Vrcholné kuchařské klání 2. ročníku českého národního kola soutěže Bocuse d’Or se uskuteční za účasti laické i odborné veřejnosti od 30. června do 1. července 2025 v legendárním Grandhotelu Pupp v Karlových Varech.
Do soutěžních kuchyní se postaví šest mladých profesionálních kuchařů se svými týmy, aby před zraky diváků během 5 hodin a 35 minut kompletně připravili dva teplé pokrmy dle zadání. Vítěz získá prestižní titul a šanci postoupit do evropského kola Bocuse d’Or, ze kterého vede cesta do světového finále. Národní kolo ozdobí
bohatý doprovodný program plný mimořádných gastronomických zážitků.
Kuchařská olympiáda, kuchařský Oscar, kuchařské mistrovství světa… Ne náhodou bývá globální soutěž Bocuse d‘Or spojována s podobně vznešenými přívlastky. Bocuse d‘Or s tradicí začínající v roce 1987, kdy ji založil legendární šéfkuchař
Paul Bocuse, vytváří mimořádně inspirativní komunitu udávající trendy světové gastronomie. Do České republiky se soutěž vrátila po mnoha letech v roce 2023. Dosavadním největším úspěchem je účast českého reprezentanta Jana Všetečky ve světovém finále v roce 2009, kde obsadil 14. místo. Dokonce na 3. místě skončil další rodák z Čech Patrik Jaroš, ovšem v dresu Německa, jako medailista se následně stal členem elitního Bocuse d`Or Winners Clubu.
Finalisty národního kola z přihlášených adeptů vybere
Akademie Bocuse d‘Or Czech, která se skládá z renomovaných českých šéfkuchařů. Akademiky jsou: Marek Fichtner, Filip Sajler, Jan Horák, Jan Knedla, Jan Punčochář, Jiří Roith, Jiří Štift, Josef Křížek, Ladislav Douša, Marek Svoboda, Martin Nahodil, Martin Staněk, Martin Svatek, Miroslav Husák, Miroslav Kalina, Oldřich Sahajdák, Ondřej Koráb, Patrik Jaroš, Pavel Sapík, Petr Hajný, Petr Kunc, Radek David, Ta Giang, Tomáš Kalina, Tomáš Popp, Tomáš Kněz, Tomáš Černý a Miluše Makó.
Vítěz pak na přelomu června a července v
Grandhotelu Pupp vzejde z bodování technické poroty a mezinárodní degustační poroty. Hodnotit se bude především chuť, prezentace a originalita pokrmu, ale také zpracování a výtěžnost surovin, čistota pracoviště či dodržení stanoveného časového limitu.