Lahodné pivo vyrobené z čistě přírodních přísad s vyváženou příchutí neobyčejně zdravých borůvek a nejrozsáhlejší území ve střední Evropě ponechané přírodě, to je spojení
Národního parku Šumava a
strakonického pivovaru Dudák. Strakoničtí pivovarníci uvařili první várku borůvkového speciálu – exkluzivně pouze pro Národní park Šumava. První možnost ochutnat vynikající pivo měli účastníci
vědeckého semináře "Léčivá síla šumavské přírody", který se konal minulý týden na
Modravě. Vědci z Institutu klinické farmakologie z Českých Budějovic na Modravě prezentovali výsledky svých výzkumů, podle kterých jsou přírodní
borůvky neobyčejně příznivé pro zdraví člověka. Ty
nejzdravější rostou na Šumavě a právě z nich se bude vyrábět pivo do
hospůdky na Březníku.
Borůvkové pivo muselo být vyrobené
čistě na přírodní bázi a borůvky nesměly být nahrazeny umělými látkami. Výsledné pivo je
syté fialové barvy s hustou bílou pěnou,
voní silně borůvkami a přitom si zachovává lahodně
hořkou chuť piva. Další várka piva se vaří právě v těchto dnech. Borůvkové pivo, bude na čepu v hospůdce v hájence na Březníku u Modravy, která se po celkové rekonstrukci pro veřejnost otevře před Vánocemi.
A na čepu tu bude i
další pivo z pivovaru Dudák. O jeho chuti a síle, ale zatím není rozhodnuto. Jisté je, že se bude vybírat z několika druhů piv, které se v pivovaru vyrábí.
Vybírat se bude 11. listopadu odpoledne přímo ve strakonickém pivovaru.
Rozhodnou samotní šumavští lesníci při slavnostní degustaci – zhruba třicítka lesníků dostane několik slepých vzorků různých druhů piv vyrobených ve Strakonicích. Podle chuti, vůně, barvy, plnosti, pěny a dalších vlastností,
vyberou to správné pivo pro Šumavu. O jménu pro pivo pak může rozhodnout každý. Po degustaci se všichni dozví, jaké pivo lesníci vybrali a každý bude moci
posílat své návrhy nového jména tohoto piva. Výsledný název vybere odborná porota a výherce bude odměněn.