Loňský ročník navštívily čtyři tisícovky lidí. Organizátoři očekávají, že letos by jich mohlo být ještě víc, už nyní proto pracují na rozsáhlejším programu. Například hlavní bod gastrofestivalu – takzvanou
Gastro tour, během níž mohou hosté navštěvovat místní hospody a restaurace a ochutnávat jejich speciality, bude rozšířen z jednoho dne na dva. Do Gastro tour by se mělo zapojit víc podniků než loni a novinkou je i to, že lidé budou moci ve všech podnicích platit
jednotnou měnou, podobně jako při jiných gastronomických festivalech.
Po dobu gastrofestivalu budou také restaurace nabízet speciální degustační
Valašské menu. To vzešlo z námětů veřejnosti v soutěži o nejlepší valašský recept, kterou uspořádal turistický resort Valachy na jaře.
Z tradičních doprovodných akcí nebude chybět
řemeslný jarmark i
soutěž o nejlepší valašský frgál, kterou letos čeká jubilejní desátý ročník. Vzhledem k rostoucí oblibě regionálních potravin bude letos poprvé uspořádán
farmářský trh. Vedle farmářů z Valašska se na trhu představí i výrobci sýrů, uzenin či vína z partnerských regionů Zlínského kraje v Itálii a ze slovenského pohraničí.
Hlavní hvězdou loňského
Karlovského gastrofestivalu byl „Ital v kuchyni“ Emanuel Ridi, který připravil pro návštěvníky degustační galavečeře a předvedl svůj kuchařský um při kuchařských show. Letos budou moci návštěvníci ochutnat galavečeře připravené mj. italskými držiteli prestižní M
ichelinské hvězdy. Kuchařské show předvedou spolu s nimi členové
Gourmet clubu Slovakia.
Pro příznivce neobvyklých gurmánských zážitků se uskuteční večeře s menu
z exotického hmyzu, milovníci míchaných nápojů se mohou zúčastnit
barmanských večerů pod vedením guru českého barmanství Alexandrem Mikšovicem.
Karlovský gastrofestival vyvrcholí 11. listopadu křtem Svatomartinského vína. Letošní ročník se poprvé koná pod záštitou České centrály cestovního ruchu CzechTourism.
Předběžný program Karlovského gastrofestivalu:
4. – 6. 11. – galavečeře (Gourmet club Slovakia, italští „michelinští“ kuchaři)
5. – 6. 11. – Gastro tour
5. – 6. 11. – barmanské večery
6. 11. – soutěž o nejlepší valašský frgál
10. 11. – menu z exotického hmyzu (entomofágie)
11. 11. – křest svatomartinského vína