy a největší lyžařské středisko Plzeňského kraje Ski&Bike Špičák se připravuje pečlivě na nadcházející sezonu. Pozitivní zprávou jistě je, že ceny denních skipasů zůstávají stejné a celosezonní zlevnily. Podívejte se s portálem Kudy z nudy, jaké novinky areál pro vás chystá.
6. listopad 2024 10:15
Zimní sporty, Plzeňský kraj

Listopadový výlet do hlubin Českého lesa a kraje zaniklých obcí

Kdo se do kraje tiché přírody a kdysi obývaných míst v Českém lese jednou podívá, zpravidla se sem rád vrací. Seznamte se s pohnutou historií zaniklých obcí a jejich obyvatel, objevte krásy zdejší krajiny a udělejte si procházku po zapomenutých pohraničních stezkách.
5. listopad 2024 6:44
Památky, Plzeňský kraj

Zámek Zbiroh láká na Halloween

Zámek Zbiroh stojí v nádherných křivoklátských lesích v bezprostřední blízkosti Brd. V lokalitě, kam dlouhá léta noha obyčejného smrtelníka nemohla vkročit. Stavba zámku ze všech stran překvapuje a udivuje. Zbiroh má ve svém výčtu tolik „nej“, že vám na ně prsty jedné ruky nestačí. Nespornou výhodou je, že zámek na zimu nazavírá! A navíc si zde užijete opravdu strašidelný Halloween!
30. říjen 2024 12:00
Zážitky, Plzeňský kraj

Hrad Velhartice se o víkendu slavnostně uzamkne, ale pootevřeno bude mít až do 3. listopadu

Zamykání hradu Velhartice se již stalo fenoménem, který lze těžko popsat slovy. Je to dáno jedinečnou atmosférou, která nutí opakovaně se na akci vracet a přivádět sebou své přátele, známé a příbuzné. Plně vychází z koncepce správy hradu i ostatních pracovníků, dát lidem prostor prožít akci společně a zejména rodinám naučit se být spolu, cosi dohromady zažít a hlavně – hrát si. Přestože návštěvnická sezóna na státních památkách v Plzeňském kraji bude prodloužena až do neděle 3. listopadu, symbolické zamykání hradu Velhartice proběhne již o týden dříve, v neděli 27. října.
26. říjen 2024 9:51
Památky, Plzeňský kraj