ÚvodAktualityDoporučuje Lukáš Hejlík: 14x do bistra

Doporučuje Lukáš Hejlík: 14x do bistra

Rozmach bister nové vlny v Česku neskutečně doplnili gastronomickou nabídku, ale především celkově zvýšil úroveň naší gastronomie. To, že šel český standard nahoru mají na svědomí právě bistra, která reflektují světové trendy, ale i kuchyně, přetavují ji ve velmi dobré kvalitě surovin i zpracování za opravdu dostupné ceny na talíře, za kterými se zákazníci rádi vrací. Bistra často dělají snídaně, opravdu hojně mění nabídku, vytváří komunitu. Bistra také nepodceňují kávu a dezerty, tudíž vážou na sebe štamgasty od rána do zavíračky.
To je Bistro Gurmánská turistika

To je Bistro

Bistro, pekárna a cukrárna v srdci města Hradec Králové. Je libo kávu, víno, polévku a hlavní jídlo na oběd, čerstvý chlebík, bábovičku, baklavu, brownies, croissanty, focacciu, zákusek, zmrzlinu či dort? To je Bistro vše nabízí.

Pivstro v Plzni Gurmánská turistika

Pivstro v Plzni

Objevte skvělé bistro v centru Plzně s nabídkou piv z českých i zahraničních pivovarů na čepu, kde se i skvěle najíte. Vychutnáte si zde také netradiční dobroty, které se perfektně doplňují s pivy. Kromě masových specialit zde najdete také také vegetariánská i veganská jídla.

Jedno bistro Gurmánská turistika

Jedno bistro

Táňa a Aleš Řehákovi otevřeli v Ústí nad Orlicí jedno bistro, jmenuje se Jedno bistro. Jestli vás baví trendy vlna streetfoodu, pak vyražte právě sem.

Mikyna Coffee&Food Point Gurmánská turistika

Mikyna Coffee&Food Point

Každého návštěvníka liberecké kavárny Mikyna jistě zaujmou skládané geometrické lustry a chalupářské židle. Rodinná kavárna a bistro nabízí každý den originální vegetariánská jídla ze surovin, které většinou pocházejí z tuzemských polí, zahrad a lesů.

Kafe v parku Gurmánská turistika

Kafe v parku

Aneta a Marek jsou profíci z gastra, kteří se potkali v Praze. Aneta pracovala v Café Savoy, a když přišla na pohovor do Esky, zpovídal jí personální manažer Marek. Dál už si to domyslíte.

Bistro Red Piranha Gurmánská turistika

Bistro Red Piranha

Tenhle podnik chcete mít u sebe v ulici, fakt! Není thajský, jak si mnozí myslí. Dámský gang okolo Gabriely Rudolfsson a Lucie Poledníčkové připravuje jedno asijské jídlo denně – a ano, nejvíc tady opravdu frčí pad thai a tom yum polévka, ale každý den mají druhé „normální“ jídlo,

Coffee Library Gurmánská turistika

Coffee Library

Bývala tu knajpa, kterých je v Olomouci a v celém Česku stále ještě houfně. Ale na univerzitě to má mládím jiskřit! A tak šla hora za Mohamedem a v budově tereziánské zbrojnice pod správou Univerzity Palackého otevřela Bára Hodurová s Martinem Navrátilem bistro Coffee Library.

Horský statek Abertamy Gurmánská turistika

Horský statek Abertamy

Až si budete plánovat výlet po krásách Krušnohoří, nezapomeňte také na svůj žaludek. Ať už vyrazíte pěšky, na kole nebo na běžkách, bude potřeba doplnit energii. A v bistru, které najdete v Abertamech, žaludek potěšíte.

EBE cafe Gurmánská turistika

EBE cafe

Manželé Lenka a Martin Skopálkovi milují cestování, sport, kávu, víno, dobré jídlo a fajn lidi. A i přestože pracují v IT a E-commerce, šli do podnikání v gastru a do týmu vzali především lidi z kruhů blízkých.

HogoFogo Bistro Gurmánská turistika

HogoFogo Bistro

Tři kamarádi, majitelé, jsou tu vlastně jako dva kuchaři a barman. Tereza Ovšáková a Pavel Niedoba jsou v kuchyni, Petr Jonáš míchá drinky. Otevřeli, protože jim v Ostravě chybělo místo se skvělým jídlem.

Piknik Ústí Gurmánská turistika

Piknik Ústí

Evropa na dece? Tohle je ústecký Piknik! Anglická snídaně, belgické vafle, francouzské quiche a vína, španělské tapas, český cider. A to všechno opravdu na dece na velké zahradě za bistrem Piknik.

Jemný bistro Gurmánská turistika

Jemný bistro

Kristýna a Denisa Schimková spolu studovaly, cestovaly a pracovaly v gastru na Novém Zélandu, už tehdy toužily si spolu otevřít kavárnu. Název Jemný Bistro ale vymyslely až na cestách po Turecku.

Bistro&Cafe Příběh Gurmánská turistika

Bistro&Cafe Příběh

Každé město má svůj příběh. Ten v Týnci nad Sázavou se píše s velkým “P” a začal ho vyprávět Jarda Biolek se svou dcerou Aničkou Plešingerovou na jaře roku 2016. Otevřeli přesně to místo, které jim ve městě chybělo.

Born in London Gurmánská turistika

Born in London

Lukáš Binter pracoval v londýnském hotelu Montcalm. Jeho přítelkyně Vendula Pancířová vystudovala kuchařskou školu a ve stejném hotelu pak začala vařit. A když se vrátili do vlasti, otevřeli si Anglií inspirovaný koncept coffee & kitchen, kde dělají snídaně i obědy.

Další aktuality

Na konci léta je ideální čas pro pivní turistiku

Česko je zemí piva, takže ať se rozjedete do kteréhokoliv koutu, vždy tam najdete místo, kde se vaří dobré pivo. Září patří v Česku k nejkrásnějším měsícům. Příroda se začíná oblékat do úchvatných podzimních barev a venkovní teploty jsou natolik příjemné, že doslova vybízejí k výletům. Co takhle se vydat na návštěvu některého z pivovarů či se zúčastnit pivních slavností?
7. září 2024 12:00
Gurmánská turistika

Tajné české talismany aneb co nás chrání před pohromami?

Kde čerpat naději v časech, kdy je budoucnost tak temná, že je o ní lepší nemluvit a raději ani nepřemýšlet? Vydejte se s portálem Kudy z nudy třeba do Staré Boleslavi, na Blaník nebo do Beskyd. Tam všude totiž naši předkové hledali ochranu a víru v příznivý osud.
7. září 2024 11:50
Životní styl

7 věcí, které nevíte o… Dnech evropského dědictví / European Heritage Days (EHD)

Tři stovky měst a obcí, více než 700 památek a prohlídky většinou zdarma nebo za výhodné vstupné: to je nabídka Dnů evropského dědictví. Výjimečná a velmi oblíbená akce každý rok druhý týden v září v celé Evropě otevírá pro veřejnost ty nejzajímavější památky. Seznamte se se Dny evropského dědictví / European Heritage Days (EHD) na Kudy z nudy a podívejte se, co všechno nabízejí.
7. září 2024 9:42
Památky

Po stopách Antonína Dvořáka nejen Českem

Víte, že Antonín Dvořák pocházel ze zcela nehudební rodiny řezníka a k hudbě se prokousával složitě od vesnických kantorů a varhaníků? Nakonec si však prosadil studium hudby, stal se uznávaným pedagogem a skladatelem až v New Yorku, Cambridgeská univerzita jej dokonce ocenila čestným doktorátem hudby. Proslavil se symfoniemi, nástrojovými koncerty i komorní hudbou a operami.
7. září 2024 7:47
Kultura

Cyklotoulky babího léta: tipy na příjemné vyjížďky

Příjemné dny babího léta nabízí ideální podmínky k projížďkám po pěkných cyklotrasách. Užijte si poslední paprsky letního sluníčka dřív, než přijde pravý podzim. Kudy z nudy vám poradí, kam se na kole vydat. Nechte se inspirovat tipy na výlety českou přírodou, ať už jste trénovaní nebo jen sváteční cyklisti. Z našich tipů si vybere každý!
7. září 2024 6:00
Letní sporty

Kam za vínem na jižní Moravu: vinobraní, otevřené sklípky i retro sběr hroznů

Na začátku září se některé vinařské obce na vinobraní teprve chystají, ale jinde už jsou oslavy v plném proudu. V některých vesnicích vinaři otevírají vinné sklepy, zatímco ve Valticích se chystá retro vinobraní a Mistrovství ve sběru hroznů na čas. Na tyto a další vinařské akce vás zve portál Kudy z nudy.
6. září 2024 18:00
Gurmánská turistika

Inspirace na výlety za nádhernými podzimními výhledy

Také milujete podzimní barevné listí, které každoročně zahalí přírodu do pestrých podzimních šatů? A jaký krásný daleký pohled se nabízí z vyhlídek, věží a rozhleden! Pokud to počasí dovolí, udělejte si čas a vyrazte na výlet třeba do Českého ráje, na Kokořínsko nebo do Podyjí. Portál Kudy z nudy ví i o dalších pěkných místech, z nichž bývá nejhezčí výhled právě na podzim.
6. září 2024 17:00
Příroda

Romantické zříceniny: ideální tip na podzimní výlet

Hradní zříceniny lákají všechny milovníky romantiky, historie, ale i ty, kteří jsou rádi na čerstvém vzduchu. Tak schválně, zkuste si představit, co všechno se muselo mezi ztichlými hradními zdmi kdysi odehrát. Kromě rytířských turnajů nebo hostin se tu klidně mohli schovávat loupeživí rytíři nebo bandité…
6. září 2024 16:30
Památky