Oslavy se
v Českých Budějovicích uskuteční
v pátek 31. října a to ve třech restauracích s
plzeňským pivem na čepu. Mezi ně patří
Restaurace Karla IV.,
Grand Hotel Zvon a
U Tří sedláků. Atmosféru roku 1842 navodí plzeňští sládkové, skupina herců v dobových kostýmech a formanský koňský povoz. Slavit se bude
nefiltrovaným plzeňským ležákem z dubového sudu.
Zahajovací část oslav první várky piva Pilsner Urquell bude probíhat
v Restauraci Karla IV. od 18:30 hodin. Kdo do restaurace u Karla IV. zavítá, pochutná si jak český vladař a císař římský. Vlídnost personálu a prostředí umocňuje také
otevřený krb. Celým prostorným interiérem provází historizující nástěnné malby. Bohatá tabule nabízí
tradiční české pokrmy inspirované
recepty Magdaleny Dobromily Rettigové, stejně jako speciality italské kuchyně nebo poctivý steak. Na čepu je samozřejmě výborně ošetřené pivo Pilsner Urquell z tanků, které jsou umístěny ve sklepení restaurace. Hosté si tak plzeňský ležák mohou vychutnat v té nejlepší kondici.
Další zastávkou
v 19: 30 hodin je
Grand Hotel Zvon. Restaurace sídlí v historickém jádru Českých Budějovic, na náměstí svého zakladatele
Přemysla Otakara II. Gotická budova pochází z roku 1533 a do dnešní doby si, ač v průběhu století prošla několika přestavbami, stále zachovává stylovou tvář. Dominantou interiéru je měděný výčepní pult. Restaurace se může pochlubit kuchyní vycházející z
české tradice a pokrmy jsou připraveny
výhradně ze zdrojů lokálních dodavatelů. Menu je díky využití sezonních surovin velmi pestré a neopomíjí ani oblíbené přísady našich babiček, jako jsou
jáhly a pohanka. Kuchařský tým restaurace Hotel Zvon stále sleduje aktuální gastronomické dění a aktivně se účastní mnoha soutěží. Díky nadšení pro kvalitní gastronomii získala tato restaurace titul
Certificate of Excellence 2013, udělovaný zařízením s výjimečnou pohostinností.
Posledním zastavením plzeňských sládků v Českých Budějovicích bude ve
20:30 restaurace U Tří sedláků. Hostinec
na rohu ulice České a Hroznové vítal své hosty již na přelomu 19. a 20. století, kdy mezi ně patřili především místní měšťané, obchodníci a armádní důstojníci. Ti sem chodívali na
výborné pivo, a to se zde čepuje dodnes. Usednout na masivní lavici a vychutnat si přísně střeženou kvalitu Pilsner Urquell je
gastronomický zážitek, který skvěle doplní
některá ze specialit šéfkuchaře.
Zrod legendy 5. října 1842
Pivo, které se zrodilo v
Plzni 5. října 1842, znamenalo pro pivní svět revoluci. Po celá staletí až do tohoto významného data se vařilo pivo svrchně kvašené,
ještě na počátku 19. století však šlo o kalnou žlutohnědou tekutinu hustší konzistence. Nespokojenost konzumentů s kvalitou tehdejšího piva přiměla plzeňské právovárečníky najít
nový způsob vaření. Měšťané spojili síly a vybudovali v té době jeden z nejmodernějších pivovarů v Evropě.
Stavitel pivovaru Martin Stelzer se seznámil na svých cestách po Evropě za moderním pivovarstvím se
sládkem Josefem Grollem. Ten v Plzni brzy ráno 5. října 1842 uvařil
zcela nové pivo ze tří základních surovin –
plzeňského sladu z českého ječmene a žateckého chmele, který je i dnes považován za nejlepší na světě. V novém, technologicky vyspělém pivovaru je doplnil místní
měkkou vodou a výsledkem byl průzračný,
zlatý nápoj s unikátní chutí,
jaký předtím svět nespatřil. Proto se den první várky, která nastavila standardy pro všechny pozdější ležáky, oslavuje jako významný mezník světových pivovarských dějin.
Zprávy o výjimečném plzeňském pivu brzo zvýraznily město jeho původu na mapě.
První vývoz za hranice Čech směřoval v roce 1856
do Vídně a v roce 1862 bylo
plzeňské pivo poprvé exportováno za hranice rakouského císařství. V roce 1873 putovalo prvně
přes oceán do USA.