
Již šesté se sejdou gourmeti, milovníci dobrého jídla a pití s kuchaři, odborníky na moderní gastronomii a výrobci kvalitních potravin
na litomyšlském Smetanově náměstí, aby vzdali
hold Magdaleně Dobromile Rettigové, průkopnici české kuchyně. Tato národní buditelka, básnířka, spisovatelka a autorka slavné
Domácí kuchařky v
Litomyšli pobývala posledních jedenáct let svého života a je na zdejším hřbitově pochována.
Městské gastroslavnosti k poctě největší z litomyšlských žen jsou inspirovány zejména jejím stále moderním přístupem, když hospodyňky učila, aby ve vaření nepodléhaly stereotypu, experimentovaly, radovaly se z pečlivého servírování a vaření se stalo jejich zálibou.
Knedlík tématem 6. ročníku ... aneb kreativní kuchařské umění

Ačkoli si
knedlíky někdy přivlastňujeme jako naše národní jídlo, tento vařený pokrm z těsta je v různých variacích rozšířený po celém světě. V Číně se dokonce knedlíky jedly dříve, než se ve střední Evropě objevili první lidé. Pečené „knedlíky“ se označují jako
šmorny, mají nejrůznější regionální variace a nejčastěji se jedná o moučné nebo b
ramborové placky či trhance. Vařené knedlíky se staly velmi důležitou součástí především české, rakouské, bavorské a tyrolské kuchyně, převažuje však forma přílohy k masu. Letošní gastroslavnosti Magdaleny Dobromily Rettigové proto chtějí připomenout
množství způsobů přípravy knedlíků jako samostatného hlavního jídla, ať sladké nebo slané.

Ten, kdo si oblíbil soutěže jako
Svíčková open, O nejlepší domácí bábovku či vaření kotlíkového guláše nebude o ně ochuzen. V programu nechybí ani oblíbená
sousedská husička, klání středních odborných škol nebo školička vaření pro nejmenší. Novinkou je večerní
irský hodokvas, který bude ve velkém stylu. Těšit se můžete na usměvavého Aleše Cibulku coby moderátora gastroslavností a jeho rozhlasový pořad
Tobogan.