ÚvodAktuality

Aktuality Moravskoslezský kraj

Kultura v České republice doslova kvete. Krásná muzea a galerie najdete téměř na každém rohu a v každém městě, dozvíte se v nich o historii pohádek, tradic i národních řemesel a uvidíte skvostná díla, ze kterých někdy až oči přecházejí. Plánujete, kam aktuálně vyrazíte o víkendu? Divadlo a hudba rozhodně nesmí chybět. Chcete vědět, co se zrovna děje ve vašem okolí? V nabídce máme desítky divadelních představení pro děti a dospělé, stačí si jen vybrat z nepřeberné nabídky kulturních akcí, které pro vás neustále aktualizujeme. Ty aktivnější z vás mohou nadchnout naše tradiční řemesla. Dozvíte se o tajemstvích našich sklářů nebo se naučíte jak vyrobit staročeskou keramickou mísu.
Zajímá vás aktuální dění v regionu Moravskoslezský kraj? Na portálu Kudyznudy.cz najdete tisíce novinek a tipů kam zrovna vyrazit. Prohlédněte si, co se právě odehrává ve světe kultury, památek, zážitků a turistiky. Stačí si jen vybrat z nepřeberného množství aktualit.

EHD 2024: Dny evropského dědictví na hradech a zámcích

Dny evropského dědictví (European Heritage Days, neboli EHD) budou v letošním roce zahájeny 7. září a trvat budou do 15. září. Tématem roku 2024 je „Památky spojují svět“ a zahájení proběhne v Klášterci nad Ohří. Již tradičně se k EHD připojují také objekty ve správě Národního památkového ústavu. Na Liberecku, Pardubicku a Královéhradecku jsou připraveny prodloužené prohlídky pod vedením osob nejpovolanějších – kastelánů, ale také koncerty, přednášky a šermířská klání.
6. září 2024 14:00
Kultura, Moravskoslezský kraj

Festival Hrady.cz proběhne o víkendu v Hradci nad Moravicí

Devatenáctý ročník letního kulturního festivalu Hrady.cz v pátek a sobotu 16. a 17. srpna 2024 proběhne v Hradci nad Moravicí. Nabídne netradiční atmosféru, která se bude lišit od ostatních letních festivalů nejen ojedinělým prostředím ale i bohatým sortimentem doplňkových služeb a občerstvení. V ceně lístku na festival je již tradičně vstup na zámek Hradec nad Moravicí zdarma.
13. srpen 2024 14:27
Kultura, Moravskoslezský kraj

V Jablunkově se chystá festival Gorolski Święto

Již 77. ročník mezinárodního folklorního festivalu v Jablunkově Gorolski Święto proběhne od 2. do 4. srpna 2024 v přírodním amfiteátru v Městském lese v Jablunkově. Festival přiláká každoročně tisíce milovníků folklóru. Svou specifickou atmosférou a programem se festival stal známým nejenom v celé České republice, Polsku a na Slovensku, ale i v celé řadě zemí Evropy.
29. červenec 2024 12:00
Kultura, Moravskoslezský kraj

Colours of Ostrava letos nabídne hvězdy hudebního nebe

Festival Colours of Ostrava, který začíná 17. července 2024 v ostravských Dolních Vítkovicích, nabídne to nejlepší ze současné světové hudební a popkulturní scény. Největšími hvězdami budou interpreti Lenny Kravitz, Sam Smith, James Blake, Sean Paul, Zara Larsson, Kawala, Gary Clark Jr. a další. Kapela Queens of the Stone Age do Ostravy letos nedorazí, ale nahradí jej jeden z nejlepších kytaristů současnosti Tom Morello.
17. červenec 2024 14:00
Kultura, Moravskoslezský kraj

Letní shakespearovské slavnosti začínají dnes v Ostravě

Nejstarší a největší divadelní přehlídka pod širým nebem v Evropě zaměřena na uvádění děl Williama Shakespeara se letos se uskuteční opět také v Ostravě. V pořadí již sedmnáctý ročník festivalu letos zahájí nová premiéra komedie Večer tříkrálový aneb cokoli chcete.
8. červenec 2024 17:00
Kultura, Moravskoslezský kraj

Ostrava ožila Festivalem v ulicích

Festival v ulicích opět rozproudí Ostravu. Multižánrový festival nabízí atmosféru plnou radosti a zážitků. Můžete se těšit i na soutěže a sportovní aktivity. Zažijte ulice plné hudebníků, tanečníků a živé kultury – již potřetí v Porubě! Pořadatelé vybrali pečlivě také ty nejšikovnější a originální tvůrce pro festivalový market. Koupí jejich šperků a oblečení si tak může každý udělat radost a zároveň podpořit české designéry. Dva dny plné zábavy, smíchu a dobré nálady oživí Ostravu!
21. červen 2024 7:19
Kultura, Moravskoslezský kraj

Velikonoční tipy 2024 v Ostravě a okolí

Velikonoce jsou za dveřmi a pokud stále váháte, co podniknout o prodlouženém víkendu, nechejte se inspirovat tipy z portálu Kudy z nudy, který vám tentokrát poradí, kam se vydat na výlet či zajímavou velikonoční akci v Ostravě a okolí.
16. březen 2024 9:00
Kultura, Moravskoslezský kraj

České značky: Hedva Český Brokát, Tonak, gobelínka a další textilní tradice slezského Manchesteru

Klobouky Hückel, hedvábné kravaty Schiel, gobelíny nebo nádherně zdobené brokáty z Jeseníků znal celý svět. Zná je vlastně i dnes, jen pod jinými názvy – i vám určitě něco říkají jména společností Tonak anebo Hedva Český Brokát. S Kudy z nudy tentokrát prozkoumáme zlatou éru českého textilnictví, zajímavá muzea a na několika místech se dokonce podíváme přímo do výroby.
8. listopad 2023 13:31
Kultura, Moravskoslezský kraj

České značky: Tonak aneb přijeďte si pro svůj vysněný model

Když je zima, kdekdo si rád nasadí čepici. Anebo raději sáhnete po baretu, čelence, klobouku, cylindru či po buřince? Nekonečný příběh pokrývek hlav rozmanitých barev a střihů píše už řadu generací novojičínský Tonak – TOvárna NA Klobouky. Navíc ve městě na vás čekají dvě celoročně otevřené atraktivní kloboučnické expozice. Vyzkoušejte, co bude slušet právě vám!
8. listopad 2023 13:08
Kultura, Moravskoslezský kraj

Česko mezi řádky: Pestré vrstvy, Ostravsko a Ivan Landsmann

Rozumíte havířskému slangu? Co je to hajcman, vengle, štajgr nebo fajrunt? Alespoň základní znalost řeči ostravských havířů se vám bude hodit při čtení knížek Ivana Landsmanna (1949–2017). Jeho první román Pestré vrstvy v roce 1999 vyvolal naprostou literární senzaci a v prestižní anketě Lidových novin byl vyhlášen nejlepší knihou roku.
7. červenec 2023 7:00
Kultura, Moravskoslezský kraj

Na hradech a zámcích je stále živo: zámecké vánoční prohlídky, které pohladí po duši

Hrady a zámky v adventním i vánočním čase nabízejí nevšední zážitky. Věděli byste například, jak trávily svátky šlechtické rodiny, co se servírovalo ke štědrovečerní večeři nebo co přinesl Ježíšek pod stromeček za první republiky? Někde vám nabídnou také zajímavý vánoční kvíz, jinde si můžete prohlédnout zámecké komnaty svým tempem bez průvodce. Stačí si jen vybrat z bohaté nabídky otevřených památek.
21. listopad 2022 14:00
Kultura, Moravskoslezský kraj

430 let Jana Amose Komenského: Vydejte se do Fulneku za Učitelem národů

Fulnek byl centrem Jednoty bratrské a zároveň Jana Amose Komenského (1592–1670), pedagoga, filozofa, spisovatele, teologa, reformátora a také posledního správce fulneckého českobratrského sboru v letech 1618–1621.
22. březen 2022 11:00
Kultura, Moravskoslezský kraj