Opět se sejdou gourmeti, milovníci dobrého jídla a pití s kuchaři, odborníky na moderní gastronomii a výrobci kvalitních potravin na litomyšlském Smetanově náměstí, aby vzdali hold Magdaleně Dobromile Rettigové, průkopnici české kuchyně.
Magdalena Dobromila Rettigová, národní
buditelka, básnířka, spisovatelka a autorka slavné Domácí kuchařky, v
Litomyšli pobývala posledních jedenáct let svého života a je na zdejším hřbitově pochována. Městské
gastroslavnosti k poctě největší z litomyšlských žen, jsou inspirovány zejména jejím stále moderním přístupem, když hospodyňky učila, aby ve vaření nepodléhaly stereotypu, experimentovaly, radovaly se z pečlivého servírování a vaření se stalo jejich zálibou.
Vzdát hold
kuchařce a národní buditelce M. D Rettigové přijede i letos celá řada vynikajících kuchařů. Každoročně jsou opěrnými body programu velmi populární gastronomické soutěže a nebudou chybět ani tento rok.
Přijďte ochutnat nejen Litomyšl na festival dobrého jídla a pití!
V letošním roce na téma: Panenka na volné téma.
Z programu:
O kotlík starosty Litomyšle
sobota 24. května 10.00–15.00, Toulovcovo náměstí.
Profesionální i amatérské týmy soutěží v originalitě výzdoby stánku, postupu přípravy i chuti svého kotlíkového guláše. Přihlášky týmů do 12. května.
Svíčková Open
sobota 24. května • 10.00–14.00 • stánek pořadatele – Smetanovo náměstí
Umíte nejlepší svíčkovou na světě? Nenechávejte si ji pro sebe a pochlubte se!
Doma připravené dva litry omáčky bez masa a příloh stačí donést k veřejné degustaci.
Nezapomeňte se předem přihlásit.
O nejlepší bábovku
neděle 25. května • 11.00–13.00 • stánek pořadatele – Smetanovo náměstí Tisíce chutí a tisíce domácích receptů na bábovku. Máte recept, který nikdy nezklame žádnou návštěvu? Zkuste, jak obstojí v konkurenci těch nejlepších domácích bábovek. Bábovky zápolí v kategoriích Nejhezčí, Nejchutnější a Celkově nejlepší. Do soutěže se není nutné předem hlásit, stačí v neděli upéct bábovku a spolu s receptem ji zaregistrovat do soutěže přímo na Smetanově náměstí.
Sousedská husička pod širým nebem
neděle 25. května 2025
Společně servírovaný oběd s hudbou a soutěží o nejlepší bábovku
Připojte se k oslavě české kuchyně a Magdaleny Dobromily Rettigové na gastronomických slavnostech v Litomyšli. Užijte si soutěže, jídlo a pití.
Konají se na Smetanově náměstí v Litomyšli.
Byla průkopnicí české kuchyně, národní buditelka, básnířka, spisovatelka a autorka Domácí kuchařky.
Hlavní aktivity zahrnují soutěže jako O kotlík starosty Litomyšle, Svíčková Open a soutěž o nejlepší bábovku.
Slavnosti mají za cíl vzdát hold Magdaleně Dobromilě Rettigové a podpořit moderní přístup k vaření.
Kategorie jsou Nejhezčí, Nejchutnější a Celkově nejlepší bábovka.
Návštěvníci mohou ochutnat různé lokalní a domácí jídla a nápoje, včetně speciálních pokrmů jako kotlíkový guláš nebo svíčková.
Ano, pro některé soutěže jako Svíčková Open a O kotlík starosty je nutné se přihlásit předem, zatímco do soutěže o nejlepší bábovku se není nutné hlásit, stačí přijít s bábovkou.
Soutěž Svíčková Open se koná v sobotu 24. května od 10:00 do 14:00.
Účastníci by měli doma připravit dva litry omáčky bez masa a příloh a přinést je na veřejnou degustaci.
Ano, účastníci se mohou zúčastnit více soutěží, každé s vlastním tématem a pravidly.
Otázky i odpovědi jsou strojově generované a neprošly redakční úpravou.