Pivo se v
Brně běžně vařilo a pilo od 13. století, již brněnská městská
privilegia z roku 1243 zmiňují výrobu piva a sladu. Do 15. století zde působila řada menších, spíše domácích pivovarů, záhy se vaření přesunulo do
měšťanského pivovaru, pivovarský boom pak nastal na přelomu 19. a 20. století, kdy v Brně fungovalo současně 5 větších pivovarů. Od roku 1943 až do roku 1993 zde naopak působil jen jediný
pivovar – Starobrno. Výstava na
Špilberku mapuje celé toto období i s přesahem do pravěku a současnosti, kdy se rodí nové minipivovary.
Výstava nastíní vývoj technologie výroby piva,
od prvních pšeničných piv dochucovaných třeba bylinkami až po dnešní nejběžnější spodně kvašená piva z ječmenného sladu.
K vidění bude historické pivovarnické náčiní i zařízení, pivní sklo, podtácky i etikety. Celá jedna část bude věnována osobnosti
Františka Ondřeje Poupěte, sládka a inovátora, autora příruček o vaření piva i zakladatele školy pro sládky, který významně ovlivnil výrobu piva na našem území a který své nejplodnější časy prožil právě v Brně. Zachyceny budou i proměny ve způsobu prodeje piva, od domácí výroby i konzumace přes právovárečné domy až po klasické hostince.
Lidé si budou moci ohmatat a ovonět různé druhy sladu nebo si sednout do středověké, prvorepublikové i do socialistické hospody. Prostřednictvím fotografií bude možné zavzpomínat na
nejstarší brněnské hostince, například U Modrého lva, U Bílého kříže nebo U Tří knížat na Poštovské, nebo i na mladší, dnes již legendární pivnice U Formana na České ulici nebo Na Střeláku v Pisárkách.
Výstava postihuje rovněž
fenomény, které jsou
s hospodami spojené – hazardní hry, hospodské spolky i písně, ale třeba i činnost abstinenčních klubů.