Zeleninu, ovoce, pečivo, mléčné výrobky i kosmetiku – to vše si budou moci návštěvníci
prvního farmářského trhu letošního roku na Heřmaňáku koupit. Pokud nebude mrznout, nakoupí návštěvníci na farmářském trhu vše, na co jsou zvyklí v průběhu roku. K dostání bude
ovoce, zelenina, bylinky, pečivo, mošty, jogurty, sýry, uzeniny, masa nebo vajíčka od slepic z volného výběhu. Mezi sortimentem se objeví vynikající červená odrůda pekingského zelí a
červená varianta kadeřávku. Oboje má oproti běžným odrůdám ještě víc vitamínů a antioxidantů. Na trhu byla tato zelenina poprvé nabídnuta loni v září a jednalo se o českou premiéru, na farmářských trzích zatím k dostání nikde jinde v Česku není.
Možnost
nakoupit do vlastních obalů se rychle ujala. Navíc je řada sklenic vratných, například od marmelád, sirupů, jogurtů, mléka. Nosí se zpět i suché skořápky od vajíček pro slepice i kvalitní suché pečivo. Pokud jsou zákazníci vybaveni vlastními obaly, pak si mohou z trhu odnést bezobalově zhruba 80 %. Jde například o
vajíčka, všechnu zeleninu, ovoce, pečivo, vážené uzeniny, chlazená kuřata, vážené olivy a mandle, stáčený olivový nebo konopný olej nebo čerstvý jablečný mošt. Vlastní obaly jsou nicméně dobrovolné, pokud není takto prodej možný nebo pokud se jimi zákazníci zapomněli vybavit, nevadí, dostanou od prodejců
obaly ekologické – papírové nebo vratné. Ty pak mohou využívat sami nebo je přinést zpět.
Kvůli hygienickým požadavkům musí být zhruba 20 procent farmářských výrobků přesto balených. Například
vakuově balené maso se porcuje a balí ve schválené provozovně, některé
mléčné zakysané výrobky se plní do sklenic už v mlékárně nebo
sušené byliny, houby či sušené biomaso, takzvané jerky, se suší tak, aby obsahovalo jen sedm procent vody, a pokud by se otevřel obal, tak natáhne vlhkost. Na farmářském trhu
farmářském trhu Heřmaňák se pravidelně konají i tematické akce. Například
22. února se mohou návštěvníci trhu těšit na akci ZAB Heřmaňák – české
zabijačkové hody. A během února čeká na návštěvníky trhu hned několikrát oblíbené
sousedské opékání buřtů – to proběhne
8., 15. a 29. února.