Tato akce již proběhla a není tedy aktuální. Prohlédněte si
aktuální akce v okolí této již neaktuální akce, prozkoumejte
aktuální akce v regionu Pardubický kraj nebo navštivte
Gastronomické akce v celé ČR.
V Litomyšli, která se dosud hrdě hlásí ke svému nejslavnějšímu rodákovi Bedřichu Smetanovi, se konají slavnosti ve jménu další ze slavných litomyšlanek, Magdaleny Dobromily Rettigové. Tato legendární kuchařka a buditelka v Litomyšli strávila závěrečnou část svého života.
Tři úspěšné ročníky Gastronomických slavností Magdaleny Dobromily Rettigové prokázaly, že zájem veřejnosti o kvalitní pokrmy je velký a odkaz největší české kuchařky, která hospodyňky učila, aby ve vaření nepodléhaly stereotypu a experimentovaly, má v Litomyšli odezvu. V roce 2015 si připomeneme výročí 230 let od jejího narození (Všeradice 31. 1. 1785) a také 170 let od úmrtí (Litomyšl 5. 8. 1845). Čtvrtý ročník městských slavností k poctě a oslavě jedné z nejslavnějších litomyšlských žen tak bude mimořádně slavnostní. Znovu přivede na Smetanovo náměstí kuchařské odborníky, studenty odborných škol, domácí hospodyňky i kutily, milovníky dobrého jídla a pití. Tentokrát se zaměří především na potravinářské produkty českých zemědělců a kvalitní výrobky přímo z farem.
Gastronomické slavnosti vyvrcholí v sobotu 23. května na různých místech Litomyšle. Mezi 10:00 a 15:00 bude na Toulcově náměstí probíhat soutěž ve vaření kotlíkového guláše. V 10:30 se na městském hřbitově pokloníme Magdaleně Dobromile Rettigové a vystoupí Sbor paní a dívek. Poté vyjde od hřbitova průvod ke Smetanovu náměstí. Právě tam se bude odehrávat vešekré dění. Návštěvníci se mohou zúčastnit soutěže o nejlepší svíčkovou a pokud neradi vaří či soutěží, mohou přijít ochutnat všelijaké pochutiny, které tu budou pro ně připraveny (sushi, slovenské, holandské speciality a další). Během dne bude také probíhat soutěž jedlíků bramborových knedlíků pořádaná AKC ČR.
Na podiu, které bude stát na Smetanově náměstí, bude po celý den probíhat doprovodný program. Od 11:00 do 12:00 se návštěvníci mohou těšit na Tobogan - živé vysílání oblíbeného rozhlasového pořadu Aleše Cibulky ze slavností s hosty, herci seriálu ULICE Zdenou Hadrbolcovou a Stanislavem Zindulkou, herečkou Alenou Štréblovou, představitelkou M.D.Rettigové ve hře Česká kuchařka Kladenského divadla, spisovatelkou Miroslavou Kuntzmannovou a Miroslavem Kubcem, prezidentem Asociace kuchařů a cukrářů České republiky. Dále budou připraveny kuchařské prezentace, zábavné soutěže a zajímaví hosté.
V sobotu bude také připraven interaktivní program, který bude probíhat v Regionálním muzeu v Litomyšli. Od 14:00 se můžete zúčastnit slavnosti „křestu“ nové kuchařské knihy Miroslavy Kuntzmannové S trochou nostalgie aneb Vařme trochu česky, nabízející staré, v mnoha rodinách již zapomenuté české recepty. Jedna kapitola je také věnována receptům Magdaleny Dobromily Rettigové.
Nudit se samozřejmě nebudou ani ti nejmenší, pro které je připraveno zdobení Pardubických perníků, školička vaření, škola modelování, skládání ubrousků a další zajímavé aktivity. Slavnost bude zakončena rožněním selete. K hodování a tanci hraje skupina Brouci Band – Beatles Revival.
Na neděli 24. května je připraven pro všechny zájemce společný oběd v obří restauraci na Smetanově náměstí. V pravé poledne se bude podávat 500g husí stehno se zelím a variací knedlíků. K jídlu nabídnou čepovaný Pilsner Urquell mistři výčepní a chybět nebude ani dezert a káva. Slavnostní menu připraví a na porcelánu bude servírovat Střední odborná škola a střední odborné učiliště Polička. Nedělní program však začne už od 11:00. Vyhrávat bude poberounská hudební skupina TŘEHUSK, zatančí a zapěje lidový soubor se Sborem paní a dívek. Proběhne soutěž o nejlepší bábovku a děti se mohou zabavit programem, který pro ně připraví Kavárna Pohádka. Poukaz na husičku je třeba zakoupit do 19. května v informačním centru, v kavárně Pohádka nebo na stránkách www.gastroslavnosti.cz.
Hospodyňky mohou v neděli 24. května mezi 11:00 a 12:00 přinést upečenou soutěžní bábovku spolu s receptem na Smetanovo náměstí. Bábovku je možno na místě pocukrovat. Ve 13:30 bude vyhlášena nejhezčí, nejchutnější a celkově nejlepší bábovka. Odměnu v podobě celoročního předplatného MF DNES získají všichni účastníci, vítězové navíc ještě celoroční předplatné časopisu Gurmet a kuchyňské potřeby od firmy Orion.