Vánoce bývaly a dodnes jsou vnímány jako nejvýznamnější svátky roku a Štědrý den je jejich vrcholem. Ke slavnostní pohodě velkou měrou přispívala i
hojnost dobrého jídla a pití. Svátky byly
příležitostí k setkávání s rodinou a přáteli, hospodyně si dávaly záležet, aby byl stůl co nejbohatší. Ještě pro naše prarodiče byla hojnost na vánoční tabuli nevšední změnou oproti nesváteční prosté stravě. Lidé, kteří
žili po většinu roku skromně, si velmi
vážili dobrot, které s sebou přinesl vánoční čas. Neodmyslitelnou součástí svátečního hodování byly i různé sladkosti, které v minulosti nebyly takovou samozřejmostí jako dnes.
Vánočního pečiva bylo nepřeberné množství a rozhodně se nejednalo pouze o klasické cukroví. Pekly se i
koláče, záviny, štoly či štědrovnice neboli
vánočky, bez kterých si Vánoce nešlo a nejde představit. Svou sladkou variantu měl i
nejtypičtější krkonošský vánoční pokrm – hubovec. Nutno říci, že i recepty na tradiční vánoční pečivo se vesnici od vesnice, město od města, ale i rodinu od rodiny lišily. Na
výstavě Sladké Vánoce nahlédnete do receptů našich babiček a zjistíte, jaké
„tajné“ či neobvyklé přísady přidávaly.
Výstava
v bývalém
augustiniánském klášteře ve Vrchlabí je přístupná
denně mimo pondělí od 8:00 do 16:30 hodin.